Turistinformation: 026-24 00 00. Mån-Fre: 8–17

Högbo Bruk

Maten från Högbo

Ett löfte om goda smakupplevelser baserade på ytterst medvetna råvaruval, ur kvalitetsmässigt, ekologiskt och socialt avseende. Närodlat så klart! Det är vad vårt varumärke Made in Högbo innebär.

smaka här

Prisbelönta Högbo Brukshotell vill gärna servera dig äkta Högbo-mat.

Du kan också köpa med dig Made in Högbo-produkter från Gårdsbutiken.

Ett hemodlat projekt

Berättelsen om Made in Högbo tog sin början när två problem plötsligt hittade en gemensam lösning. Högbo Brukshotelllänk till annan webbplats sökte efter en leverantör av närproducerade, ekologiska råvaror samtidigt som en grupp odlingskunniga nysvenskar behövde sysselsättning och språkträning.

Här klickade något till och en idé tog form. På Högbo Bruk fanns möjlighet att ordna växthus och en vilja att prova något nytt. Och snart började det spira och växa för fullt på bruket. Nyplockade grönsaker hittade sin väg in i hotellets matsal i takt med att svenskan flödade allt lättare runt odlingarna.

Projektet ledde fram till varumärket Made in Högbo som blev en stor framgång. Här skapades grunden till Högbo Gårdshandel, ett riktigt hemodlat företag som står stadigt med båda fötterna i den bördiga Högbomyllan.

Men hur gick det för de odlingskunniga nysvenskarna som var med från början? Jo, många jobbar fortfarande kvar och hör nu till brukets mest rutinerade och uppskattade medarbetare.

Fyra personer av olika härkomst står tillsammans bland höga tomatplantor.

Drömmen om den nära maten

I Högbo Brukshotells restauranglänk till annan webbplats är maten baserad på närproducerade råvaror som odlats och förädlats på bruksområdet.

- Mat är viktigt på många sätt. Känslan av att äta något som inte bara är gott och vackert, utan också producerat på ett hållbart sätt. Vår dröm är en meny baserad enbart på råvaror från det egna närområdet, berättar Högbo Brukshotell.

Vinnande mathantverk

Elva medaljer har vi hittills vunnit i SM i Mathantverk. Så här såg resultatet ut 2019.

Guld: Rullsylta lamm
Motivering: En fräsch estetiskt tilltalande produkt skapad med en helhetstanke. En smak- och hantverksmässig fullträff!

Guld: Högbo stekost
Motivering: En balanserad och karaktärsfylld ost med snygg form och smidig konsistens. En klar vinnare för stekost-juryn!

Silver: Brukets kittost
Motivering: En ost med mycket fin fruktig, sötaktigt rostig smak och arom.

Silver: Hiertas
Motivering: En ost med vackert blommande yta och balanserad doft och smak.