Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk


Närodlad fisk i Högbo

Fula men snälla störar i Dammsjön var årets aprilskämt!

Kockar och mathantverkare i Högbo har länge haft tillgång till brukets egna grönsaker, kött, ost och bröd. Nu kompletterar vi äntligen utbudet med ekologiskt odlad fisk.

– Vi har valt att odla ett slags stör som trivs i vårt klimat och har gott kött, säger Högbo Bruks VD Arne Anderstedt. Vi har redan börjat plantera in den i Dammsjön. Det är en perfekt avgränsad vattensamling med dammar i båda ändarna så att ingen fisk kan smita.

Fiskodlingen kommer till nytta på många olika sätt. De näringsämnen som tilförs i Dammsjön kommer att tas tillvara i grönsaksodlingarna. På så sätt kommer stören inte att bidra till övergödning utan bli en del av det naturliga kretsloppet helt och hållet.

Snart på tallriken

Förhoppningsvis kommer Högbo-stören att finnas på brukets menyer redan under hösten.

– Vi har börjat förbereda oss på att laga till stör, säger en av brukets kockar. Men det finns en del praktiska frågor att ordna. Till exempel är en tremeters fisk svår att få in i bilen. Takboxen räcker inte till. Kylen och ugnen var också för små så vi har fått bygga ut det mesta. Smedjan har smitt gigantiska långpannor åt oss så det löste ett problem. Men vi ser fram emot kursen i att klämma ut rom ur levande fiskar.

En fullvuxen stör kan bli sex meter lång och väga över 800 kg. Högbos störar ska tas upp när de har nått ungefär halva storleken, då köttet är som bäst. Några av störarna kommer dock att bli ”avelsdjur” så att fiskbeståndet inte tar slut. De kan komma att nå sin fulla storlek.

Stören lever på småfisk, mygglarver, fiskägg och annat som den hittar på bottnen. Den som vill mata störarna måste dock tänka på att störarna räknas som ekologiskt hållen boskap enligt Livsmedelsverket. Det innebär att de endast får äta ekologiskt foder och inte vilka matrester som helst. Lämpligt fiskfoder kommer att finnas till salu för dig som vill prova.

En rolig bad-upplevelse

Stören påminner om en krokodil till utseendet men den är helt ofarlig. Den har inga tänder så det är alltså ingen risk att bli biten när man badar i Dammsjön framöver. Möjligtvis kan stören knuffas lite om den är lekfull.

– Det kommer att bli roligt för barnen att spana efter störar, säger Arne Anderstedt. Jag hoppas själv på att få se dem ofta. De är intelligenta fiskar och jag har hört att de går att träna. Det skulle vara användbart om vi kunde få dem att hämta badleksaker som drivit ut på sjön eller kanske till och med att plocka upp saker från botten. Jag misstänker att det kan finnas skatter där nere.

Om några av störarna blir riktigt tama kan det till och med bli störtsköna stör-shower på evenemangen framöver. Vi håller tummarna!

Fakta: Högbostör

Tecknad stör

störus aprilica aprilica

En avlång fisk med cylindrisk kroppsform som saknar fjäll, men med fem rader av stora benplattor längs kroppen. Även huvudet är klätt med benplattor. Munnen är ganska liten, nedåtvänd och saknar tänder, utan används i stället för att suga upp mat.
[Wikipedia - Vit stör]

Tre män håller upp en enorm fisk. Fotomontage.

Tre män håller upp en enorm fisk. (Bilden är ett montage.)

Gå på stör-släpp

Vi släpper i störar vid badplatsen då och då under hela dagen den 1/4. Välkommen att titta på men tänk på att inte komma för nära.