Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Valborg med Malena Ernman

30 april 2023

Avslutat evenemang

Woho, vad roligt vi hade! Det här är ett återkommande evenemang och arrangören är redan i full gång att planera inför nästa gång. Det nya programmet dyker upp här på sidan så fort det närmar sig. Till dess, låt dig inspireras av det senaste programmet här nedan! Vi syns väl nästa gång?

Fira in våren med kör, kase och Malena Ernman

Välkommen på ett riktigt mysigt valborgsmässofirande i Högbo! På programmet står körsång, vårtal, majkase och konsert med Malena Ernman!

Kvällen inleds med att kasen tänds. Servering finns från kl 18. Hammarkören sjunger in våren, följt av tal från en avgångselev på Bessemerskolan. Avslutningsvis kliver Malena Ernman och Mats Bergström upp på scenen i skymningen och förgyller vår afton! Program hittar du längre ner på sidan.

Allt detta till en sprakande stor majkase, god mat från serveringarna och härlig stämning från publiken! Välkommen på en av brukets äldsta och finaste högtider vid sjön. Tillsammans firar vi att vintern rasat ut och att våren är på väg!

Tid & Plats

Tid: 18.30–21.30. Scen­program startar cirka kl 20.
Plats: Vid Gruvstugan

Entré & Parkering

Fri entré, 20 kr parkering

Arrangör

Högbo Bruk
Telefon: 026-24 00 00
E-post: info@hogbobruk.se

Malena Ernman

Malena Ernman är en av vår tids stora operastjärnor som i kombination med operakarriären också fångat den breda publikens hjärtan. Med fyra oktavers röstomfång har hon haft titel- och huvudroller på flertal operahus i olika storstäder. Men Malena briljerar i allt från klassiskt och barock till jazz, musikal och pop. Hon medverkade i originaluppsättningen av ”Så som i himmelen” som gick för utsålda hus på Oscarsteatern i Stockholm och har också spelat Sally Bowles i Cabaret. Senast spelade hon titelrollen Edith Piaf i musikalen ”Piaf” på Göta lejon. Nu ser vi fram emot att ha Malena Ernman och gitarristen Mats Bergström på valborgsmässofirandet i Högbo!

Program 2023

Majkase

I Högbo följer vi den svenska traditionen att tända en stor kase för att fira att vintern rasat ut och att våren är på väg. Vi välkomnar maj månad med öppna famnar och samlas runt elden för att se riset från vinterns tuffa tid brinna.

I år tänder vi kasen redan klockan 18.30 och kan glädjas åt den hela kvällen.

Vårkören

Vad vore valborg i all sin glans, om inte vårens körsång fanns? Vi är stolta att presentera den enastående Hammarkören, en given valborgstradition här i Högbo. Hammarkören har sjungit in våren ända sedan 1997 och alltid inlett kvällens firande med sina vackra stämmor.

Talare

Sedan mer än tio år tillbaka har vi haft den äran att lyssna till ett inspirerande vårtal från en av avgångseleverna på Bessemerskolan.

Årets talare är 19-åriga Fredrika Nordqvist som går naturvetenskapsprogrammet.

KOnsert med Malena Ernman

Äntligen har vi fått veta vem den hemliga artisten är! I år är det ingen mindre än Malena Ernman som kliver upp på scenen i skymningen och bjuder på årets valborgshow. Med sig har hon den otroligt skicklige gitarristen Mats Bergström som ackompanjerar henne i denna akustiska spelning.

Malena och Mats blir kvällens sista akt på scen, direkt efter körsång, tal och majkase, som därmed sätter punkt för vintern och välkomna våren!

Serveringar

korv, Burgare & våffla

Högbo Qvarn slår upp torgstånd och tänder grillen för att servera korv med bröd och hamburgare. Det blir även gjutjärnsstekta våfflor!

fika, mackor & toasts

Kom in i värmen och njut av hembakt fikabröd, matiga mackor, goda toasts och kokt korv. Gruvstugan ligger precis intill stora scenen och här får du dessutom ta med hunden in.

Kebab & Lahmacun

Högbo Gårdshandel rullar ut sin foodtruck och serverar Högbo-arabiska delikatesser från brukets egna hagar och odlingar. Vegetariskt alternativ finns.

Kolbullar

Njut av nystekta kolbullar över öppen eld! Pinetree Events är på plats under valborgsfirandet och steker både traditionella kolbullar med fläsk och veggoalternativ.

Varför tänder man eldar på valborg?

Vargar, häxor och hemska oknytt ur folktron var verklighet för många förr i tiden. När våren kom var det nödvändigt att skrämma bort dessa farliga väsen från byarna och omgivningarna. Och vad var då bättre än att tända ett rejält bål och föra så mycket oväsen man bara kunde? Sen kunde man släppa ut djuren på bete i trygg förvissning om att gråben, huldran och trollet inte vågade sig i närheten.

Även ett helgon har bidragit till valborgstraditionen. I Tyskland utvecklades firandet av helgonet Valborg till en kult under medeltiden. På den magiska natten till 1 maj tände man då stora bål för att hålla häxor och annat djävulstyg på avstånd.

I dag är vi ganska överens om att övernaturliga väsen inte utgör något större hot. I stället samlas vi i värmen från majkasen och gläds åt traditionen och gemenskapen. Men natten till 1 maj är fortfarande stämningsfull och magisk, åtminstone i våra hjärtan.

Förbjudet med smällare & Raketer

Tänk på att det inte är tillåtet för privatpersoner att använda smällare eller raketer på området Högbo Bruk. Det är viktigt att följa reglerna då det troligtvis kommer att vara extra många smällrädda hundar i Högbo under valborg eftersom det stora fyrverkeriet är borttaget.

Detta händer i högbo

Hur vill du bo i Högbo?

Hotellrum med dubbelsäng, två stora fönster, ljusa väggar och trämönstrat golv.

Toppservice och med riktigt god mat för aktiva livsnjutare. Mysigt och lyxigt i rum eller svit!

Vandrarhemmet, en enplans gul byggnad, i höstskrud

Trivsamt, enkelt och med stora sällskapsytor och förråd. Maten fixar du själv.

Cyklister och semesterfirare rör sig runt en rad uppställda husbilar vid ett skogsbryn.

I husbil eller husvagn, på din egen kudde med allt du behöver hemifrån. Borta bra och hemma bäst!