Högbo Bruks digitala guide

Sportlov i Högbo v.9

Fira sportlov med frisk luft, lek och hantverk

Sportlovet på Högbo Bruk blir som vanligt fullt av lek och rörelse i det vita vinterlandskapet.

I år kan du också vara med och bygga en skidhinderbana, klättra i träd som ett proffs, gå på öppen visning i Gamla Herrgården och utmana dig själv eller vänner och familj i Fem i rad. Välkommen!

* Aktiviteten hålls om snön/isen räcker till.

En skidåkare mitt i ett hopp, på väg mot kameran. Bara huvudet, stavarna och skidorna syns genom molnet av lös snö som yr upp. 

Nytt! Stora skidhinderbanan*

Var med och bygg en stor skidhinderbana! Vi samlas vid Sportcentralen för att släpa snö, placera hopp, packa underlag och ha kul.

Vill du vara med och konstruera svängar och hopp? Kom då tidigt, var med i planeringen och skapa den bästa banan tillsammans med Högbos arbetsledare.

Bygget börjar 11 på måndagen och fortsätter ett par dagar tills banan är klar. Du bygger så länge och ofta som du själv vill. Sen är det dags att dra på pjäxorna! Längd, slalom, miniskidor eller snowboard? Vi provar oss fram!

Bygg skidhinderbana (från 13 år)
Mån: 11­–16
Tis­–ons: 10–16 (tills banan är klar)

Åk skidhinderbana
Hela dagen när banan är klar

En familj med tre barn, på väg till skidspåret med sina längdskidor. 

Längdskidspår*

Sportlovsutflykt med nära och kära bland Högbos många och varierande skidspår? Det passar perfekt nu när dagarna blir allt längre och ljusare. Skida till mysiga rastplatser och bekväma vindskydd att pausa och äta matsäck i. En karta över spårområdet kan vara bra att ha!
Kolla spårstatusen här.

Mån–sön: Hela dagen

Pulkabacken*

Besök Högbo Bruks härliga pulkabacke! Här finns vindskydd, perfekt för korvgrillning eller matsäck, och dass precis nedanför backen. (Det är natursnö i backen så du avgör själv om den är åkbar.)

Mån–sön: Hela dagen

Lilla skidhinderbanan*

Att åka skidor på lilla skidhinderbanan, det är roligt och lite, lite svårt. Här finns lagom höga hopp och lagom svåra svängar så att hela familjen kan ha roligt tillsammans.
Som förälder kan du lätt ha översikt från sittbänkarna intill eller själv åka skidor under tiden. Hinderbanan finns vid Skidstadion.

Mån–sön: Hela dagen

Skridskotur på Dammsjön*

På Dammsjön finns en skridskobana på 600 meter som börjar vid Kanotcentralen. Perfekt för dig som vill sträcka ut med långfärdsskridskor eller spark. Sportcentralen har både skridskor och spark för uthyrning.

Obs! All vistelse på sjön sker på egen risk. Följ alltid den plogade banan. Undvik att gå eller åka skridskor på oplogad is. Se om isen är säker att vistas på.

Mån–sön: Hela dagen

Interiör från Gamla Herrgården i 1800-talsstil. På väggarna hänger en samling porträtt i guldramar föreställande släkten Göransson.  

Nytt! Öppen visning i herrgården

Nu har du chansen att titta närmare på Gamla Herrgården och dess inredning i din egen takt. Oavsett om du är ung eller äldre kan du passa på att fråga om det som just du är nyfiken på! Välkommen till dåtidens Högbo Bruk och prata både historia och minnen med Högbos egen guide.

Mån–fre: 10–12 och 13–15

Nytt! Tippa Högbo: Då och nu

Kan du allt om Högbo? Eller är du riktigt bra på att gissa? Då är Högbotipset en lätt match för dig. Tipsbrickor och frågor hittar du inne i Gamla Herrgården under visningstiderna.

