Valborg får hemlig artist
Fyrverkerierna ersätts med färgstarkt framträdande
Nu är det äntligen dags att kicka igång dom stora evenemangen efter pandemin och vi ser fram emot att inviga ett förnyat valborgskoncept!
På Högbo Bruk firar vi sedan många år tillbaka valborgsmässoafton med körsång, vårtal och majkase. Hammarkören har sjungit in våren sedan 90-talet och varje år håller en elev från Bessemerskolan tal. Människor från hela kommunen har samlats runt den ståtligt brinnande elden intill vackra Dammsjön. Alla dessa programpunkter är viktiga traditioner för oss som vi håller hårt i.
Men redan 2019 tog vi beslutet att släppa taget om en tradition – att anordna fyrverkerier på valborgsmässofirandet. Högbo Bruks vision är att vara öppet, välkomnande, hållbart och naturligt. Fyrverkerier sprider tungmetaller, skräpar ner och skrämmer och stressar vilda och tama djur och fåglar. Att ta bort fyrverkerierna var ett steg i rätt riktning för oss av omtanke för djur och natur.
2020 skulle bli det första året utan fyrverkerier, men så kom pandemin och evenemanget ställdes istället in två år i rad.
Vårt nya valborg
Nu är vi glada att återigen kunna arrangera en av brukets äldsta och finaste högtider! Självklart vill vi fortfarande bjuda besökarna på en pampig och färgstark show som känns i magen. Därför har vi bjudit in en av Sveriges mest ståndaktiga artister som vi tror överglänser alla sorters färgsprakande fyrverkerier.
Årets artist är lika naturnära, folkkär och episk som själva Högbo Bruk. Förvänta dig ett härligt tryck i den välkända rösten och musik som fångar upp både vinterns vemod och kraften i den annalkande våren! Vem det är berättar vi inte riktigt än, men håll utkik på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för ledtrådar!
Alltså: Fina hållbara traditioner + en ny spännande artist på scen = Högbos nya valborgskoncept! ❤
En lång tradition
Valborgsmässofirandet i Högbo är en av brukets äldsta och käraste högtider. Ingen vet helt säkert när det första allmänna firandet ägde rum, men gissningsvis har majkasarna brunnit i Högbo redan på 1930-talet. En arkivbild från 50-talet visar en rishög mellan Gamla Herrgården och smedjan, en plats där valborgsfirandet tidigare ägt rum, och är därför med stor sannolikhet just en majkase.