Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Valborg med hemlig artist

30 april 2023

Fira in våren med kör, kase och hemlig artist

På valborgsprogrammet i Högbo står alltid körsång, vårtal, majkase och en hemlig artist som avslöjas några veckor före firandet. Kvällen inleds av Hammarkören som sjunger in våren, följt av ett inspirerande tal från en av avgångseleverna på Bessemerskolan. Avslutningsvis kliver en spännade folkkär artist upp på scen i skymningen och förgyller vår afton! År 2022 var det Roger Pontare som gästade oss. Allt detta till en sprakande stor majkase, god mat från serveringarna och härlig stämning från publiken!

Välkommen på en av brukets äldsta och finaste högtider vid sjön. Tillsammans firar vi att vintern rasat ut och att våren är på väg!

Tid & Plats

20–21.30 vid Gruvstugan
(serveringar öppnar 19)

Entré & Parkering

Fri entré, 20 kr parkering

Arrangör

Högbo Bruk
Telefon: 026-24 00 00
E-post: info@hogbobruk.se

Mer information dyker upp här på sidan när det närmar sig!

Tips: Håll utkik på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så får du veta direkt när vi uppdaterar.

Förbjudet med smällare & Raketer

Tänk på att det inte är tillåtet för privatpersoner att använda smällare eller raketer på området Högbo Bruk. Varken på valborg, nyårsafton eller någon annan dag på året! Det är viktigt att följa reglerna då det troligtvis kommer att vara extra många smällrädda hundar i Högbo under valborg eftersom det stora fyrverkeriet är borttaget.

Varför tänder man eldar på valborg?

Vargar, häxor och hemska oknytt ur folktron var verklighet för många förr i tiden. När våren kom var det nödvändigt att skrämma bort dessa farliga väsen från byarna och omgivningarna. Och vad var då bättre än att tända ett rejält bål och föra så mycket oväsen man bara kunde? Sen kunde man släppa ut djuren på bete i trygg förvissning om att gråben, huldran och trollet inte vågade sig i närheten.

Även ett helgon har bidragit till valborgstraditionen. I Tyskland utvecklades firandet av helgonet Valborg till en kult under medeltiden. På den magiska natten till 1 maj tände man då stora bål för att hålla häxor och annat djävulstyg på avstånd.

I dag är vi ganska överens om att övernaturliga väsen inte utgör något större hot. I stället samlas vi i värmen från majkasen och gläds åt traditionen och gemenskapen. Men natten till 1 maj är fortfarande stämningsfull och magisk, åtminstone i våra hjärtan.

Detta händer i högbo