Högbo Bruks digitala guide

Eldkvällar i november

Högbo Bruk fylls av eldar och marschaller

Upplev bruket då det strålar som mest. Under Eldkvällarna fylls Högbo Bruk av eldar och hundratals marschaller. Strosa omkring i julens anda och hitta klapparna i den lugna, vackra bruksmiljön. Vi lyser även upp Pay&Ski-spåret med marschaller så att det blir extra mysigt för alla skidåkare!

Datum:
Torsdag 16 november
Torsdag 23 november
Torsdag 30 november

Tid:
Kl 16.00 - 20.00


Program

Smaka Högbos delikatesser
Provsmaka ostar och kött från brukets egna ysteri och charkuteri. Våra bagare är på plats för att baka färskt tunnbröd till den som vill köpa med sig en väldoftande påse hem.

Plats: Gamla Herrgården

Ljusstöpning - Nyhet!
Har du någonsin varit nyfiken på hur man stöper ljus? Nu har du chansen att se hur det hela går till. Att stöpa ljus är en rolig gammal tradition och ett trevligt pyssel i höstmörkret. (Men det gäller att ha tålamod!)

Plats: Gamla Herrgården

Julerbjudanden på Björk & Berries
I Högbo hittar du Björk & Berries egna butik och Sveriges enda doftdesigncenter. Här finns ekologiska produkter för ansikte, kropp och hem - genomsyrade av skogens mystik. Under Eldkvällarna har du chansen till fina julerbjudanden medan du strosar runt på bruket.

Plats: Björk & Berries

Julerbjudanden på Gårdsbutiken
Gårdsbutiken erbjuder som vanligt ett brett sortiment av lokalt hantverk. Här finns både heminredning och mumsigt mathantverk från Högbo. Under Eldkvällarna hittar du dessutom julerbjudanden till extra fina priser.

Plats: Gårdsbutiken

Kolbullar & Julmacka
Får det lov att vara en kolbulle eller julmacka? Utanför Gårdsbutiken steker Äventyrsservice kolbullar till alla hungriga förbipasserande. I Gruvstugan kan du ta dig en mumsig skink- eller julmacka framför den sprakande brasan inne i värmen.

Plats: Kolbullar utanför Gårdsbutiken och julmacka i Gruvstugan

Glasblåsning, smide & keramik
Kika in i Glashyttan på bruket och låt dig förundras över det handblåsta blänkande glaset. Här snackar vi skimrande julklappar! Under de två sista Eldkvällarna har du dessutom möjlighet att prova på glasblåsning. För 350 kr får du blåsa ditt eget dricksglas (fr. 12 år) som sedan hämtas dagen efter.

Häng med in i Högbos smedja, en historisk arbetsmiljö där smederna tillverkar smidesprodukter för alla möjliga ändamål. Det är en häftig upplevelse att se en smed i sitt esse!

I Keramikgalleriet huserar Margareta Persson, vars keramiska konstverk är helt unika i Sverige. Hon tillverkar minst sagt fascinerande figurer. Under Eldkvällarna är hon i full gång med att baka det enorma pepparkakshuset som ställs ut på Länsmuseet i Gävle. Välkommen in i julstöket!

Plats: Glashyttan, smedjan och Keramikgalleriet.

Häst & Vagn
Åk Häst & Vagn i den upplysta bruksmiljön. Turen utgår från Gamla Herrgården och är kostnadsfri.

Plats: Gamla Herrgården
Tid: 17-19

Konsul Göransson återuppstår
Konsul Göran Fredrik Göransson föddes den 20 januari år 1819 i Gävle. Han var först i världen med att praktiskt lyckas använda Bessemermetoden (en metod för stålframställning) och grundade senare det som idag är Sandvik AB, en global industrikoncern.

Konsuln dog år 1900 i Sandviken, men återuppstår under Eldkvällarna för att berätta historien om Högbo och Sandvik för den nyfikne.

Plats: Gamla Herrgården

Högbos nyhet