Högbo Bruks digitala guide

Sportlov i Högbo v.9

Fira sportlov med frisk luft, lek och hantverk

Sportlovet på Högbo Bruk blir som vanligt fullt av lek och rörelse i den friska vinterluften. Oavsett snöläget finns här gott om roliga, sportiga och mysiga saker att göra!

Våra hantverkare bjuder in till sina ateljéer där du kan titta närmare på deras konsthantverk. Varför inte prova på att blåsa ett alldeles eget glas i glashyttan? Hälsa gärna på de fina djuren i smådjursparken också, klättra i träd som ett proffs, gå tipsrunda och åk häst och vagn runt bruket. Fler roliga aktiviteter hittar du i programmet.

Om springet i benen tar slut kan du ladda med ny energi vid Högbos uppskattade sportlovsgrill eller i Gruvstugan där det serveras varm soppa och härligt hembakt.

Programmet är preliminärt och kan komma att ändras.

Två små barn och deras pappa cyklar mountainbike i skogen.

Mountainbike

Även en snöfattig vinter är en MTB-vinter! Välj mellan flera banor för nybörjare, erfarna cyklister och elitåkare. Teknikområdet är öppet om väderleken tillåter. Prova också vår nya MTB-bingo och vinn en slant om du har tur!

Kolla spårstatus här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mån–sön: Hela dagen

Nytt! MTB-bingo

Spela MTB-bingo längs mountainbikespåret Tompa, ett lättåkt spår på 3,7 km med fina vyer och jämnt underlag där större delen är bred nog att cykla två i bredd. Håll utkik efter bingosiffrorna längs vägen och håll tummarna för en vinst!

Bingobrickor köper du i kiosken för 20 kr/st.

Mån–sön: 10–17

Promenadbingo runt sjön

Kombinera motion med lek och spela promenadbingo runt sjön! Ta gärna med fika och gör ett stopp i vindskyddet vid Ålhus. Ved finns på plats (ta med egna tändstickor).

Bingobrickor finns i kiosken för 20 kr/st.

Mån–sön: 10–17

En familj med tre barn, på väg till skidspåret med sina längdskidor. 

Längdskidor

En sportlovstur med nära och kära i Högbos uppskattade konstsnöspår, det passar perfekt nu när dagarna blir allt längre och ljusare. Skida till mysiga rastplatser och bekväma vindskydd att pausa och äta matsäck i. Avrunda gärna med en härlig bastu!

Kolla spårstatus här.

Mån–sön: Hela dagen

Klättra i träd som ett proffs!

De riktiga proffsen klättrar i höga träd året om med smart teknik och säker utrustning. Kom och prova på utanför Sigrids Hage tillsammans med Högbos egen arborist!

Mån: 13–15

Häst & Vagn

Åk en sväng på bruket med häst och vagn! Startpunkt vid Sigrids Hage.

Mån-ons: 11.30–14 (så länge skylten står uppe, men längst till 14)

Interiör från Gamla Herrgården i 1800-talsstil. På väggarna hänger en samling porträtt i guldramar föreställande släkten Göransson.  

Öppen visning i herrgården

Titta in i Gamla Herrgården och prata historia med Högbo Bruks egen guide. Oavsett om du är ung eller äldre kan du passa på att fråga om det som just du är nyfiken på. Eller har du kanske något Högbo-minne att berätta för oss? Det vill vi gärna höra!

Mån–fre: 11–15

Vad kan du om djur och natur?

Vad kallas grisens barn? Vem brukar använda en morot som näsa? Om du vet det och andra saker om djur och natur så klarar du vår nya tipsrunda busenkelt!

Tipsrundan hittar du inne i Gamla Herrgården. Lämna in dina svar i Gårdsbutiken. En liten sportlovsvinst delas ut varje dag!

Mån–fre: 11–15

Alpackorna mumsar hö en kall vinterdag. Den vita alpackan närmast kameran sträcker nyfiket fram huvudet. I bakgrunden en grupp getter mot den vita snön.

