Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Högbos kulturarv

En gång i tiden utspelade sig spännande livsöden och stora händelser i Högbo. Inte undra på att historiens vingslag lyfter bruket än i dag!

En grön oas med djupa rötter

Forsarna i ån har sett ett välkänt järnbruk födas, blomstra och förvandlas till historia. Minnena av spännande personer och tekniska framsteg är alltid närvarande i Högbo. När du promenerar på bruket i dag vandrar du genom flera hundra år av berättelser, byggnader och lämningar från järnbruk och herrskapsliv, storjordbruk och folkhemsbygge.

Allt vi gör i dag har rötter i naturen, järnbruket och kulturarvet som formade Gästrikland. Ur det kommer friluftsliv, herrgårdsparker och en bergfast vilja att skapa framsteg. Välkommen till en svunnen – och högst levande – tid!

När Sandvik grundades i Högbo

Se filmen om när Konsul Göransson (Elvert Eriksson) berättar om hur han grundade Sandvik AB och staden Sandviken år 1862. Nordfilm 2012.

Att upptäcka på promenad

Ornäsbjörken vid Nya Herrgården

Ornäsbjörken är Sveriges riksträd, en ovanlig och steril björksort som påträffades i Ornäs i Dalarna på 1760-talet. Brukets ornäsbjörk är uppskattningsvis runt 100 år gammal. Det gör den samtida med Nya Herrgården som stod klar 1920. Troligen var det brukets dåvarande ägare, familjen Magnuson, som lät plantera den då moderna och prestigefyllda ornäsbjörken i närheten av sin nybyggda herrgård.

Gamla Herrgården

Högbos första herrgård från 1739, påbyggd i olika stilideal och med delvis bevarad interiör. I dag används herrgården för bl.a. konferenser och här finns även ett kontorsmuseum på ovanvåningen.

Passa på att gå på öppen visning vid Högbos olika evenemang eller boka en egen guidning.

skulpturer

I parken runt Gamla och Nya Herrgården står en unik samling stenskulpturer från utställningen Nordisk stenskulptur 1990. Här kan du beundra åtta verk av internationellt kända stenskulptörer.

Du hittar både karta och information om de olika verken i häftet Skulpturvandring som du kan hämta i Kiosken eller Gårdsbutiken. Och i den digitala kartan Högboguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så klart!

Historiska byggnader

Brukets byggnader kommer från flera olika tidsepoker. Många av dem har sina egna långa historier och är en del av det levande kulturarvet.

Bessemer-konverter

1858 togs ett sjumilasteg in i framtiden. Högbo Bruks ägare Göran Fredrik Göransson lyckades, som förste man i världen, tillverka stål med Bessemer-processen vid Edske Masugn. Stålet smiddes ut här på Högbo Bruk.

Högbos konverter har använts i produktion på Sandvik men skänktes till Högbo Bruk 1962.

Stenlabyrint

Missa inte stenlabyrinten mitt emot informationstavlan vid norra nerfarten. Rykte och folktro säger att den som går i labyrinten blir gravid, men någon urgammal magi finns inte i det här sentida verket. (Så vitt vi vet.)

År 2014 återkom äntligen en klassisk äppelträdgård till Högbo Bruk. Ja, för det stod faktiskt äppelträd här förr i tiden, precis på samma ställe! Äppelträdgården är samtidigt en genbank för gamla Gästrikesorter som annars riskerar att dö ut. Läs mer om äppelträdgården.

Brukets egen smed Johan "SméJohan" Sandström är upphovsman till äpplet av stål som pryder äppelträdgården. Gästriklands landskapsäpple är förlaga till skulpturen.

utställningar

Vagnsmuseet

Vagnar, slädar och andra åkdon ur brukets historia kan du se i det lilla vagnsmuseet intill Gårdsbutiken.

Öppettider

Mån–fre 10–17. Helger 10–15

Allmoge i Gruvstugan

En liten samling antika bruksföremål och bevarade textilmålningar finns att se i Gruvstugan. Gruvstugan i sig är ett välbevarat timrat hus från 1800-talet med många vackra byggnadsdetaljer att fascineras av.

Öppettider

Mån–fre 10–15. Lör–sön 11–16

Kontorsmuseet

Upplev vardagen för en bruksbokhållare vid sekelskiftet 1900. I det två rum stora Kontorsmuseet inne i Gamla Herrgården finns den tidens modernaste kontorsutrustning samt möbler och inredning ur brukets historia. I samlingen kan du se allt från mjölkpolletter och stämpelur till kartor, tidig telefon och världens första kopieringsmaskin.

Kontorsmuseet visas under guidade turer i Gamla Herrgården.

Stångjärnshammaren

Den kraftfulla stångjärnshammaren användes för att slå orenheter ur halvfärdigt stål. Det gjorde stålet starkt och smidbart. Hammaren drevs av ett vattenhjul i ån utanför hammarsmedjan.

Inne i Övre hammaren kan du se en stångjärnshammare från 1800-talet. I byggnaden är det numera glashytta, men mellan 1666 och 1862 har man bearbetat och smitt järn här inne. Du kan se smedernas hårda arbete på den stora målningen ovanför hammaren. 

Öppettider

Ons–fre 11–17, lör–sön 11–16

boka visning i höst

Känner du det här gänget som hänger i Gamla Herrgården?

Nya datum för visningar i höst! Häng med in bland minnena i Gamla Herrgården eller ta en promenad på bruket genom snart 400 års historia med Högbos egen guide.