
Fira in våren med majkase och valborgskonsert med Thomas Di Leva!
Välkommen på ett riktigt mysigt valborgsmässofirande i Högbo! På programmet står trolleri, körsång, vårtal, majkase och musik med Philip Ström och Thomas Di Leva.
Kvällen inleds med att kasen tänds kl 18.00 – en gammal tradition för att fira att vintern rasat ut och att våren är på väg. Därefter njuter vi av god mat och kärt sällskap vid serveringarna intill brasan. Kanske stöter ni på Trollkarlen Gabriel som minglar runt bland gästerna innan showen?
Hela programmet hittar du längre ner på den här sidan. Välkommen på en av brukets äldsta och finaste högtider intill sjön!
Tid & Plats
Kaständing: 18.00
Barnunderhållning: 18.30
Scenprogram: 19.00
Plats: Intill sjön vid Gruvstugan
Entré & Parkering
Fri entré, 20 kr parkering
Arrangör
Högbo Bruk
Telefon: 026-24 00 00
E-post: info@hogbobruk.se
Scenprogram 2025

NYHET! Förshow med barnunderhållning: 18.30
Trollkarlen Gabriel
Ibland känns tiden mellan kaständning och scenprogram som en oändlighet... Därför kommer trollkarlen Gabriel att underhålla oss i håltimmen! Räkna med magi och skratt från stora scenen innan programmet drar igång på riktigt. Tveka inte att ställa er längst fram vid scenkanten, så att ni ser extra bra och inte missar trollkarlens tokiga upptåg!

Programstart: 19.00
Hammarkören
Vad vore valborg i all sin glans, om inte vårens körsång fanns? Vi är stolta att presentera den enastående Hammarkören, en given valborgstradition här i Högbo. Hammarkören har sjungit in våren ända sedan 1997. Snart är det dags igen!

Vårtal
Sedan mer än tio år tillbaka har vi haft äran att lyssna till ett vårtal från en av avgångseleverna på Bessemerskolan.
Årets talare är 18-åriga Roza Kut som går samhällsprogrammet.

Philip Ström
Vad sägs om extra mycket ljuvlig musik från valborgsscenen i år? Vi välkomnar Philip Ström, Sandvikens egen Idol-stolthet från Åshammar. Med sin unika trygga ton gjorde han succé bland TV-tittarna och självklart satt hela Sandviken bänkad framför TV:n för att stolt följa traktens stjärna. Philip Ström river av några godingar för oss på valborg, så räkna med mer skön musik än vanligt!

Thomas Di Leva
I år är det ingen mindre än Thomas Di Leva som kliver upp på scenen i skymningen och bjuder på årets stora valborgshow. ”Vem ska jag tro på?” och "Vi har bara varandra" är kanske låtar som spelas i mångas öron när Di Leva kommer på tal. Sedan genombrottet 1987 har rymdblomman från Gävle släppt 22 album och blivit en av Sveriges mest folkkära artister. Inte bara som solomusiker, utan även som Hamlet på scen, musikalartist i föreställningen ”Från Di Leva till Bowie” och stjärna i sommarturnén Diggiloo.
Den sista april får vi njuta av Thomas Di Levas hänförande sång och energi på valborgsscenen. Vi välkomnar mannen som har förmågan att sätta ord på det vi alla känner men kanske inte kan förklara, Thomas Di Leva – varsågod att sätta punkt för vintern och välkomna våren!
Serveringar
Under valborg poppar flera av våra ordinarie serveringar upp på valborgsområdet. Här kan du läsa vad som erbjuds:
Pinetree Events steker kolbullar över öppen eld, både traditionella med fläsk och veggoalternativ.
🍽
Högbo Qvarn serverar gjutjärnsstekta våfflor samt Högboproducerad korv med bröd, hamburgare och grillostburgare.
🍽
Högbo Gårdshandel kommer att erbjuda kebab med bröd och som veganskt alternativ falafel med bröd.
🍽
Gruvstugan ligger precis intill valborgsområdet. Här kan du komma in i värmen och njuta av hembakt fikabröd, matiga mackor, goda toasts och kokt korv. Hunden är också välkommen!
Parkera med husbil/husvagn
Under evenemanget kommer det att finnas en tillfällig parkering för dig med husbil eller husvagn. Det är då inte tillåtet att stå på Högbo Bruks ordinarie parkeringsytor med husbil eller husvagn, varken dag eller natt. (Om du har en förbokad ställplats kan du bortse från denna information.)
Den tillfälliga parkeringsplatsen för nattgäster finns nedanför södra nedfarten och bokas och betalas som vanligt via vårt bokningssystem. Du som är dagsgäst med husbil står precis bredvid – följ skyltningen.
Parkeringen är öppen: 30/4–1/5
Pris: 150 kr/natt
(Notera att en ändring är gjord, tidigare låg de tillfälliga platserna på golfparkeringen, nu kommer de att ligga lite närmare nedfarten).

Varför tänder man eldar på valborg?
Vargar, häxor och hemska oknytt ur folktron var verklighet för många förr i tiden. När våren kom var det nödvändigt att skrämma bort dessa farliga väsen från byarna och omgivningarna. Och vad var då bättre än att tända ett rejält bål och föra så mycket oväsen man bara kunde? Sen kunde man släppa ut djuren på bete i trygg förvissning om att gråben, huldran och trollet inte vågade sig i närheten.
Även ett helgon har bidragit till valborgstraditionen. I Tyskland utvecklades firandet av helgonet Valborg till en kult under medeltiden. På den magiska natten till 1 maj tände man då stora bål för att hålla häxor och annat djävulstyg på avstånd.
I dag är vi ganska överens om att övernaturliga väsen inte utgör något större hot. I stället samlas vi i värmen från majkasen och gläds åt traditionen och gemenskapen. Men natten till 1 maj är fortfarande stämningsfull och magisk, åtminstone i våra hjärtan.