Högbo Bruks digitala guide

SM i Mathantverk

Nordiska mathantverkare tävlar i Högbo

I år hålls den årliga tävlingen SM i Mathantverk på Högbo Bruk. Tävlingen arrangeras av det nationella resurscentret för mathantverk, Eldrimner.

Den 15-17 oktober 2019 är det dags för mathantverkare från hela Norden att visa sina bästa produkter i SM i Mathantverk. Arrangemanget brukar locka hundratals deltagare i många olika kategorier, bland annat mejeri, bageri, chark och grönsaksförädling. Syftet med tävlingen är att stötta och utveckla mathantverk.

- Att den välkända tävlingen kommer till Högbo Bruk i år är fantastiskt. Vi och Länsstyrelsen Gävleborg har arbetat för det här i flera år. Det bidrar till att bli lyfta och utveckla mathantverkarna i området, säger Linda Elverstig från föreningen MatVärden.

Högbo Gårdshandel har deltagit i tävlingen i flera år i rad som ett sätt att utveckla sina produkter. 2016 utmärkte man sig särskilt med flera medaljer för bland annat sylta och yoghurtbollar. Anmälan till årets tävling öppnar i sommar och då kommer Gårdshandeln att stå redo på hemmaplan med nya goda bidrag.

Stolta mathantverkare från Högbo Gårdshandel med sina diplom från 2016.

Stolta mathantverkare från Högbo Gårdshandel med sina diplom från 2016.

I samband med tävlingen hålls även Eldrimners idé- och kunskapsforum Särimner med seminarier och aktiviteter för och av mathantverkare. Mycket av arrangemangen kommer att röra sig runt Högbo Brukshotell och Nya Herrgården.

- Mathantverkare från hela landet kan nätverka, få ny kunskap och inspireras i en miljö som genomsyras av en passion för mathantverk, säger Christina Hedin som är projektledare för Särimner.

SM i Mathantverk och Särimner riktar sig enbart till mathantverkare. I år hålls arrangemangen med stöd av Högbo Bruk, Länsstyrelsen i Gävleborg, Sandvikens kommun och MatVärden. Det kommer inte att vara öppet för allmänheten, men Sandvikenborna kommer garanterat att få ta del av nya smaker från Högbo framöver!

Närbild på olika ostar som ligger på en skärbräda med några röda bär och gröna strån som dekoration. I bakgrunden skogens grönska. 
Prisutdelning vid SM i Mathantverk 2017. Högbo Gårdshandel får pris i kategorin Fiskförädling Charkuteri.

Prisutdelning vid SM i Mathantverk 2017. Högbo Gårdshandel får pris i kategorin Fiskförädling Charkuteri.