Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Högbodagen

27 augusti 2023

Loppis, livemusik och naturnära aktiviteter

Högbodagen är en dag fylld med loppisbord och naturnära visningar och aktiviteter. 2022 kunde du gå på fårvallningsshow, prova på att klättra i träd som en arborist, titta på motorsågskonst och timring, lyssna till härlig livemusik, åka häst och vagn och titta på förgyllning och en riktig kolmila. Och såklart strosa runt på den gigantiska loppmarknaden!

tid & plats

Tid: 10-16
Plats: Hela Bruket

Arrangör

Högbo Bruk
Växel: 026-24 00 00

E-post: info@hogbobruk.se

Info om program

Det nya programmet dyker upp här på sidan så fort det närmar sig. Till dess, låt dig inspireras av det senaste programmet här nedan!

Programmet 2022

Loppis

Högbodagen är kanske en av Gästriklands största loppisar. Här brukar hundratals säljare samlas och utbudet av gamla fynd är lika brett som antalet loppisbord. En dag den loppistokige inte vill missa!

Plats: Stora gräsytorna runt Gamla Herrgården
Tid: 10–16

Fårvallning

Hur går det till när två vallhundar ska flytta en flock får? Se Högbos egen fåraherde in action! Shania Longyard har 50 års erfarenhet av fårvallning, och med hjälp av herdens speciella visslingar rör sig hundarna precis rätt runt fåren för att styra dom i önskad riktning. Efter uppvisningen får både barn och vuxna komma fram och klappa fåren!

Plats: Vid fårhuset (se skyltning)
Tid: 13.30

Trädklättring

Högbos egen arborist Linus Nyman är van att klättra högt upp i trädtopparna när han utför specialfällningar. Han är minst sagt modig! Under Högbodagen får barn prova på att klättra i sele, precis som proffset Linus. Hur högt törs du klättra?

Plats: Vid Nya Herrgården
Tid: 10–12 & 13–16

Motorsågskonst

Motorsågsskulptören Tommi Sorvari kommer att vara på plats för att såga till ett gäng figurer ur grova trädstammar. Titta gärna förbi flera gånger under dagen för att se hur konstverken tar form och utvecklas. Efter Högbodagen kommer figurerna att placeras ut någonstans på Högbo Bruk.

Plats: Vid Nya Herrgården
Tid: 10–16

Kl 12–13 lunchar skulptören, men kom gärna och titta på konstverket ändå.

Timring

Timrade byggnader har vi gott om på Högbo Bruk. Det är en traditionell byggnadsteknik som Mats Jansson gärna visar upp och berättar mer om. Sväng förbi och lär dig lite mer om hur man fogar samman stockarna med timmerknutar.

Plats: Vid Nya Herrgården
Tid: 10–16

Kl 12–13 lunchar timmermannen, men kom gärna och titta på bygget ändå.

Livemusik vid serveringen

Njut av härlig livemusik medan du äter. Bandet New Light står för dagens toner och kommer att bjuda på en poppig kompott av tidlösa klassiker likväl som nya hits och egna låtar. Med sina originella verk speglar låtskrivarduon från Sandviken dåtidens klangfärger blandat med nutida lekfulla melodier och experimentella poparrangemang. Glädje och energi utlovas från sommarscenen!

Plats: Framför Gamla Herrgården
Tid: 11–13.40 (med två pauser)

Häst & Vagn

Åk en tur häst och vagn förbi brukets grishagar. Turen utgår från en gräsyta bortom Björk & Berries, lite snett bakom hotellet.

Plats: Bortom Björk & Berries (se skyltning)
Tid: 11–14

Förgyll ett glas

Maria Conwalius förgyller och restaurerar allt från ramar och möbler till udda föremål med ädla metaller och guld. Under Högbodagen visar hon upp sitt hantverk och låter gästerna prova på!

Prova på Förgyllning med slagmetall

Hantverket kräver ett mått av tålamod eftersom bladen är tunna, men alla kan klara av att förgylla ett glas. Glaset du gör kommer att förgylla din vardag långt senare. Välkommen att prova på ett hantverk med anor från förr.

Plats: Gamla Herrgården
Tid: 10–16
Kostnadsfri visning
Prova på: 100 kr
Åldersgräns: Från 16 år

Kl 12–13 lunchar förgyllaren, men kom gärna och titta på hantverket ändå.

Kolmila

Förr i tiden var kol en oerhört viktig råvara för de historiska järnbruken. Stångjärnshamrarna drevs av vattenkraft, men kolet värmde ugnarna och härdarna som förvandlade malmen till järn. På Högbodagen kan du se en riktig kolmila, alltså en sån man byggde upp för att ta fram kol förr i tiden! På skyltarna intill kan du se steg för steg hur kolmilan konstrueras. Det går så klart också bra att fråga kolarna!

Plats: Vid Nya Herrgården
Tid: 10–16

Detta händer i högbo