Högbo Bruks digitala guide

Medaljregn över Högbo

Högbo Gårdshandel tog hem två guld och två silver i årets SM i Mathantverk

Pristagarna samlade med medaljer och diplom.

Mathantverkare från hela Sverige fick uppskattning, priser och beröm för många goda och originella livsmedel. Högbo Gårdshandel fick hela fyra medaljer för chark och ostar. Grattis alla vinnare, både framför kameran och hemma i köken och trädgårdar!

Ysteriet fick en guldmedalj i kategorin stekost för Högbo Stekost med motiveringen: En balanserad och karaktärsfylld ost med snygg form och smidig konsistens. En klar vinnare för stekost-juryn! Det blev också två silvermedaljer till ysteriet för Brukets kittost och Hiertas.

- Jag är jättestolt över våra medaljer. Det har betytt mycket för mig att SM i Mathantverk har hållits här och att vi har kunnat delta i branschdagarna. Det har varit mycket information och väldigt roligt, säger Hadeel Naeem, ysterska i Högbo Gårdshandel.

Guldmedaljen i kategorin värmebehandlat kött gick till charkuteriet för deras rullsylta med lamm, som vann juryns hjärta. Motiveringen löd: En fräsch estetiskt tilltalande produkt skapad med en helhetstanke. En smak- och hantverksmässig fullträff!

- Det är jätteroligt att det gick så bra för oss. De här medaljerna är en bekräftelse att vi jobbar åt rätt håll. Vinsterna sporrar oss att fortsätta utveckla våra produkter, säger Hans Erik Holmqvist, ansvarig för Högbo Gårdshandels charkuteri.

- Det var många pristagare från Gävleborgs län i år och det gör mig också väldigt glad. Det känns som om Gävleborg har fått fler och fler medaljer de senaste åren. Mathantverket i hela länet utvecklas och får en allt mer betydande roll, säger Hans Erik Holmqvist.

Ysterskan Hadeel Naeem och charkuteristen Hans Erik Holmqvist med sina guldmedaljer.

Hadeel Naeem och Hans Erik Holmqvist med sina guldmedaljer och diplom vid prisutdelningen.

Högbo Gårdshandels medaljer 2019

Kategori: Värmebehandlat kött
Guld: Rullsylta lamm
Motivering: En fräsch estetiskt tilltalande produkt skapad med en helhetstanke. En smak- och hantverksmässig fullträff!

Kategori: Stekost
Guld: Högbo stekost
Motivering: En balanserad och karaktärsfylld ost med snygg form och smidig konsistens. En klar vinnare för stekost-juryn!

Kategori: Mjuk och halvmjuk kittost
Silver: Brukets kittost
Motivering: En ost med mycket fin fruktig, sötaktigt rostig smak och arom.

Kategori: Mjuk vitmögelost
Silver: Hiertas
Motivering: En ost med vackert blommande yta och balanserad doft och smak.

Juryn blindtestade en mängd olika stekostar och fastnade för Högbos egen stekost.

SM i Mathantverk 2019

SM i Mathantverk hålls på Högbo Brukshotell den 15–17 oktober 2019 i samband med mathantverkarnas branschdagar, Särimner, som arrangeras av det nationella resurscentret Eldrimner.

Arrangemanget brukar locka hundratals deltagare i många olika kategorier, bland annat mejeri, bageri, chark och grönsaksförädling. Syftet med tävlingen är att stötta och utveckla mathantverk.
Mer information och program