Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Valborg med hemlig artist

30 april 2024

Fira in våren med kör, kase och årets hemliga artist

På valborgsprogrammet i Högbo står alltid körsång, vårtal, majkase och konsert med en hemlig artist som avslöjas några veckor före firandet. Kvällen inleds av Hammarkören som sjunger in våren, följt av tal från en avgångselev på Bessemerskolan. Avslutningsvis kliver en spännade folkkär artist upp på scenen i skymningen och förgyller vår afton! År 2023 lyssnade vi till Malena Ernman och 2022 var det Roger Pontare som gästade oss.

Allt detta till en sprakande stor majkase, god mat från serveringarna och härlig stämning från publiken! Välkommen på en av brukets äldsta och finaste högtider vid sjön. Tillsammans firar vi att vintern rasat ut och att våren är på väg!

Tid & Plats

Tid: 18.30–21.30. Scen­program startar cirka kl 20.
Plats: Vid Gruvstugan

Entré & Parkering

Fri entré, 20 kr parkering

Arrangör

Högbo Bruk
Telefon: 026-24 00 00
E-post: info@hogbobruk.se

Tom ljussatt scen med rökeffekter.

Årets hemliga artist

Vem är det som kliver upp på scenen i skymningen och bjuder på årets valborgsshow? Ja, det avslöjar vi väldigt, väldigt snart. Håll utkik på Facebook och Instagram för ledtrådar!

Program 2024

Valborg med majkase och folk som samlats runt elden.

Majkase

I Högbo följer vi den svenska traditionen att tända en stor kase för att fira att vintern rasat ut och att våren är på väg. Vi välkomnar maj månad med öppna famnar och samlas runt elden för att se riset från vinterns tuffa tid brinna.

Hammarkören står samlad på scenen och sjunger för publiken.

Vårkören

Vad vore valborg i all sin glans, om inte vårens körsång fanns? Vi är stolta att presentera den enastående Hammarkören, en given valborgstradition här i Högbo. Hammarkören har sjungit in våren ända sedan 1997 och alltid inlett kvällens firande med sina vackra stämmor.

Mikrofon riktad mot vårblommorna på gräsmattan.

Talare

Sedan mer än tio år tillbaka har vi haft den äran att lyssna till ett inspirerande vårtal från en av avgångseleverna på Bessemerskolan.

Tom ljussatt scen med rökeffekter.

KOnsert

Den hemliga artisten blir kvällens sista akt på scen, direkt efter körsång, tal och majkase, som därmed sätter punkt för vintern och välkomnar våren!

Mystisk skog med små mystiska varelser vars ögon lyser.

Varför tänder man eldar på valborg?

Vargar, häxor och hemska oknytt ur folktron var verklighet för många förr i tiden. När våren kom var det nödvändigt att skrämma bort dessa farliga väsen från byarna och omgivningarna. Och vad var då bättre än att tända ett rejält bål och föra så mycket oväsen man bara kunde? Sen kunde man släppa ut djuren på bete i trygg förvissning om att gråben, huldran och trollet inte vågade sig i närheten.

Även ett helgon har bidragit till valborgstraditionen. I Tyskland utvecklades firandet av helgonet Valborg till en kult under medeltiden. På den magiska natten till 1 maj tände man då stora bål för att hålla häxor och annat djävulstyg på avstånd.

I dag är vi ganska överens om att övernaturliga väsen inte utgör något större hot. I stället samlas vi i värmen från majkasen och gläds åt traditionen och gemenskapen. Men natten till 1 maj är fortfarande stämningsfull och magisk, åtminstone i våra hjärtan.

Förbjudet med smällare & Raketer

Tänk på att det inte är tillåtet för privatpersoner att använda smällare eller raketer på området Högbo Bruk. Det är viktigt att följa reglerna då det troligtvis kommer att vara extra många smällrädda hundar i Högbo under valborg eftersom det stora fyrverkeriet är borttaget.

Detta händer i högbo

Hur vill du bo i Högbo?

Hotellrum med dubbelsäng, två stora fönster, ljusa väggar och trämönstrat golv.

Toppservice och med riktigt god mat för aktiva livsnjutare. Mysigt och lyxigt i rum eller svit!

Vandrarhemmet, en enplans gul byggnad, i höstskrud

Trivsamt, enkelt och med stora sällskapsytor och förråd. Maten fixar du själv.

Cyklister och semesterfirare rör sig runt en rad uppställda husbilar vid ett skogsbryn.

I husbil eller husvagn, på din egen kudde med allt du behöver hemifrån. Borta bra och hemma bäst!