Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Sportlov vecka 9

27 februari 2023 – 5 mars 2023

Avslutat evenemang

Woho, vad roligt vi hade! Det här är ett återkommande evenemang och arrangören är redan i full gång att planera inför nästa gång. Det nya programmet dyker upp här på sidan så fort det närmar sig. Till dess, låt dig inspireras av det senaste programmet här nedan! Vi syns väl nästa gång?

Vintersport och utomhusbus för sportlovslediga barn

Sportlovet på Högbo Bruk blir som vanligt fullt av lek och rörelse i den friska vinterluften. Oavsett snöläget finns här gott om roliga, sportiga och mysiga saker att göra. I programmet följer en rad aktiviteter särskilt anordnade för sportlovet, och därefter tips på ordinarie utbud så som skidspår, pulkabacke och skridskobana. Välkommen till ett härligt och innehållsrikt sportlov!

Tid & Plats

Tid: Se program
Plats: Hela Bruket

Entré & Parkering

Fri entré och parkering.

Arrangör

Högbo Bruk
Telefon: 026-24 00 00
E-post: info@hogbobruk.se

Program 2022

Tipsrunda

Testa kunskaperna i den roliga tipsrundan i parkerna. Vi lottar ut en liten sportlovsvinst varje dag! Svarskupongerna hämtar du i Gårdshandeln, Gruvstugan eller Högbo Qvarn. Inlämning sker i Gårdshandeln alla dagar 10–16. Ta med egen penna! 

Plats: Mellan lekparken och Gårdshandeln
Öppet: Hela sportlovet

Prova på glasblåsning

Skapa, blåsa och snurra – sånt pysslar Högbos glasblåsare med. Under sportlovet kan barn prova på det traditionella hantverket och blåsa sin alldeles egna glaskula. Bokning sker endast på plats i Glashyttan samma dag, strax innan aktiviteten börjar.

Du som vill blåsa en kula köper en kölapp efter bestämda tider som släpps på plats i Glashyttan kl 9.45 och 13.15.

Tänk på att komma i god tid till din bokade tid. Avbokning eller utebliven ankomst återbetalas ej.

Den färdiga glaskulan hämtas dagen efter när den har svalnat, eller önskad dag enligt överenskommelse.

Plats: Glashyttan
Öppet: Butiksöppet som vanligt
Prova på: Tor–fre, 10–13 & 13.30–16
Ålder: 5–13 år
Pris: 100 kr

Häst & vagn

Frisk luft och vackra vyer i en mysigt skumpande hästvagn! Kusken och brukshästarna tar dig och ditt sällskap på en tur genom alléerna, bruksparken och förbi flera av byggnaderna från brukets storhetstid. Egentligen måste du inte vara intresserad av gamla hus – det är ju rätt mysigt att bara få åka häst och vagn också!

Plats: Utanför lekparken
Öppet: Mån–ons, 11.30–14

Hälsa på i Gamla Herrgården

Kom in i herrgården från 1739 och lär dig mer om Högbos spännande historia. Fråga vår guide om allt du undrar!

Plats: Gamla Herrgården
Datum: 27/2–3/3
Tid: 13–16

Gissa spåren

Gissa vilka djur som satt olika fotspår – inte så enkelt som man kan tro! Gissningsleken finns tillgänglig hela dagen utanför Smådjursparken, så du behöver inte följa parkens öppettider om du vill spela.

Plats: Utanför smådjursparken
Datum: Hela sportlovet

Pimpla

Under sportlovet borrar vi upp hål i isarna så att du enkelt kan sätta dig ned och pimpla. Ta med egen utrustning, varma kläder och något att sitta på. Inget fiskekort behövs under sportlovet.

Du vistas på isen på egen risk. Var noga med säkerheten, ha helst någon med dig och ta med rätt säkerhetsutrustning. Läs om säkerhet på sjöis.

