Högbo Bruks digitala guide

Ledaren som gillar att bygga lag

Saik-profilen Arne Anderstedt kan inte bara bygga bandylag. Som chef på Högbo Bruk formar han också framgångsrika arbetsgrupper. Receptet: Olikheter ger dynamik. Eldsjälar måste få utrymme. Alla behöver få känna sig viktiga.

Arne Anderstedt har gjort internationell karriär som idrottsledare utan att egentligen vara särskilt idrottsintresserad eller ha någon egen idrottsbakgrund.

– En fördel. Jag har aldrig stått och fallit med idrotten och med mina uppdrag, säger han själv.

När det varit motigt och bollarna gått stolpe ut har 61-årigen alltid kunnat hämta kraft från sitt egentliga intresse: Att meka och njuta av ljudet från en perfekt inställd motor.

Bandyn och bruket

För att fortsätta på temat motsägelser har Arne Anderstedt aldrig sökt varken titlar, tunga uppdrag eller uppmärksamhet.

Ändå har han blivit VD för ett viktigt kommunalt bolag som sysselsätter 130 personer och ansvarar för ett kultur- och rekreationsområde som varje år besöks av en halv miljon människor. Och som internationella bandyförbundets förste vice ordförande var han fram till helt nyligen nummer två i bandyvärlden.

– Jag ser mig själv som en tillbakadragen person. Jag gör inget för att få vara med på bild om man säger så. Naturligtvis är det roligt med uppskattning. Men jag är ingen som står längst fram och talar om hur duktig jag är.

När Arne Anderstedt pratar Högbo Bruk glider han lätt in på Saik och bandy. Och när han pratar bandy återkopplar han gärna till jobbet i Högbo.

Dynamik ger framgång

Den gemensamma nämnaren i de båda rollerna är intresset för människorna och för att bygga fungerande lag.

– Sätter man ihop elva personer av samma sort och med samma bakgrund blir det lugnt och harmoniskt. Men det händer inte så mycket. Blandar man eldsjälar som brinner för olika saker, och lyckas få ihop det laget, då kommer framgångarna.

Inom Högbo Bruks AB:s egen verksamhet arbetar i dag 130 personer varav 120 får lönen finansierad via olika former av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Att se människor utvecklas

Här finns allt från nyanlända flyktingar som arbetar i växthusen till unga med bokstavsdiagnoser eller äldre personer med sjukdomar eller arbetsskador bakom sig som fått chansen till en nystart i något av arbetslagen som sköter det som brukar kallas Sandvikenbornas gröna lunga.

Glädjen lyser i Arne Anderstedts ögon när han berättar om personer som kommit in som trasiga individer, vuxit med krav och ansvar, mått bra av att få utföra ett viktigt jobb, fått självförtroende och yrkesstolthet, hittat harmonin och gått vidare till ett gott liv.

– Det som ger mig energin är att få vara med och se hur de här människorna utvecklas.

Sociala och ekonomiska vinster

Krasst samhällsekonomiskt representerar varje lyckat exempel från Högbo Bruk mångmiljonvinster. Det mänskliga värdet är gränslöst.

Vad är då hemligheten bakom det som beskrivits som skapandet av ett socialt och miljömässigt hållbart samhälle?

Kanske att projekten utgår från vad människorna är intresserade av, att grupperna är dynamiskt hopsatta för att stärka medarbetarnas självförtroende och att spetsegenskaper lyfts fram i stället för att tonas ned.

– Har du en forward som är bra på att göra mål ska man inte tjata för mycket på honom om att jobba hem. Låt honom bli ännu bättre på det han redan är bra på. Likadant är det med snickare, målare och odlare, säger Arne Anderstedt med en ny association till bandysporten.

Hittar man det folk brinner för, då får man en oerhört engagerad personal. Det är hans erfarenhet.

– Sådana eldsjälar kan vara svåra att styra eftersom de månar så mycket om sin yrkesstolthet. Men får man ihop laget kan det bli oerhört framgångsrikt.

Ingenting är omöjligt

Arne Anderstedt har under sin långa karriär som ledare hittills aldrig stött på några hopplösa fall. Alla vill i grunden gott och alla har sina speciella talanger. Ingenting är omöjligt. Det som kan verka omöjligt tar bara lite längre tid, menar han.

– Det gäller bara att locka fram det de har och förstärka det. Och så måste alla få känna sig sedda och värdefulla.

Kan du sammanfatta vad Högbo Bruk står för med ett enda ord?

– Öppet. Alla ska känna sig välkomna. Vi ska ha ett öppet klimat både för de som besöker oss och de som arbetar här. Vi ska inte vara så rädda om byggnaderna att vi måste låsa igen. Det här ska vara Sandvikenbornas öppna mötesplats.

 

Skribent: Mats Jonsson, 9/9 2016

Arne Anderstedt

Ålder: 61 år.

Familj: Sambo, tre egna barn och tre bonusbarn.

Bor: Hus i Boänge och Seestaden.

Intressen: Spika och meka. Älskar att lyssna på vissa motorljud. Favoritljuden kommer från en gammal tändkula, en HD eller en ”vinkel”, en V8 med stor volym.

Det bästa med Högbo Bruk:
”Personalen och potentialen.”


Visste du att...

Arne Anderstedt är tilldelad titeln Årets Eldsjäl 2017.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Bild: Samhall AB

Mer om Arne

Gör: I Högbo Bruk sedan 1988 som förman, platschef och nu vd. Tidigare mångårig ordförande och värvningsansvarig i Saik bandy. Sitter i dag i styrelsen för både svenska och internationella bandyförbundet.

Bakgrund: Grundskola. Kom in på gymnasiets ekonomiska linje men tog ett sabbatsår som pågår fortfarande. Sommarjobb från 12-13-årsåldern. Jobbade på cykel- och mopedaffär efter skolan. På Sandviks Rörverk 63 i fem år. Därefter brandman innan han kom till Högbo.

Förebilder: Färgstarke kommunpolitikern Gösta Sandin, ”en go gubbe med onormalt stort sunt förnuft”, stadsarkitekten Janerik Bywall för hans känsla för Högbo Bruk och legendariske IFK Göteborgsledaren Anders Bernmar för hans kunskaper om hur man bygger ett framgångsrikt lag.

Kuriosa: Försökte värva Edsbyns Joe Lönngren, då bandyvärldens bästa försvarsspelare, till Saik genom att locka honom att söka ett jobb som förman för snickarna vid Högbo Bruk. Joe tackade nej. Då sökte Arne jobbet själv och är fortfarande kvar 28 år senare.