Högbo Bruks digitala guide

Hantverk från Högbo Crafts

En kvinna arbetar med detaljerad dekoration till en prydnadskrans. 

Naturslöjd

Tjocka grenar, skira kvistar, kottar av alla slag och andra vackra naturmaterial från bruket är basen för kransar och dekorationer, smörknivar, träslevar och skopor. Med hjälp av handverktyg, sandpapper, penslar, skaparglädje och omsorg om alla detaljer skapar vi traditionella bruksföremål och inspirerande inredning.

Dekorationerna kan man ofta hitta vid brukets alla dörrar och entréer. Då och då finns de också till salu i Gårdsbutiken och på marknader.

En man med motorsåg och hörselskydd sågar till en timmerstock så att den ska passa in i stocken undertill. 

Timring

Med timringsteknik kan man bygga allt från nätta bänkar till stadiga vindskydd - och det gör vi! Timring är en urgammal byggmetod och många av de äldre husen på bruket är byggda så.

Det mesta som vi timrar används på Högbo Bruks och Sandvikens friluftsområden, men emellanåt kan det finnas något till salu. Mejla hogbobruk@sandviken.se om du är intresserad.

Systuga

Inredningsdetaljer, kläder, väskor och andra textila föremål som säljs i Gårdsbutiken blir till i Systugan. Produktionen växlar beroende på idéer, tyglager och efterfrågan. Återbrukade produkter är populära och butikshyllorna behöver ofta fyllas på.

Läs mer om Systugan

Silversmedja

Från början var visionen tydlig: Att skapa unika smycken med en tanke och känsla bakom varje detalj. Silversmedjan arbetar gärna med gammalt silver som kan återbrukas och bli ett nytt smycke, unikt för bäraren. .

Läs mer om Silversmedjan

Två smörknivar av eneträ, sammanbundna med ett snöre och en träknapp med Högbo Bruks stämpel. 

Smörknivar av trä håller sig fina länge om du diskar och torkar av dem direkt efter användning. Olja dem ifall träet börjar kännas torrt.

Handgjorda silversmycken, arrangerade på en bakgrund av stenar.  

Ett personligt smycke blir ett minne för livet.

Ett stort vindskydd som rymmer två bord och tillhörande bänkar. Allt är gjort av timmerstockar som passats in i varann. 

Det dubbla vindskyddet i lekparken rymmer två familjer och är timrat på Högbo Bruk.