Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk


Nu blommar det längs Högbovägen

Högbo Bruk tillsammans med jordbrukare från trakten sår ängsblommor för människor och bin

Kan du tänka dig en värld utan blommande växter? En värld utan kaffe, choklad eller vanilj? Pollinering är viktig för de flesta av våra grödor, för maten vi äter och inte minst för naturen. Vilda bin och humlor står för en stor del av pollineringen, en ekosystemtjänst som vi gärna tar för given. Så skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

För att hjälpa bina att hjälpa oss, har vi på Högbo Bruk tillsammans med några av jordbrukarna i Högbo sått vackra och viktiga ängsblommor längs Högbovägen (väg 272). Win-win eftersom jordbrukarna ändå inte nyttjar åkermarken närmast vägen när dom producerar spannmål för oss människor.

Hoppas både naturens små hjältar och förbipasserande trafikanter uppskattar vårt blomstrande initiativ!

Blomsorter vid Högbovägen

Bovete, honungsört, fodervicker, alexandrinerklöver, doftklöver, blodklöver, oljelin, blåklint, solros, klätt, gurkört, ringblomma, kulturmalva och rosenskära.

Just nu dominerar vita och lila blommor, men i takt med att olika blomsorter slår ut kommer andra färger att dyka upp längs vägen.

Visste du att Sandvikens kommun satsar mycket resurser för att stärka arbetet med pollinerande insekter? Under året har kommunen arbetat med att skapa en rutin för att sköta vissa gräsmarker som ängar och genomfört en inventering av pollinerande insekter. Nu vet man vilka arter som behöver en hjälpande hand!

Frågor?

Kontakta Högbo Bruks skogsförvaltare.

Torbjörn Johansson
026-24 20 47
torbjorn.johansson@hogbobruk.se