Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Keramikgalleriet

Den lilla röda stugan vid ån döljer en färgsprakande konstutställning och en otraditionell, underfundig keramiker med stor iakttagelseförmåga. Välkommen in i en annan värld!

ÖPPETTIDER

Öppet på olika tider. Ring för information.

Kontakt

Adress: Daniel Tilas väg 6

Skulptören Margareta Persson i sin ateljé omgiven av halvmålade skulpturer

Karaktärer av lera

– När man går in i galleriet är det som att komma in i en annan värld. Det får jag ofta höra från mina besökare, säger konstkeramikern Margareta Persson.

Inne i Keramikgalleriet möter färgstarka skulpturer besökarens blick, alla med egna uttrycksfulla hållningar och karaktärer. De verkar nästan levande och arga, drömmande eller pillemariska – men varje besökare tolkar uttrycken utifrån sina egna erfarenheter och samma skulptur kan väcka många olika känslor.

Den vanligaste frågan som Margareta får är varifrån hennes inspiration kommer.

– Jag tittar på människor som är runt mig, kanske på bussen eller på stan. Det kan vara ett uttryck eller ett ansiktsdrag som jag vill fånga. Jag har hela huvudet fullt av uttryck jag vill göra i lera.

Traditionell – på ett annat sätt

Margareta gör ingen traditionell brukskeramik som muggar och fat. Men hade inte det passat bra på ett historiskt bruk?

– Högbo handlar inte bara om tradition, det är också en plats för nya upplevelser. Det är viktigt att det finns något för alla sinnen, säger Margareta eftertänksamt.

– Många som kommer in till mig blir berörda för att figurerna väcker minnen och känslor hos dem. På så sätt är min keramik både traditionell och otraditionell. När du relaterar till den och tolkar den så blir den verkligare än verkligheten.

Inslagna presenter i paket

Handla i Högbo

När du gillar lokalt hantverk, vackra föremål som har formats av en kunnig hantverkare som du själv kan besöka och prata med – då vet du var du hittar oss.

Och du, Högbos goda mat är en klockren present till finsmakaren i ditt liv.

Här hittar du den unika presenten, den du inte kan motstå. Unna dig själv eller skäm bort någon du gillar.