Turistinformation: 026-24 00 00. Mån-Fre: 8–17

Högbo Bruk

Kolarvecka

24 augusti 2020 – 3 september 2020

Arrangör

Högbo Bruk

Telefon: 026-24 00 00
E-post: hogbobruk@sandviken.se

Årets kolmila får sällskap av en corona-anpassad friluftsutställning om kolets plats i brukets historia.

Kol var en oerhört viktig råvara för de historiska järnbruken. De stora stångjärnshamrarna drevs av vattenkraft, men kolet värmde ugnarna och härdarna som förvandlade malmen till järn.

Här kan du bland annat se en kolstig, den traditionella transportkälken som kolet fraktades i. Du hittar också en bildsamling som visar steg för steg hur kolmilan konstrueras.

Både kolmilan och utställningen börjar byggas upp den 24 augusti. Eftersom kolmilor kan vara oförutsägbara reserverar vi oss för eventuella ändringar i programmet.

Du som besöker Kolarveckan uppmanas att hålla avstånd till andra besökare för att undvika eventuell smittspridning. Om du känner dig sjuk, stanna hemma. Tack för att vi hjälps åt att skydda varandra!

Program för Kolarveckan 24/8–3/9

Bygge och kolning

Kolmilan står som vanligt framför Nya Herrgården. Du har chans att se milan resas från start, täckas och tändas på rätt sätt och släckas en vecka senare för att långsamt svalna. Milan vaktas dygnet om under kolningstiden av våra duktiga (och ganska sotiga) kolare.

Milan tänds 26 augusti

Hitta skogens kolbottnar

En kolmila sätter spår i marken, särskilt när samma plats används under en lång tid. Högbos gröna skogar har flera kolbottnar att upptäcka. Du hittar dem enklast med hjälp av kartbladet som du hämtar vid kolmilan, i Kiosken eller på Sportcentralen. Lederna som passerar i närheten av kolbottnarna passar både för promenader och cykling, medan den sista biten är obanad.

Faktarunda och frågesport

Gå faktarundan runt broarna över ån och testa kunskaperna i vår otippat roliga frågesport på temat skog, järn och kol. Priset, som alla har chans att vinna, är en stunds nöje och nya insikter i samhällsutvecklingen. Hämta talonger och rätta dina svar vid kiosken.

Rundan öppnas på eftermiddagen 24 augusti

Var fanns kolet på bruket?

Hur var det på bruket under kolets högtidsdagar? Hur användes kolet här och var förvarade man dessa mängder av kol som behövdes. Hade även vi stora kolhus? Högbo Bruks egen guide tar med dig på bruksvandring varje dag (även lördag och söndag). Samling vid skylten vid kolmilan.

Dagligen 26 augusti till 1 september kl 13.30 och 18

Körning med antika vagnar

Högbos nordsvenska arbetshästar är ute varje vardag under Kolarveckan. De visar emellanåt upp olika vagnar ur brukets historia. Om vagnen rullar förbi dig utan passagerare får du gärna vinka in kusken och åka med en sväng.

Vardagar 26 augusti till 3 september, då och då

Några män reser en träställning på en plattform av trästockar - början på en kolmila.
Det ryker och ångar ut en fördjupning i sidan av den stora svarta kolmilan.
En man står uppepå en stor rykande hög, täckt av svart kol. 

Handla Högbo-kolat kol

Passa på att köpa med dig en påse Högbo-kol från förra årets kolmila – garanterat närproducerat. Påsen är lagom stor för en grillmiddag hemma eller på valfri rastplats. Kolpåsarna säljs i Kiosken.

Dagligen från 26 augusti i Kiosken, kl 10–17, så långt lagret räcker

Det finns flera avskilda picknickbord i närheten av milan för dig som vill ta en fika eller äta matsäck, vila benen eller kanske fundera lite över svunna tider.

Brukets serveringar, butiker och hantverkare har öppet som vanligt.

Välkommen på ett besök i det viktiga träkolets värld!

Häng med Högbo Outdoor i vardagen!

Med Högbo Outdoor går det undan och här är alltid något nytt på gång. Häng med oss på Facebook så missar du inte när vi förbättrar i spåren eller hittar på något annat kul ute i Högboskogarna!

hyr ett ställe där hela gänget får plats

gräsmattor & grusplaner

Gllar du utomhusaktiviteter som kräver större utrymme än en vanlig villaträdgård? Hyr en rejäl gräsmatta eller grusplan – klippt, krattat och klart!

lusthuset & Dansbanan

Mysiga lilla Lusthuset och luftiga Dansbanan passar för alla möjliga sammankomster, från dop till talangjakt. Vi hjälper till med möbleringen.

parker & pampiga salar

Pricken över i på den storslagna festen är så klart en storslagen miljö! Salarna från förr och de grönskande parkerna sätter guldkant på alla slags fester och begivenheter.