Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Äppelträdgård

Varje herrgård med självaktning skulle ha en äppelträdgård på 1800-talet. I dag odlar vi vår äppelträdgård som en god och vacker genbank för framtiden.

ÖPPETTIDER

Alltid öppen.

Kontakt

Växel: 026-24 00 00 (kl 8–16)

Vi skapar en nygammal äppelpark

År 2014 återkom äntligen en klassisk äppelträdgård till Högbo Bruk. Äppelträdgården är samtidigt en genbank för gamla Gästrikesorter som annars riskerar att dö ut. Än så länge är äppelträden ganska små, men i framtiden kommer Gamla Herrgården åter igen att smyckas av prydligt klippta och fruktsamma träd. Ja, för det stod faktiskt äppelträd här förr i tiden, precis på samma ställe!

Äppelparken i dagsläget

Äppelparken är fortfarande under uppbyggnad och därför finns ingen skyltning uppe ännu. Allén av Malmbergs Gylling växer och mår bra. Träden blommar fint och ger frukt. En del av genbanksträden behöver bytas ut eftersom de inte har tagit sig riktigt bra. (September 2021)

De 50 nya äppelträden är av flera sorter. Hela 16 äppelträd är av sorten Malmbergs Gylling, som är Gästriklands landskapsäpple. De bildar en vacker allé som leder fram till herrgården. Alléträden är ympade på starkväxande grundstammar för att växa sig högre än övriga träd.

På sidorna om allén står 34 träd av 17 olika gamla gästrikesorter, två träd av varje sort. Dessa är ympade på svagväxande grundstammar och ska bli lägre än allén.

Om herrgårdar och äpplen

Under andra halvan av 1800-talet var intresset för fruktodling på topp i Sverige. Nya äppelsorter togs fram bland annat av herrgårdsägare, ivriga att överträffa varandra. Det var högsta status att ha en egen äppelsort, som man dessutom ofta namngav efter herrgårdens namn – t.ex. Bergvik, Sävstaholm och Åkerö.

Ett gult äpple med rosa stänk, hängande från en lövad gren. 

'Grimsta' från Ovansjö prästgård vid Kungsgården är en av de sorter som finns med i genbanken för gästrikeäpplen. Foto: Sylve Rolandsson.

Visste du det?

Äpplet av stål som pryder äppelträdgården är gjort av Högbos egen Johan "SméJohan" Sandström. Gästriklands landskapsäpple är förlaga till skulpturen.

kopiera växter genom ympning

Om man smakar ett riktigt gott äpple hos till exempel grannen, hur gör man då för att få ett likadant träd hemma? Tar du kärnorna och planterar i trädgården? Visst kan du göra det, men frukten kommer kanske inte att smaka likadant.

Följ med vår äppelexpert, pomologen Sylve Rolandsson, som visar oss hur man kopierar ett träd och får ett precis lika gott äpple som grannen.