Högbo Bruks digitala guide

Hållbar mat Made in Högbo

Ett löfte om goda smakupplevelser

... baserade på ytterst medvetna råvaruval, ur kvalitetsmässigt, ekologiskt och socialt avseende. Närodlat så klart! Det är vad vårt varumärke Made in Högbo innebär.

Berättelsen om Made in Högbo tog sin början när två problem plötsligt hittade en gemensam lösning. Högbo Brukshotelllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster sökte efter en leverantör av närproducerade, ekologiska råvaror samtidigt som en grupp odlingskunniga nysvenskar behövde sysselsättning och språkträning.

Här klickade något till och en idé tog form. På Högbo Bruk fanns möjlighet att ordna växthus och en vilja att prova något nytt. Och snart började det spira och växa för fullt på bruket. Nyplockade grönsaker hittade sin väg in i hotellets matsal i takt med att svenskan flödade allt lättare runt odlingarna.

En man i arbetskläder står omgiven av höga tomatplantor i växthuset. Han har händerna i sidan och ett stolt leende i ansiktet. 

I de rymliga sommarväxthusen växer en hel skog av tomater, kärleksfullt ompysslade av den mångkulturella odlingsgruppen.

Projektet ledde fram till varumärket Made in Högbo som blev en stor framgång. Här skapades grunden till Högbo Gårdshandel, ett riktigt hemodlat företag som står stadigt med båda fötterna i den bördiga Högbomyllan.

Men hur gick det för de odlingskunniga nysvenskarna som var med från början? Jo, många jobbar fortfarande kvar och hör nu till brukets mest rutinerade och uppskattade medarbetare.

Två kockar från Högbo Brukshotell lagar mat.

På Högbo Brukshotell lagas närodlad och ekologisk mat.

Drömmen om det närodlade

I Högbo Brukshotells restauranglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är maten baserad på närproducerade råvaror som odlats och förädlats på bruksområdet.

- Mat är viktigt på många sätt. Känslan av att äta något som inte bara är gott och vackert, utan också producerat på ett hållbart sätt. Vår dröm är en meny baserad enbart på råvaror från det egna närområdet, berättar Högbo Brukshotell.

Ysterskan iklädd förkläde och mössa packar färdiga ostar för försäljning. 

Varje dag ystar vi någon av våra egna goda ostsorter och lägger på lagring, där den övervakas noga medan de olika smakerna långsamt mognar fram.

Etiketten med logtypen för Made in Högbo sätts på locket på en burk tomatmarmelad. Runtom burken ligger en grupp mogna tomater i gult, orange och rött. 

Från frö till kassa. Tomatmarmeladen är gjord från grunden i grönsaksköket. Den är sagolikt god till våra egna ostar och bröd.

Ysterskan Hadeel Naeem och charkuteristen Hans Erik Holmqvist med sina guldmedaljer.

Vinnande mathantverk!

Elva medaljer har vi hittills vunnit i SM i Mathantverk. Så här såg resultatet ut 2019.

Guld: Rullsylta lamm
Motivering: En fräsch estetiskt tilltalande produkt skapad med en helhetstanke. En smak- och hantverksmässig fullträff!

Guld: Högbo stekost
Motivering: En balanserad och karaktärsfylld ost med snygg form och smidig konsistens. En klar vinnare för stekost-juryn!

Silver: Brukets kittost
Motivering: En ost med mycket fin fruktig, sötaktigt rostig smak och arom.

Silver: Hiertas
Motivering: En ost med vackert blommande yta och balanserad doft och smak.

En karott med läcker mat. Text: Boka gourmetpaket från Högbo Brukshotell.