Högbo Bruks digitala guide

Med känsla för mat made in Högbo

Kontrasten blir stark när Filmon från Eritrea och Sameer från Irak ena stunden berättar om förföljelse och terrordåd medan de i nästa moment skrattande rullar köttbullar tillsammans i Högbo Bruks egen chark i källaren på nya herrgården.

Filmon Mehari Zeraiy och Sameer Badr Nama har båda flytt undan hot och förföljelse och hamnat i Sandviken i sökandet efter ett bättre liv med rätten att tycka och tänka fritt.

Filmon, som kommer från Mendefera i Eritrea, vill inte prata om någonting som har med politik att göra.

Pappan fängslades

Redan när han var sex-sju år gammal började Filmon arbeta som skomakare parallellt med att han gick i skolan. Pappan var sjuk och barnen tvungna att tidigt hjälpa till med att sätta mat på bordet.

Eritrea var på den tiden annekterat av grannlandet Etiopien. Filmons pappa fängslades, misstänkt för att samarbeta med den eritreanska frihetsrörelsen mot den etiopiska armén.

– Det var då jag förstod att det pågick ett krig, säger han.

27 år gammal bestämde sig Filmon för att fly från Eritrea. Han tog sig illegalt över gränsen till Sudan. Där stannade han i tre år och försörjde sig som skomakare och genom extrajobb på slakteri.

Flykten fortsatte sedan 2013 via Libyen och Italien till Sverige och slutligen en lägenhet i Norrsätra, SFI-utbildning och jobb i Högbo Bruk.

– Jag är jättejätteglad över att ha fått ett arbete så att jag kan skicka pengar till mina anhöriga.

Frun i Uganda

Filmon hade flickvän när han lämnade Eritrea. Flickvännen tog en annan flyktväg och hamnade i Uganda där paret tillfälligt träffades och gifte sig 2015.

– Vi saknar varandra varje dag.

Filmon hoppas att hustrun snart får klart med alla tillstånd så att de till sist kan återförenas i Sandviken och bilda familj på riktigt.

– Jag längtar jättemycket, säger Filmon och lyser upp vid tanken på att en dag få efterlängtat sällskap i lägenheten i Norrsätra.

Sedan drygt ett år tillbaka arbetar 32- åringen i Högbo Bruks egen charkuteriavdelning med förädling av köttvaror som producerats inom området och som serveras i brukshotellets restaurang, säljs i gårdsbutiken eller levereras till skolor och restauranger.

– Jag har en jättebra chef och lär mig nya saker varje dag.

Filmon trivs med miljön och människorna i Högbo.

- Jag lär mig något nytt varje dag”, säger han.

Sameer, mandé från Iraks huvudstad Bagdad, berättar öppet om hur det är att bli förföljd av religiösa skäl, om att ha exploderande bomber som en del av vardagen, hur han hotades av terrorister och hur familjen till sist bestämde sig för att fly hemlandet sedan de fått en handgranat inkastad i sitt hus.

Blev förälskad

En av Filmons arbetskamrater är Sameer Badr Nama från Irak. Tillsammans rullar de köttbullar, plockar ankor på dun, gör korv, pastejer och syltor och andra läckerheter. Hela tiden i glatt samspråk på mycket arabiska och lite svenska.

Sameer kallar Högbo Bruk för sin ”första kärlek” och berättar om hur han omedelbart förälskade sig i skogen och vattnet.

– Det var som att komma till himlen. I Bagdad finns det bara byggnader, inga träd. Där får man åka bil i fyra-fem timmar för att komma ut i naturen, skrattar han.

Sameer tillhör den religiösa minoriteten mandéer, förföljda i Irak och utestängda från delar av arbetsmarknaden.

Terror och bomber

Sameer berättar om ett fattigt och laglöst Irak, ekonomiskt lamslaget av handelsblockader. Ett land i fullt kaos tiden efter avsättningen av diktatorn Saddam Hussein med terrorattacker och bombdåd som en del av vardagen.

– Varje vecka fick vi lov att byta fönster som skadats vid explosionerna.

Själv arbetade Sameer i slakteri och på restaurang men även för en myndighet som jobbade mot terrorism. När det blev känt hotades han av en terrorgrupp. Hoten trappades upp och eskalerade med att en handgranat kastades in i familjens hus.

– Då kunde vi inte stanna längre.

Via Syrien flydde familjen med i dag tre barn till Sverige där Sameer hittade både arbete och ”första kärleken” i Högbo.

– Vi är stolta över det jobb vi gör. Vi får ofta höra att vi gör riktigt bra mat, säger Sameer och Filmon.

Drömmar om framtiden?

– Köpa hus och starta en egen affär där jag säljer kött och annat livsmedel, säger Sameer.

- Fortsätta jobba i Högbo några år till och därefter starta eget slakteri, precis som farfar, säger Filmon.

 

Skribent: Mats Jonsson, 12/1 2017

Filmon Mehari Zeraiy

Ålder: 32 år.

Familj: Hustru som vistas i Uganda och väntar på besked om svenskt uppehållstillstånd. Syskon i Eritrea, Egypten, Italien och Sverige.

Bor: Lägenhet i Norrsätra.

Intressen: Sport. Springer och promenerar, spelar fotboll och volleyboll.

Det bästa med Högbo Bruk: ”Miljön och byggnaderna. Påminner faktiskt lite om vissa miljöer hemma i Eritrea.”

Sameer Badr Nama

Ålder: 42 år.

Familj: Fru och tre barn, åtta, sex och tre år gamla. Syskon i Irak, Kanada, Tyskland och Sverige.

Bor: Lägenhet på Nya Bruket.

Intressen: Fiskar, cyklar och vistas i naturen så mycket som möjligt.

Det bästa med Högbo Bruk: ”Vattnet och träden. Det är som att komma till himlen.”