Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk


Ny tjänst: Sök i de historiska samlingarna

Titta in i förråden med föremål ur Högbos och Sandvikens historia

Högbo Bruk förvaltar sedan 1950-talet en kulturhistorisk föremålssamling. Samlingen, som började i liten skala med några hundra föremål från bruket, har vuxit med tiden och omfattar nu ett par tusen föremål. Dessa kommer till största delen från Högbo Bruk med omnejd och Sandvikens kommun. Här finns bland annat en del av Sandvikens Jernverks historiska samling och många föremål skänkta av personer från bygden, däribland familjen Göransson.

Nu digitaliserar vi samlingen i bild och text i ett samlingsförvaltningssystem. Detta för att säkra information om föremålen för framtiden och även underlätta kommande inventeringar. Samtidigt passar vi på att publicera många föremål och göra dem tillgängliga för alla som är intresserade. Här kan man nu leta sig fram bland prylar från herrgårdsmiljö och enkla stugor, kontor, verkstäder och ladugårdar. Till en början finns drygt 200 föremål på vårt kulturhotell och fler publiceras efter hand.

Samlingarna hittar man på hogbobruk.kulturhotell.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alla föremål är sökbara och kategoriserade. Det går också bra att lämna kommentarer och ställa frågor direkt under de enskilda föremålen.

Mer information om samlingarna finns på www.hogbobruk.se/samlingar

Vill du kontakta oss angående samlingarna?

Anna Lundberg, kommunikatör och projektledare för samlingar och kulturarv
026-24 21 16 eller anna.lundberg@hogbobruk.se

Olof Östblom, VD
026-24 21 13 eller olof.ostblom@hogbobruk.se