Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Friluftsliv

Här i Högbo finns alla möjligheter att ha ett härligt friluftsliv. Vandra, paddla, plocka svamp och lyssna på fåglarna i de djupa Gästrikeskogarna. Hur ser din bästa friluftsdag ut?

välkommen till naturen

Friluftsliv kan vara precis den utomhusaktivitet som du tycker bäst om, från alpinklättring till örtplockning, och med det sällskap du själv föredrar. Tack vare allemansrätten kan vi gå fritt i naturen så länge vi inte gör skada eller skräpar ner.

Har du koll på allemansrätten? Scrolla ner och friska upp minnet med en video!

I Högbo, Sandvikens eget friluftsparadis, hittar du massor av olika friluftsspår och träningsformer för stora och små. Här finns också parker, ängar och skogar att upptäcka i eget tempo, med eller utan korg på armen och karta i handen.

Se alla motionsspår

I skogarna runt bruket finns flera rastplatser och öppna raststugor. Det finns oftast ved på plats. Vill du ta en paus, grilla en korv eller lätta på trycket? Välkommen – och kom ihåg att lämna platsen lika fin som du fann den.

Hitta till raststugor och grillplatser

Två personer promenerar med hund i skogen

Brandrisk!

Nu är det hög risk för bränder i skog och mark. Du bör inte tända eld utomhus under den här perioden. Vi lägger vi inte ut ved vid grillplatserna medan värmen och torkan håller i sig.

Detta kan du göra:

  • Undvika att grilla (nu är det läge att äta glass i stället!)
  • Vara extra försiktig med cigarettfimpar och inte lämna dem ute i naturen.

Vår gamla vän skogen

När man talar om naturen menar man ofta skogen och allt som lever i den. Här i Högbo har vi levt med och av våra skogar sedan 1600-talet. Då var skogen en helt nödvändig råvarukälla för virke, kol och byggmaterial för byggnader och järnframställning.

Sedan dess har utvecklingen tagit många stora kliv. I dag är skogarna runt bruket en källa till hälsa, naturupplevelser och avkoppling för både bofasta och långväga besökare. Vi sköter bruksskogen med varsam hand för att både skogen och alla som vistas i den ska må bra, från mossor och skalbaggar till älgar och elitmotionärer. Välkommen ut i Högbonaturen!

Läs mer om skog och naturvård

En solig skogsstig med vägvisare vid sidan av. 

Hitta mer med högboguiden

Rastplatser, serveringar, minnesmärken, butiker, sevärdheter och berättelser från förr. Den digitala Högboguiden är en superbra promenadkompis för dig som vill upptäcka lite mer!

Friluftstips för hela året

En man på inlines åker snabbt och smidigt, framåtlutad med händerna bakom ryggen. 

Vår

Allemansrätten

I den svenska naturen får du vara så mycket du vill, förutsatt att du inte stör, förstör eller skräpar ner. Se filmen om allemansrätten från Naturvårdsverket.

Hittaut med orientering

Ta med Hittaut-kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser.

När årets karta landar i brevlådan eller i Hittaut-appen är det fritt fram att börja leta. Hittar du alla checkpoints?

Fyll på picknickkorgen

En hund står vid en picknickfilt och tittar in i kameran.

Tomt i matsäcken? Inga problem!

Fyll på picknicken med lunchmat, mackor, sötsaker, frukt, kalla drycker eller kaffe på någon av serveringarna. Utbudet kan variera.

I Gårdshandeln hittar du också stekfärdiga korvar och hamburgare, stekost, dessertost, bröd och säsongens grönsaker.