Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Sportlov i Högbo v 9

1 – 7 mars 2021

Högbo Bruk

Sportlovet på Högbo Bruk blir som vanligt fullt av lek och rörelse i den friska vinterluften. Oavsett snöläget finns här gott om roliga, sportiga och mysiga saker att göra!

Friluftsliv och lek för stora och små, familjemys och goda måltider. Välkommen till ett härligt innehållsrikt sportlov!

Tips! Använd den digitala Högbo-guidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att hitta på bruket!

Programmet är preliminärt och kan komma att ändras.
Vi följer alla rekommendationer för coronan. Alla besökare ansvarar för att hålla avstånd och undvika smittspridning. Om du känner dig sjuk eller krasslig, stanna hemma. Tack för att vi hjälps åt!

Karta över sportlovets aktiviteter

Klicka för att se en större karta

Att göra på sportlovet

Tre barn och en vuxen som bär på längdskidor

Åka längdskidor

En sportlovstur med nära och kära i Högbos uppskattade skidspår, det passar perfekt nu när dagarna blir allt längre och ljusare. Skida till mysiga rastplatser och bekväma vindskydd att pausa och äta matsäck i. Karta över spårområdet hittar du på Sportcentralen. Belysningen är tänd till kl 23.

Skidlekplats

Inställd pga snöbrist
Att åka hinderbana på skidor, det är roligt och lite klurigt. Här finns lagom höga hopp och svåra svängar så att hela familjen kan ha roligt tillsammans. Som förälder kan du lätt ha översikt från sittbänkarna intill eller själv åka skidor under tiden. Skidlekplatsen finns vid Skidstadion i närheten av Sportcentralen.

Åka skridskor på sjöarna

Dammsjön har en fin, familjevänlig skridskobana på 500 meter, mitt på Högbo Bruk. Sittplatser för skobyte finns vid strandkanten. För dig som vill sträcka ut på Öjarens is finns en skridskobana även där. Sportcentralen hyr ut skridskor, sparkstöttingar och annan sportutrustning. Se spårstatus för skridskobanorna.

OBS! Du går på isen på egen risk. Var noga med säkerheten och ha med dig rätt utrustning.

Många barn åker pulka nerför den snötäckta backen som gnistrar i vintersolen. 

Pulkabacke med extra sväng

Susa nerför pulkabacken i full fart på pulka, stjärtlapp, madrass eller helt fri stil. Missa inte den lilla rodelbanan vid sidan av den vanliga backen, där finns lite mer spännande svängar och kittel i magen! Rastplatsen har vindskydd, grillplats och torrtoa. Belysningen är tänd till kl 23.

OBS! Det är hårt och halt i backen så åk försiktigt!

En liten flicka blåser i ett rör med en rosa glasklump.

Prova på glasblåsning

I Glashyttan kan barnen prova på glasblåsning. Med samma metoder som användes för århundraden sedan demonstrerar glasblåsaren hur det hela går till och du får själv blåsa en glaskula. Hämta din färdiga glaskula dagen efter när den har svalnat. (Vi spritar så klart piporna mellan varje blåsning.)

Öppet: Som vanligt under sportlovet. Du som vill prova att blåsa glas måste boka i förväg.

Förboka så här för att prova glasblåsning!

Ålder: Från 5 år (endast för barn)
Pris: 100 kr
Tider: Tors–fre 10–13 och 13.30–16. Antal platser/timme: 8

Boka tid i förväg via mejl till o.brozen@gmail.com
Betala via swish 1235804141 efter bokningsbekräftelse och överenskommen tidpunkt. Meddelande vid swishbetalning: Barnens namn + datum och klockslag.
Avbokning eller utebliven ankomst återbetalas ej. Eventuella restplatser säljs på plats när aktiviteten pågår. Avhämtning av glaskula sker dagen efter eller enligt överenskommelse.

Kolla på keramik

Inne i ateljén på Keramikgalleriet lyser det av färg och energi. Här förvandlas lera till både konst och konsthantverk i händerna på Högbos egen keramikkonstnär. Välkommen in på besök bland färger och uttryck!