Du som lämnar in ditt tips med minst 10 rätt i Gårdsbutiken är med i den dagliga utlottningen av ett presentkort. (Gäller måndag t.o.m. fredag under sportlovet.)

Mån–fre: 10–12 och 13–15

Klättra i träd som ett proffs!

De riktiga proffsen klättrar i höga träd året om med smart teknik och säker utrustning. Kom och prova på utanför Sigrids Hage tillsammans med Högbos egen arborist!

Mån–ons: 13–15

Fem i rad

Gå på upptäcktsfärd med familjen eller vännerna! Nu gäller det att vara skarpögd och lista ut var olika saker kan finnas. Vem kan kryssa för flest ord på fem i rad-brickan? Spelbrickorna kan du skriva ut själv eller hämta i Gårdsbutiken (öppet som vanligt under sportlovet).

Mån–sön: Hela dagen

Alpackorna mumsar hö en kall vinterdag. Den vita alpackan närmast kameran sträcker nyfiket fram huvudet. I bakgrunden en grupp getter mot den vita snön.

Smådjursparken i Sigrids Hage

Hälsa på de söta smådjuren i Sigrids Hage. Här kan du träffa getter och minigrisar, ankor och alpackor och många fler.

Mån­–sön: 10–12 och 13–15
(Djuren och personalen har lunch 12–13.)

Promenadbingo runt sjön

Kombinera motion med lek och spela promenadbingo runt sjön! Ta gärna med fika och gör ett stopp i vindskyddet vid Ålhus. Ved finns på plats (ta med egna tändstickor). Bingobrickor finns i kiosken för 20 kr/st.

Mån­–fre: 10–19
Lör–sön: 10–17

Flickan blåser i ena änden på röret. I den andra formas en orange bubbla av glas. 

Prova på glasblåsning

I Glashyttan kan du prova på glasblåsning. Med samma metoder som användes för århundraden sedan demonstrerar glasblåsaren hur det hela går till och man får själv blåsa en glaskula eller ett dricksglas. Du hämtar ditt färdiga glas dagen efter. Öppet som vanligt under sportlovet.

Blåsa glaskula: 75 kr (ingen åldersgräns)
Ons–tors: 13–16

Blåsa dricksglas: 250 kr (från 12 år och uppåt)
Fre: 10–12

Visning i smedjan

Häng med på visning i Högbos smedja där elden alltid brinner! Se hur traditionellt smide går till och passa på att ställa frågor till smeden. Öppet som vanligt under sportlovet.

Mån–fre: 13–15

Besök Keramikgalleriet

Inne i ateljén på Keramikgalleriet lyser det av färg och energi. Här förvandlas lera till både konst och konsthantverk i händerna på Högbos egen keramikkonstnär. Välkommen in på besök bland färger och uttryck! Öppet som vanligt under sportlovet.

Närbild på lunch! En mumsig korv i bröd med ketchup och senap i ena handen, och en liten hamburgare med sallat och bröd i andra handen. Allt utom bröden är gjort här på bruket. I bakgrunden ett grillgaller. 

Grillad korv & hamburgare

Utanför Sigrids Hage grillar vi Högbos goda korv och hamburgare. Utmärkt för dig som vill tillbringa dagen vid djuren och lekparken.

Mån–ons: 13–15

Fika eller luncha i Gruvstugan

I närhet av skidområdet ligger det mysiga och ombonade kaféet Gruvstugan, där man kan mumsa i sig rejäla mackor och hembakt fikabröd inne i värmen.

Tis–fre: 10–15
Lör–sön: 11–16

Högbos nyhet

Besök gärna våra butiker och hantverkare under sportlovet och ta del av nyheter för både barn och vuxna!

En grupp skidåkare åker i vintersol längs skidspåret i skogen. 
Två små barn i tjocka kläder och hjälmar skrattar förtjust när pulkan får fart nerför den vita backen. Bakom dem ser en kvinna på med ett stort leende.