- Start
- » Se & Göra
- » Kulturarv & Historia
- » Historia
Historia
Hur gick det till när en storindustri och ett modernt, grönt friluftsparadis växte fram ur en gammal hammarsmedja? Häng med i Sagan om Högbo Bruk – en vindlande resa i tiden!
Visningar
Gå på öppna visningar med guide eller boka egen guidning.
Från bergsmän till Bessemer-stål
Historien om Högbo Bruk började med Bergslagens goda järnmalm, skickliga bergsmän och ett sällsynt lämpligt vattendrag. Med de rika skogarna fanns alla förutsättningar för ett blomstrande järnbruk. På 1600-talet blev Högbo Bruk ett centrum för järntillverkning, en plats där utveckling skedde och rikedomar skapades.
Högbo Bruk är mest känt som platsen där konsul Göransson smidde ut det första bessemerstålet 1858 och revolutionerade ståltillverkningen. Göranssons stål blev en världsframgång och han startade ett helt nytt industriföretag ur järnbruket i Högbo. Därmed var en 200 år lång epok slut och en annan tog sin början. Nya ägare tog över och bruket fick nya ändamål som lantbruk och sommarnöje. Högbo Bruk är i dag ett öppet friluftsparadis, ett levande kulturarv och en viktig kugge i samhället.
Konsul Göransson då? Jo, det gick bra för honom och hans nya stålverk, som har utvecklats till den världskända industrikoncernen Sandvik. Inte illa!
(Den här texten kan du också läsa i tryckt format i broschyren "Sagan om Högbo Bruk" som finns att hämta lite varstans på bruket.)
högbos historia tar sin början
Vid en skön ström år 1646
År 1646 är bergmästaren Hans Steffen ute och inventerar Gästriklands bergsbruk. När han kommer till Högbo upptäcker han att ”uti en skön ström” finns ”en Hamber medh tvenne härdar, som Wardt an 1634 upbygdt på Nu grund.” Eller på modern svenska: en hammarsmedja med två härdar hade byggts vid en ström 1634.
Steffen rapporterar in detta till Bergskollegium som har översyn över järnbruken för statens räkning. Det är första gången som smidet i Högbo dokumenteras i skrift.
Den nybyggda hammarsmedjan tillhör bergsmännen i området. De ägnar sig åt ett lönsamt, ärvt bergsbruk med gruvbrytning, smide och eget lantbruk för husbehov. Bergsmännen i Bergslagen kom ur en lång tradition av järnhantering och försåg Sverige med järn under många hundratals år.
Men bara något decennium efter Hans Steffens rapport blir Högbos bergsmän utmanövrerade från sin nya hammarsmedja. Bergmästaren Olof Larsson köper upp flera andelar i hammarsmedjan 1659. Endast två av bergsmännen håller fast vid sitt smide och kommer att göra så länge till.
Detta blir startskottet för utvecklingen till ett modernt järnbruk i Högbo. Det är också början på brukspatrontiden, då affärsmän och högreståndspersoner tar plats på landsbygdens herrgårdar och lokalbefolkningen börjar arbeta för bruken.
Bruket utvecklas 1664
Bergmästare Larsson bygger ut, anställer smeder och annan personal och ökar produktionen. Det finns planer på att bygga en masugn att smälta järnmalm i. Den byggs 1664, inte i Högbo utan i Edsken, närmare gruvorna, vilket effektiviserar transporterna. Edske masugn kommer att förse Högbo med järn under en lång tid. Nästan samtidigt, 1666, bygger man en helt ny hammarsmedja uppströms i ån, och därmed har Högbo Bruk fått sin Övre och sin Nedre Hammare.
Det visar sig vara riskfyllt att driva järnbruk. Olof Larsson förlorar sin andel på grund av obetalda lån 1678. Det inleder en lång rad av invecklade ägarbyten som kommer att beröra flera andra bruk och många välkända personer i området.
Under hela tiden fortskrider arbetet i hammarsmedjorna och masugnen som vanligt. Stångjärn produceras och säljs och livet går sin gilla gång. Några av bergsmännen har fortfarande kvar sina andelar i den första hammarsmedjan. En bruksgård, bostad för förvaltaren, kommer till. År 1684 öppnas Högbo gruva i ett försök att förbättra tillgången på järnmalm. Gruvan blir aldrig någon större framgång eftersom den ligger lågt och ofta översvämmas vår och höst.
Nådig frun och hennes imperium 1697
Den framgångsrika brukspatronen Catharina Bröms från Ockelbo, även känd som Nådig frun på Wij, tar över Högbo Bruk 1697 tillsammans med sin syster Elisabeth Bröms. Systrarna Bröms är änkor efter inflytelserika män och råder nu över flera järnbruk i Gästrikland. Elisabeth Bröms inför symbolen med vindruvsklasen som Högbo Bruks stångjärnsstämpel och senare logotyp. Samma symbol användes på andra bruk som var i hennes ägo.
