Högbo Bruks digitala guide

Högbos friland blev Ku Kues gröna fristad

Ku Kue flydde springande från sitt hem i Burmas djungel när han var åtta år gammal. I 17 år levde han i ett flyktingläger i Thailand innan han kom till Sverige som kvotflykting. I dag är Ku Kue en omtyckt medarbetare på Högbo Bruk.

Mångfald är en av de ­saker som utmärker dagens Högbo Bruk. Ett 40-tal anställda är utlandsfödda.

Ku Kue växte upp i ett Burma starkt präglat av ett mycket långvarigt inbördeskrig med flera hundratusentals dödade människor.

När Ku Kue var åtta år flydde familjen från den lilla byn i djungeln där de bodde. Tillsammans med pappa, mamma och två äldre syskon lyckades han springande ta sig över gränsen till Thailand där familjen hamnade i ett flyktingläger. Och där blev Ku Kue kvar i 17 år, alltså i mer än halva sitt i dag 32-åriga liv.

Ku Kue pratar ogärna om sin dramatiska uppväxt och om svårigheterna i flyktinglägret. Det verkar vara en tid som han bestämt sig för att försöka glömma.

Under flykten från inbördeskriget träffade Ku Kue sin fru Paw Kothoo. De gifte sig i flyktinglägret och fick tillsammans sonen Eh Ken, i dag nio år, medan de fortfarande var kvar i lägret.

Lämnade lägret

2009 fick Ku Kue chansen att lämna flyktinglägret som kvotflykting tillsammans med fru och son. Familjen, som utökats med fyraåriga dottern Cherry, kom direkt till Sandviken där de i dag bor i en lägenhet i Björksätra.

– Sverige är ett demokratiskt och bra land. Jag är glad att barnen får växa upp här, säger Ku Kue.

Han hade bara två år i skolan bakom sig när han kom till Sverige och har haft svårt att lära sig det nya språket. Skrattande berättar han om hur svårt han har att hänga med när barnen drar iväg i långa berättelser på svenska.

– Jag förstår ingenting, säger han och visar med gester att ordflödena bara rinner honom förbi.

I Högbo har Ku Kue trots språkbekymren ändå funnit sin plats i arbetslivet. Han jobbar i arbetsgruppen som bland annat sköter Frilandet med stora odlingar av grönsaker som används på Brukshotellet eller säljs i Gårdsbutiken.

– Ku Kue har blivit min högra hand. När jag själv inte kan vara på plats berättar jag för honom vad som måste göras och sedan tar han ansvaret för att det blir gjort, berättar arbetsledaren Anne Kämpe.

Hon beskriver Ku Kue och hans burmesiska arbetskamrater som ansvarsfulla, ödmjuka, arbetsamma och pålitliga.

– De är praktiskt lagda och hittar oftast egna lösningar på de problem som dyker upp. De vill alltid ha något för händerna och ställer sig aldrig och bara tittar på.

Ett eget språk

När Anne kommunicerar med Ku Kue och hans arbetskamrater gör hon det med tydligt, långsamt tal samtidigt som hon med gester och ansiktsuttryck förstärker budskapet och noggrant tar reda på att det gått fram.

– Vi har skapat ett eget teckenspråk, skrattar hon och berättar att gesterna automatiskt kommer fram även när hon på fritiden pratar med vänner och familjemedlemmar.

– Det har blivit som en yrkesskada.

Anne Kämpe kom själv till Högbo Bruk för arbetsträning efter lång sjukskrivning. Nu tolv år senare är hon kvar som huvudansvarig för Frilandet och som arbetsledare.

– Det är ett väldigt, väldigt speciellt ställe att jobba på. Många som kommer hit har haft problem av olika slag. Men alla har förståelse för att vi är olika och accepterar varandra som vi är. Vi har blivit som en stor familj.

Pratar och skrattar

Som arbetsledare upphör aldrig Anne att fascineras av att se hur de människor som kommer till Högbo utvecklas.

– Många är i ett förtvivlat läge i livet när de kommer hit och tror inte att de kan någonting. Desto mer fantastiskt är det att se hur de växer när de får känna att de kan och att de betyder någonting.

Ku Kue tycker om sitt jobb i Högbo.

– Alla hjälps åt och vi pratar och skrattar när vi jobbar, säger han.

Lite nedstämd blir han när jag frågar om pappan och mamman och de två syskonen som han inte sett sedan han själv lämnade flyktinglägret där hans anhöriga fortfarande är kvar, 24 år efter flykten från kriget i hemlandet.

– Jag önskar att de ska få komma hit till Sverige. Men nu är det inte möjligt och det är ingenting som jag kan påverka.


Skribent: Mats Jonsson, 8/12 2016

Ku Kue

Ålder: 32 år.

Familj: Hustrun Paw Kothoo och barnen Eh Ken, nio år, och Cherry, fyra år.

Bor: Lägenhet i Björksätra.

Intressen: Vistas i naturen. Plockar gärna svamp i skogen eller fiskar.

Det bästa med Högbo Bruk: ”Att vi alla hjälps åt och har roligt när vi arbetar”.

Anne i närbild, klädd i vindjacka framför en stor blomplantering. 

Anne Kämpe

Ålder: 47 år.

Familj: En 25-årig son.

Bor: Lägenhet på Hantverkarbacken.

Intressen: Dans och hobbyarbeten, gör egna arrangemang av olika slag.

Det bästa med Högbo Bruk: ”En plats där många olika människor kan mötas och där alla är lika mycket värda.”