Högbo Bruks digitala guide

Levande lantbruk

En härligt hållbar mix!

På brukets gröna ängar går fåren lugnt och betar medan grisarna glatt bökar runt i den svalkande leran. Varje år föds ulliga lamm och prickiga kultingar som växer upp med sina mammor till friska och fina djur, precis som det var förr i tiden!

Högbo Gårdshandel som driver lantbruket står för en hållbar, cirkulär matproduktion som är så klimatsmart och ekologisk som möjligt, där de olika delarna förstärker varann och inget som kan användas går till spillo. Vi hämtar inspiration och kunskap från både äldre tiders bondgårdar och dagens vetenskapliga förhållningssätt.

En man i kockkläder sitter på huk bland glada grisar i en hage.

Glada grisar som mår bra i hagarna är inte bara bra för kvaliteten på köttet. Det är också en viktig del av kretsloppet i det levande lantbruket.

Odlingar och lantdjur, egen förädling och försäljning finns inom gång och cykelavstånd på bruket.

I vårt eget ysteri, charkuteri, bageri och grönsakskök förädlas råvarorna till goda livsmedel. Här arbetar duktiga mathantverkare med att göra det bästa av alla råvaror. Kompetensen och recepten är en härlig mix av nya upptäckter och traditionella metoder från många av jordens hörn, precis som vi som jobbar här.

Kravmärkt och klimatsmart

Allt vi odlar i växthus och på friland är ekologiskt och miljömärkt med Krav. Det är självklart för oss att bara använda naturliga näringsämnen och odlingsmetoder.

Krav är Sveriges mest kända miljömärkning för mat. Läs mer om regelverket.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Tre personer bland mängder av olika frösådda plantor i ett stort växthus.

Ekologiska sallatsplantor och andra grödor spirar och gror i växthuset. Varje dag levereras nyplockad grönska till köket på hotellet intill och till Gårdsbutiken.

Här växer även människor

Att odla och sköta levande ting är läkande för människan, något som kan vara extra viktigt för den som har svårigheter bakom sig. Många som kommer till Högbo Bruk i arbetsmarknadspolitiska åtgärder utvecklar här nytt självförtroende och nya kunskaper. Tack vare de erfarenheter som medarbetare från olika bakgrunder för med sig växer vår gemensamma kunskap dag för dag.

Tänkvärda intervjuer med flera av våra medarbetare.

Titta närmare på lantbruket

Med vår digitala guide kan du ta en rundvandring bland våra lantdjur och odlingar (och allt annat spännande på Högbo Bruk så klart!)

Klicka in dig på guidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och följ den röda leden vi kallar "Djur & Odlingar".

En vit vaktel står bredvid svartvitfläckiga vaktelägg i ett rymligt bo med sågspån på golvet.

Vaktlarna bor i Smådjursparken där de värper små delikata ägg varje dag. Titta gärna in i vaktelhuset.

Rödbetor i knippe, ost och bröd.

Ett löfte om goda smakupplevelser baserade på ytterst medvetna råvaruval, ur kvalitetsmässigt, ekologiskt och socialt avseende. Närodlat så klart! Det är vad vårt varumärke Made in Högbo innebär.

En man med motorsåg och hörselskydd sågar till en timmerstock så att den ska passa in i stocken undertill. 

Att timra egna vindskydd, utegrillar och bänkar av egen skog, det är riktigt lokalt hantverk!

Högbos fyra höga, röda bikupor står lite avskilt i en björkdunge där solen glimtar fram i grönskan. Kuporna skyddas av ett stängsel. En informationsskylt om bin står längs ena sidan. 

Bina har en viktig roll i kretsloppet på bruket. Utan pollinering blir det varken frukt på träden eller honung i butiken!

Hästen drar en praktisk släpvagn, avsedd att lasta på. Två personer sitter på kuskbocken. 

Utsläppsfria transporter är förstahandsvalet på det levande lantbruket.