Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Lekpark

När benen är fulla av spring är lekparken rätta stället att rasta dem. Klättra, åk kana, gunga och ha kul!

Ett barn tittar ut ur förarhytten på ett gammalt ånglok.

öppettider

Alltid öppet! Alla lekredskap är på plats efter vintern.

Kontakt

Växel: 026-24 00 00 (kl 8–16)

Träffa Lilla Anna och Långa Farbrorn

I den fina lekparken Sigrids Hage väntar Lilla Anna, Långa Farbrorn och deras vänner på ert besök. Här finns många olika lekredskap att prova på, såsom rutschkana, gungor och klätterställningar.

Lilla Anna och Långa Farbrorn är vännerna som vi hittar i böckerna av Inger och Lasse Sandberg. Anna är en liten flicka som gärna hittar på skojiga saker att göra. Ofta gör hon det tillsammans med sin vän Långa Farbrorn som gärna hjälper henne om det behövs. Han är faktiskt längst i världen! Kom och hälsa på dem i lekparken och se vad de har för sig.

Vinter i lekparken

Någon gång efter höstlovet vecka 44 börjar vi förbereda lekparken för vintern. Då tas en del av lekutrustningen undan för underhåll och vinterförvaring, till exempel gunghästarna och karusellerna. När våren kommer tas allt fram igen. Rutschkanan, loket Styrbjörn och mycket annat finns på sin plats året om!

Barnens eget ånglok STyrbjörn

Loket Styrbjörn är ett äkta gammalt ånglok som står i Högbos lekpark. Styrbjörn drog laster på Sandvikens Jernverk mellan 1890 och 1956.

När ångloken på järnverket ersattes med modernare transportmedel fick Styrbjörn i stället en placering i Högbo. Hans nuvarande tjänst som klättertåg är betydligt roligare, hälsar han.

Ta en paus i Sigrids stuga

Dags att äta matsäck, värma välling och gå på toa? I Sigrids stuga, den ljusa och fräscha raststugan mitt i lekparken, kan du äta din medhavda lunch och vila fötterna.

Här finns rinnande vatten, bord och stolar för flera sällskap året om och picknickbord utanför stugan sommartid. Toaletten är handikappanpassad och har ingång utifrån.

Du kan också lära dig mer om djuren som bor i Smådjursparken. Hur låter alpackorna? Vad tycker får om att äta? Titta i djurpärmarna så får du veta!

Här hittar du alla Högbo Bruks raststugor och grillplatser!

grilla i Lekparken

Grillade korvar på spett.

Först av allt: Är det eldningsförbud? Ta reda på det med appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i mobilen eller kolla Länsstyrelsen Gävleborg. Länk till annan webbplats. Undvik också att elda om det blåser mycket.

Du får bara elda i de fasta grillplatserna. Det är inte tillåtet att ta med egen grill, engångsgrill eller att elda på marken på grund av risken för spridning.

Ta med egen grillkol på sommaren

Visste du att grillkol är säkrare än ved? Grillkol innehåller mindre vatten och sprätter därför inte lika mycket gnistor. Därför lägger vi inte ut ved i lekparken under sommartid, där en brand skulle drabba de mest skyddslösa: barnen och djuren.

Ta alltså med dig eget grillkol när du tänker grilla i lekparken under sommaren.

Under höst, vinter och vår fyller vi på ved regelbundet (men inte på sommaren). Det kan ändå hända att veden tar slut under dagen. Det är alltså ingen garanti att det finns ved på plats. Ta gärna med dig grillkol för säkerhets skull.

Trivselregler

Visa hänsyn och undvik att störa andra besökare med t.ex. hög musik.

Om någon väntar på sin tur vid grillarna, släpp fram dem så snart du är klar med din grillning.

Plocka upp skräp efter dig och lämna platsen ren och fin.

Rökning skadar omgivningen och barn är extra känsliga. Därför är det helt förbjudet att röka i Lekparken och Smådjursparken.

En grupp barn och vuxna tar en paus i ett rött vindskydd vid en grillplats.