Plats: Vid Svartviksstugan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Öjaren (inställt på Dammsjön p.g.a. svag is).
Öppet: Hela sportlovet

Alltid i Högbo

Tips på ordinarie utbud på bruket som passar perfekt som sportlovsaktiviteter

Tre barn och en vuxen som bär på längdskidor

Åk längdskidor i Högbos uppskattade skidspår. Skida till mysiga rastplatser och bekväma vindskydd att pausa och äta matsäck i.

Bada vinterbad tillsammans. Vem är badkrukan bland isar och snödrivor? Vinterbadet ligger precis nedanför brukets kiosk och bastu där det finns både varm choklad, te och kaffe. Perfekt att värma upp sig med efteråt.

En skidåkare åker nerför en backe.

Besök Högbos nya Teknik- & Skidlekplats med banor och utmaningar för alla åldrar. Träna din teknik i gupp, hopp och kurvor.

Två små barn i tjocka kläder och hjälmar skrattar förtjust när pulkan får fart nerför den vita backen.

Susa nerför pulkabacken i full fart på pulka, stjärtlapp, madrass eller helt fri stil. Missa inte den lilla rodelbanan vid sidan av den vanliga backen. Rastplatsen har vindskydd, grillplats och torrtoa.

Klappa djuren i Smådjursparken. I närheten finns både raststuga, toa och grillplats med vindskydd.

Ett barn åker skridskor på en istäckt sjö.

Åk skridskor på preparerade isbanor. Här finns en familjebana på Dammsjön och en rundbana på Öjaren. Sportcentralen hyr ut skridskor och sparkstöttingar.

En mountainbikeåkare kör genom snödrivor i en vintrig skog.

Åk mountainbike mitt i vintern! Beroende på väder kan det bli cykling på snötäckt mark, eller en klassisk svensk blandning av barmark, snö och is. Sportcentralen visar dig rätt och hyr ut utrustning till dig som behöver.

Spela fem i rad. Här gäller det att vara skarpögd och lista ut var på bruket olika saker kan finnas. Vem kan kryssa för flest ord på fem i rad-brickan? Spelbrickorna kan du skriva ut själv eller hämta i Kiosken.

Spela MTB- eller promenadbingo. Promenadbingot går längs den 3,7 km långa grusvägen runt sjön. Tillgängligt även med rullstol eller barnvagn. Mountainbike-bingot följer det lättcyklade spåret Tompa. Brickor & Öppettider.

Sportlovskarta med program

Evenemangskarta

Här hittar du en bra karta med alla programpunkter. Även toaletter och matställen finns med. Klicka på kartan för en större version och spara gärna ner den i mobilen!

Sportlovsöppna serveringar

» Högbo Qvarn

Öppet: Mån–fre 11–15
Lör-sön, 11–16

» Gruvstugan

Öppet: Mån–sön 10–16

» högbo Brukshotell

Lunch: Mån–fre 11.30–14
Lör–sön: 12–14
Middag: Mån–fre, 17.30–21

Hitta hela Högbos utbud
på vår hemsida

Förutom aktiviteterna i Sportlovsprogrammet är vårt härliga friluftsområde fullspäckat med ett ordinarie utbud av sport, hantverk, shopping, äventyr och mycket mer.

Glasblåsaren, smeden & Keramikern

Alla våra hantverkare har öppet som vanligt under sportlovet. Kolla gärna in deras öppettider och gör ett besök inne i värmen för att se skickliga händer, god fantasi och traditionella verktyg skapa.

Tryck gärna igång ljudet i filmen för extra feeling!


Detta händer i högbo

Hur vill du bo i Högbo?

Hotellrum med dubbelsäng, två stora fönster, ljusa väggar och trämönstrat golv.

Toppservice och med riktigt god mat för aktiva livsnjutare. Mysigt och lyxigt i rum eller svit!

Vandrarhemmet, en enplans gul byggnad, i höstskrud

Trivsamt, enkelt och med stora sällskapsytor och förråd. Maten fixar du själv.

Cyklister och semesterfirare rör sig runt en rad uppställda husbilar vid ett skogsbryn.

I husbil eller husvagn, på din egen kudde med allt du behöver hemifrån. Borta bra och hemma bäst!