Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Högbodagen

28 augusti 2022
Kl.10:00 – 16:00

Loppis, livemusik och naturnära aktiviteter

Högbodagen är en dag fylld med loppisbord och naturnära visningar och aktiviteter. I år kan du gå på fårvallningsshow, prova på att klättra i träd som en arborist, titta på motorsågskonst och timring, lyssna till härlig livemusik, åka häst och vagn och titta på en riktig kolmila. Och såklart strosa runt på den gigantiska loppmarknaden!

Det kommer att finnas en uteservering framför Gamla Herrgården kl 10–16, och våra matställen på bruket håller öppet enligt ordinarie tider.

Boka loppisplats

Vill du stå som säljare på loppisen?
Ring 070-351 74 54 för att boka plats.
100 kr per 6x4 m yta. Eget bord medtages. Insläpp kl 7.

Entré & Parkering

Fri entré. Parkering 20 kr

Arrangör

Högbo Bruk
Växel: 026-24 00 00

E-post: info@hogbobruk.se

Program

Loppis

Högbodagen är kanske en av Gästriklands största loppisar. Här brukar hundratals säljare samlas och utbudet av gamla fynd är lika brett som antalet loppisbord. En dag den loppistokige inte vill missa!

Plats: Stora gräsytorna runt Gamla Herrgården
Tid: 10–16

Fårvallning

Hur går det till när två vallhundar ska flytta en flock får? Se Högbos egen fåraherde in action! Shania Longyard har 50 års erfarenhet av fårvallning, och med hjälp av herdens speciella visslingar rör sig hundarna precis rätt runt fåren för att styra dom i önskad riktning. Efter uppvisningen får både barn och vuxna komma fram och klappa fåren!

Plats: Vid fårhuset (se skyltning)
Tid: 13.30

Trädklättring

Högbos egen arborist Linus Nyman är van att klättra högt upp i trädtopparna när han utför specialfällningar. Han är minst sagt modig! Under Högbodagen får barn prova på att klättra i sele, precis som proffset Linus. Hur högt törs du klättra?

Plats: Vid Nya Herrgården
Tid: 10–12 & 13–16
Kostnadsfritt

Motorsågskonst

Motorsågsskulptören Tommi Sorvari kommer att vara på plats för att såga till ett gäng figurer ur grova trädstammar. Titta gärna förbi flera gånger under dagen för att se hur konstverken tar form och utvecklas. Efter Högbodagen kommer figurerna att placeras ut någonstans på Högbo Bruk.

Plats: Vid Nya Herrgården
Tid: 10–12 & 13–16

Timring

Timrade byggnader har vi gott om på Högbo Bruk. Det är en traditionell byggnadsteknik som Mats Jansson gärna visar upp och berättar mer om. Sväng förbi och lär dig lite mer om hur man fogar samman stockarna med timmerknutar.

Plats: Vid Nya Herrgården
Tid: 10–12 & 13–16

Livemusik vid serveringen

Njut av härlig livemusik medan du äter. Bandet New Light står för dagens toner och kommer att bjuda på en poppig kompott av tidlösa klassiker likväl som nya hits och egna låtar. Med sina originella verk speglar låtskrivarduon från Sandviken dåtidens klangfärger blandat med nutida lekfulla melodier och experimentella poparrangemang. Glädje och energi utlovas från sommarscenen!

Plats: Framför Gamla Herrgården
Tid: 11–13.40 (med två pauser)

Häst & Vagn

Åk en tur häst och vagn förbi brukets grishagar. Turen utgår från gräsytan vid Björk & Berries.

Plats: Vid Björk & Berries
Tid: 11–14
Kostnadsfritt

Kolmila

Förr i tiden var kol en oerhört viktig råvara för de historiska järnbruken. Stångjärnshamrarna drevs av vattenkraft, men kolet värmde ugnarna och härdarna som förvandlade malmen till järn. På Högbodagen kan du se en riktig kolmila, alltså en sån man byggde upp för att ta fram kol förr i tiden! På skyltarna intill kan du se steg för steg hur kolmilan konstrueras. Det går så klart också bra att fråga kolarna!

Plats: Vid Nya Herrgården
Tid: 10–16