Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Helig jord

En unik blomsterrabatt, full av berättelser och minnen. Här möts vi över tid och rum, och vi delar med oss av jorden där våra rötter har vuxit sig starka.

ÖPPETTIDER

Helig Jord flyttas för tillfället. Resten av parkerna är alltid öppna!

Kontakt

Växel: 026-24 00 00 (kl 8–16)

Jord från våra hjärtan

Installationen Helig Jord är en blomsterrabatt formad som en Sverigekarta. Den är fylld av jord som konstnären Eunice Vidals har samlat in. Det svenska folket har deltagit genom att skicka jord som betyder någonting för dem – det kan vara jord från en lekplats där någon lekte som barn, jord från kyrkogården där en kär anhörig ligger begravd eller kanske jord från platsen där någon hade sin första kyss.

"Väldigt mycket kärlek finns samlad på en och samma plats", säger Eunice Vidals.

Två händer fulla med mörk jord

Var finns Helig Jord?

Just nu flyttar vi Helig Jord till en annan plats i parken där den får mer plats och bättre kommer till sin rätt. Vi uppdaterar på denna sida när rabatten är klar.

Och ja, självklart följer den heliga jorden som ni har skickat med i flytten!

Sverige – en Kärleksdikt

Helig Jord var en del av festivalen och konstutställningen "Sverige – en Kärleksdikt" år 2017, konstnären Eunice Vidals hyllning till sitt nya fosterland.

I samband med utställningen planterades en ek på Högbo Bruk som en symbol för vänskapen mellan Eunice Vidals båda hemländer, Mexiko och Sverige. Vänskapsträdet planterades av Mexikos Sverigeambassadör och växer fint i närheten av Lusthuset.

Kan jag skicka min jord?

Vill du att den jord du älskar ska bli en del av installationen Helig Jord? Gör så här:

1. Lägg 3 dl jord i en plastpåse och förslut väl.

2. Skriv med bläck på en lapp (en åttondel av ett A4) varför den jorden betyder mycket för dig.

3. Skriv ditt namn, orten och landskap varifrån jorden kommer samt årtal. Åldern kan vara intressant om det är ett barn eller en mycket gammal person som skickar jorden. Din lapp och berättelse blir en del av konstverket Helig Jord. Den kan komma att synas tillsammans med blomsterrabatten, så var försiktig med att skriva ut dina eller andras personuppgifter.

Lägg lappen i ett kuvert och lägg kuvertet bredvid påsen med jorden.

3. Skicka allt i ett annat kuvert märkt "Helig Jord" till:
Högbo Bruks AB, Box 136, 811 22 Sandviken

Du kan ockå lämna in ditt kuvert till kiosken om du bor i närheten av Högbo eller har vägarna förbi.

hälsningar från er

Här är ett urval av alla de hälsningar som kommit tillsammans med den älskade jorden. Bläddra bland lapparna för att ta del av kärleken till jorden. (Namnen på avsändarna är dolda.)