Högbo Bruks digitala guide

Saker att göra i coronatid

Motion, kulturmys eller utomhusmöte? Här finns gott om plats!

Nu i virustider ska vi undvika att ha närkontakt med andra, men det innebär inte att man måste stanna inomhus. Tvärtom är det bara bra att komma ut i friska luften, vara i solskenet och röra på sig.


Här tipsar vi om sånt du kan göra i Högbo på egen hand eller i litet sällskap. Vi fyller på fler tips löpande.
(Uppdaterad 9 april)

Men du, håll dig uppdaterad på Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för läget kan alltid förändras.

Bingobricka med bilder på vårtecken som insekter, växter, fåglar och djur. I bakgrunden en solig vitsippsbacke. 

Leta vårtecken med Naturhistoriska riksmuseets vår-bingobrickor som passar både barn och vuxna. Bonuskunskap om vårens djur och natur får du på köpet! Hämta vårbingot här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Elden brinner och Johan värmer stålet i den öppna lågan. Bakom honom syns mängder av verktyg upphängda på väggen.

Besök smedjan där järnet alltid är varmt och butiken är full av traditionellt hantverk av högsta klass!

Konstglas i starka färger bredvid den stora gamla stångjärnshammaren. 

Få en inspirationskick i Glashyttan där färgstarkt glashantverk och underfundig humor möter det historiska Högbo. Visste du att du kan se unikt konstglas från flera olika utställningar här?

Upptäck Högbos många grillplatser - har du provat alla? (Är du helt säker, för det finns ganska många?) Vilken gillar du bäst? Med Högboguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du hitta allihopa.

Är det fler sällskap vid grillen? Turas om så att alla får grilla - och kom ihåg att hålla avståndet. Smaklig måltid!

Kiosken har öppet dagligen 10–17. Här finns broschyrer och information att hämta, och du som vill stoppa något gott i fickan till senare hittar både ätbart och drickbart här. 

Fotografering i en park. En fotograf med kamera på stativ fotograferar en liten grupp i olika yrkeskläder och föremål från sina yrkesliv. 

Väck fotografen inom dig! Leta fram kameran och torgvantarna - inspirationen finns redan här. Du kan också utmana dig lite extra med en fotoutmaning, t.ex. dessa från Önskefotolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Dela gärna dina bilder på vår Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spela padel på någon av padelbanorna. Här behöver du tre medspelare - men bollsinne och förkunskaper är inget krav. Bokar gör du online och bollar säljs i kiosken.

Promenera med Konsuln. Dra på dig de bekvämaste skorrna och långlyssna på Sandviks suveräna podcast om Göran Fredrik Göranssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och hans livsgärning, samtidigt som du bokstavligt talat går i hans fotspår. (Funkar så klart också bra i Sandviken!)

Två små barn och deras pappa cyklar mountainbike i skogen.

Högbo MTB-arena bjuder på fantastisk cykling på fina och välmarkerade stigar. Du som inte har cykel med dig kan hyra vid Sportcentralen. Missa inte teknikområdet med rastplats för de yngre!

Cykelbingo finns också, alltså promenadbingo fast på cykel längs MTB-spåret Tompa, en lättcyklad led på 4 km. Bingobrickor säljs i kiosken, 20 kr/st.

Två personer möts i den stora parken.  De gör corona-hälsning med armbåge mot armbåge för att minska smittorisken. 

Coronahälsning armbåge mot armbåge är ett bra alternativ till att ta i hand. Men det går precis lika bra att vinka!

Spela 5 i rad med de minsta och alla andra med barnasinnet i behåll. Spelplaner kan du hämta i kiosken och Gårdsbutiken eller skriva ut själv.

Spela promenadbingo runt sjön. Slingan är 3,7 km med grillplats efter vägen vid Ålhus och fin natur hela vägen. Bänkar är utsatta efter slingan för att vila trötta ben. Brickor säljs i kiosken, 20 kr/st.

Ett barn sitter på en sten vid vattenkanten och har ett metspö i handen. Flötet guppar i vattnet intill några stora blad som fallit i. 

Fiska i Dammsjön vid den handikappanpassade fiskerampen eller vid rastplatserna längs ån. Fiskekort säljs vid Sportcentralen, 20 kr/dygn.

Prova de fina löpspåren som utgår från Sportcentralen och utegymmet - båda är gratis. Dusch och bastu vid brukets kiosk kostar 40 kr/tillfälle (om du inte redan har klippkort eller årskort).

Björk & Berries erbjuder dofter från naturen och en stor variation på tvålfronten. Handfat finns vid entrén så att du kan tvätta händerna!

Den röda 1800-talsbyggnaden som rymmer kaféet Gruvstugan.

Fika på Gruvstugan som har ställt fram bord med bänkar så att du som vill kan äta utomhus!

Högbos nyhet

En promenad kan leda nästan vart som helst!

Blir det kanske en utflykt till någon av raststugorna? Svartviksstugan till exempel ligger vid Öjaren och är öppen för alla dagligen 7.30–15.30. Högboguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i mobilen lotsar dig rätt. Om du hellre vill ha Fritidskartan på papper finns den till försäljning i kiosken.

Utsikt från en kanot över en stilla sjö.

Ha en egen kanotpremiär! Ta med en fikakorg och upptäck Högbos vackra vatten. Sportcentralen hjälper till med utrustning och se till att du kommer ihåg flytvästen!

Keramikbyster med teaterkänsla. Naturtrogna, dramatiska ansikten, pudrade peruker, ett svart band om håret och blickar som följer betraktaren.

I Keramikgalleriet ryms många personligheter och de flesta är gjorda av lera. Konstkeramikern Margareta Persson inspireras av människor hon möter i vardagen.

Ett tryckt häfte med rubriken Skulpturvandring. Framsidesbilden föreställer en skulptur av ett äpple vid en grusgång som leder upp mot en vit herrgårdsbyggnad. 

Ta en konstpromenad i den vackra bruksmiljön med brukets skulpturvandring. Häftet finns att hämta i kiosken och Gårdsbutiken.

Två skära grisar svalkar sig med kall lera i sommarvärmen.

De glada Högbo-grisarna är oftast ute i hagarna och bökar omkring. Dagens smågrisar är läckert prickiga och jättecharmiga!