Smådjursparken i Sigrids Hage

Hälsa på de söta smådjuren i Sigrids Hage. Här kan du träffa getter och minigrisar, ankor och alpackor och många fler. Här kan du också gissa vilka djur som satt olika fotspår – inte så enkelt som man kan tro!

Mån­–sön: 10–12 och 13–15
Fre: 10–12 och 13–14 
(Djuren och personalen har lunch 12–13.)

Flickan blåser i ena änden på röret. I den andra formas en orange bubbla av glas. 

Prova på glasblåsning

I Glashyttan kan du prova på glasblåsning. Med samma metoder som användes för århundraden sedan demonstrerar glasblåsaren hur det hela går till och man får själv blåsa en glaskula eller ett dricksglas. Du hämtar ditt färdiga glas dagen efter. Öppet som vanligt under sportlovet.

Antalet platser är begränsat. När du betalar får du därför en köbiljett med en ungefärlig tid för din tur. På så sätt kan du göra andra roliga saker medan du väntar, Köbiljetterna släpps 15 minuter innan glasblåsningen öppnar.

Blåsa glaskula: 100 kr (från 5 år)
Ons–tors: 13–16. Köbiljetter släpps kl 12.45
Antal platser/dag: 24

Blåsa dricksglas: 300 kr (från 12 år)
Fre: 10–12. Köbiljetter släpps kl 9.45
Antal platser: 10

Rödglödgat stål som hålls i elden. Det lyser upp dramatiskt mot en svart bakgrund.

Visning i smedjan

Häng med på visning i Högbos smedja där elden alltid brinner! Se hur traditionellt smide går till och passa på att ställa frågor till smeden. Öppet som vanligt under sportlovet.

Mån–fre: 13–15

Inne i det lilla Keramikgalleriet är det svart och vitt och färgstarkt, med Margaretas figurer på hyllor längs väggarna. Intrycket är lugnt och samtidigt starkt. 

Besök Keramikgalleriet

Inne i ateljén på Keramikgalleriet lyser det av färg och energi. Här förvandlas lera till både konst och konsthantverk i händerna på Högbos egen keramikkonstnär. Välkommen in på besök bland färger och uttryck! Öppet som vanligt under sportlovet.

Barn i kockkläder i ett restaurangkök tillsammans med professionella kockar. 

Minikockarna

Med barnen i centrum lagar vi mat tillsammans på Nya Herrgården. En trerättersmåltid på råvaror från Högbo och närmsta trakten. Läs mer och boka på Högbo Brukshotelllänk till annan webbplats (begränsat antal platser). Behållningen går till UNICEF,

Ons: 11.30–19. Från 400 kr.

Fem i rad

Gå på upptäcktsfärd med familjen eller vännerna! Nu gäller det att vara skarpögd och lista ut var olika saker kan finnas. Vem kan kryssa för flest ord på fem i rad-brickan? Spelbrickorna kan du skriva ut själv eller hämta i Gårdsbutiken eller Kiosken (öppet som vanligt under sportlovet).

Mån–sön: Hela dagen

Närbild på lunch! En mumsig korv i bröd med ketchup och senap i ena handen, och en liten hamburgare med sallat och bröd i andra handen. Allt utom bröden är gjort här på bruket. I bakgrunden ett grillgaller. 

Grillad korv & hamburgare

Utanför Sigrids Hage grillar vi Högbos goda korv och hamburgare. Utmärkt för dig som vill tillbringa dagen vid djuren och lekparken.

Mån–ons: 11.30–14

Ett stort fat med läckra kanelbullar. 

Fika eller luncha i Gruvstugan

I närhet av skidområdet ligger det mysiga och ombonade kaféet Gruvstugan, där man kan mumsa i sig rejäla mackor, varm soppa och hembakt fikabröd inne i värmen. Olika sorters fikabröd varje dag utlovas!

Mån–fre: 10–16
Lör–sön: 11–16

Högbos nyhet

Besök gärna våra butiker och hantverkare under sportlovet och ta del av nyheter för både barn och vuxna!

En grupp skidåkare åker i vintersol längs skidspåret i skogen. 

Tips! Du som tänker boka sportlovsboende, ta en titt på sportlovspaketet från Högbo Brukshotelllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.