Öppet: Som vanligt under sportlovet.

Smeden slår på järnet så att gnistorna sprutar. 

Hälsa på i smedjan

Titta in i Högbos smedja där elden alltid brinner! Se hur traditionellt smide går till och passa på att ställa frågor till smeden.

Öppet: Som vanligt under sportlovet.

Promenadbingo runt sjön

Kombinera motion med lek och spela promenadbingo runt sjön! Ta gärna med fika och gör ett stopp i vindskyddet vid Ålhus. Ved finns på plats (ta med egna tändstickor). Bingobrickor köper du i kiosken för 20 kr/st.

Öppet: Alla dagar 10–17

En mountainbikeåkare kör genom snödrivor i en vintrig skog.

Mountainbike i snö

Vintern och alla andra årstider passar bra för mountainbike! Välj mellan vinterspår i olika svårighetsgrad. Teknikområdet är öppet om vädret tillåter. Och varför inte spela MTB-bingo om du åker vinterspåret Tompa? Sportcentralen visar dig rätt och hyr ut utrustning till dig som behöver.

MTB-bingo

Spela MTB-bingo längs mountainbikespåret Tompa, ett lättåkt spår på 3,7 km med fina vyer. Pricka in bingosiffrorna längs vägen och håll tummarna för en vinst! Bingobrickor köper du i kiosken för 20 kr/st.

Öppet: Alla dagar 10–17

Alpackor äter hö i en snöig hage.

Titta på djuren & Gissa spåren

Titta på de söta smådjuren i Smådjursparken. Här går getter och minigrisar, alpackor, hästar och fina ulliga får ute på vintern. Gissa vilka djur som satt olika fotspår – inte så enkelt som man kan tro! I närheten finns både raststuga, toa och grillplats med vindskydd.

Öppet: Djuren är ute alla dagar. Hästarna och alpackorna promenerar dagligen på bruket.

Tipsrunda om djur och natur

Vad kan du om djur och natur? Testa kunskaperna i den roliga tipsrundan i parkerna med start vid Högbo Qvarn. Kryssa i dina svar och lämna in dem i Kiosken. Vi lottar ut en liten sportlovsvinst varje dag! Svarskupongerna hittar du här: Gårdsbutiken, Kiosken, Gruvstugan och Högbo Qvarn. Ta med egen penna! (Du som spelar MTB-bingo hittar tipsrundan där också.)

Öppet: Inlämning i kiosken alla dagar 10–17

Fem i rad

Gå på upptäcktsfärd med familjen eller vännerna! Nu gäller det att vara skarpögd och lista ut var olika saker kan finnas. Vem kan kryssa för flest ord på fem i rad-brickan? Spelbrickorna kan du skriva ut själv eller hämta i Gårdsbutiken eller Kiosken (öppet som vanligt under sportlovet).

Två nygrillade hamburgare färdiga att ätas

Grillad korv & hamburgare

Utanför lekparken grillar vi Högbos goda korv och hamburgare. Utmärkt för dig som vill tillbringa dagen vid lekparken och pulkabacken.

Öppet: Mån–fre 11–13:30

Fika eller luncha i Gruvstugan

I närhet av skidområdet ligger det mysiga och ombonade kaféet Gruvstugan, där man kan mumsa i sig rejäla mackor, varm soppa, korv med bröd och hembakt fika inne i värmen.

Öppet: Mån–fre 10–16, Lör–sön 11–16

Fika eller luncha på Högbo Qvarn

Gott fika och bistromeny serveras på Högbo Qvarn hela veckan. Mys framför öppna spisen och ladda batterierna med härliga smaker från Högbos egen produktion. För den glasstokiga finns här glass även under årets kalla månader.

Öppet: Mån–sön 11–16

Boende

Hur bor man bäst på Högbo Bruk, frågar man sig. Svaret på det är: Precis som man själv vill!

Mat & Fika

En lätt lunch, en god långfika eller en middag att drömma om länge efteråt?

Butiker & hantverk

Se konsthantverk skapas. Hitta nya grejer, dofter och smaker att ta med hem.