Ett nytt försök görs att få igång vattenpump och produktion i Högbo gruva. Gruvan ger malm till systrarna Bröms andra bruk under några år. Råvarorna till Högbo Bruk kommer från gruvorna närmare brukets egen masugn i Edsken.
När Catharina Bröms dör år 1734 är Högbo Bruk ett välmående järnbruk med två hammarsmedjor och tillhörande dammar, bruksgård, anställda med familjer och bostäder, ett flertal ekonomibyggnader, en ganska nybyggd kvarn och en masugn några mil bort. De sista bergsmännen har fortfarande kvar sina andelar i hammaren.
Järnbruket blir herresäte
Överste Hans Hierta bygger stort 1739
Vem ska ärva Högbo Bruk efter Nådig frun på Wij? Översten och kammarherren Hans Hierta gör anspråk på bruket för sin lille sons räkning. Hans fru, friherrinnan Catharina Cederström, är barnbarn till Nådig frun vilket ger deras barn arvsrätt. Paret låter bygga Högbos första herrgård som står klar med pompa och ståt år 1739. Man anlägger parker, alléer och fruktträdgård. Hans Hierta blir den första bofasta brukspatronen och det gamla järnbruket blir ett herresäte.
De nya ägarna är ett omaka par. Överste Hierta hade stridit i Karl XII:s armé och suttit i ryskt fångläger många år innan han återvänt hem till Sverige. I Stockholm hyllades han, utnämndes till kammarherre vid hovet och träffade den 20 år yngre Catharina Cederström. Under deras tid är Högbo Bruk välskött och produktivt. Man ökar järnproduktionen, efterfrågan är stor, och man samsas med bergsmännen som har kvar sina andelar i hammarsmedjan.
Hans Hierta avlider redan 1754 i kallbrand, orsakad av kulor han har haft i kroppen sedan kriget. Catharina tar då över driften av bruket som hon sedan ska leda resten av sitt liv. Till sin hjälp har hon sonen Hans, som aldrig själv blir brukspatron utan alltid styr i sin mors namn.
Catharina Cederströms år vid makten 1754
Det är ibland en utmaning att säkra resurserna till järnbruket. Brukspatronen måste bland annat hushålla med vattenflödet genom uppdämningar.
Vid tiden för Hans Hiertas död öppnas Högbo gruva åter igen av utomstående intressenter. För att pumpa vattnet ur gruvan bygger de en stånggång, en anordning av trästockar som överför kraft från ett vattenhjul vid ån. Den nya fördämningen vid vattenhjulet höjer vattennivån i Högboån så att Nedre Hammaren kommer i bakvatten och slutar gå. Efter några års processande får Catharina rätt i tinget, projektet stoppas och produktionen i Nedre Hammaren kan återgå till det normala.
Av Catharinas åtta barn är det fyra som uppnår vuxen ålder och två som får egna barn. När herrgården börjar bli trång för familjen bygger hon Högbos andra herrgård, det Plaanska huset, till sin dotter Charlotta Christina och hennes make Daniel Plaan.
Friherrinnan Catharina Cederström överlever nästan alla sina barn och många av barnbarnen innan hon själv dör 1791. Dottersonen, överstelöjtnant Theodor Nordenadler, tar över som tredje generation i släkten Hierta.
Nordenadler avslutar en epok 1791
Den gamla herrgården får en övervåning och en ny flygel när Theodor Nordenadler moderniserar år 1795. Den engelska parken tar form och en dekorativ liten lada sätts upp. I övrigt löper arbetet på som vanligt på bruket och det är goda år fram till 1815. Då slår krisen efter Napoleonkrigen till och många svenska bruk får problem med ekonomin. Tack vare skicklig hushållning och generösa släktingar räddar Nordenadler Högbo Bruk undan konkurs. Han lämnar vid sin död 1833 bruket till sin son Johan Theodor Nordenadler som blir den fjärde generationens brukspatron.
De två sista bergsmännen, ja de hänger med ännu och smider ut järnet som de har rätt till.
Under Johan Theodor Nordenadler kan produktionen av järn ökas igen eftersom efterfrågan har ökat. Industrialiseringen är på väg men de moderna järnbruken kan ännu inte producera tillräckligt. Det blir några sista goda år innan de små bruken inte längre är lönsamma och något måste förändras. År 1855 säljer Johan Theodor sitt familjegods och släkten Hiertas tid i Högbo är över.
Konsuln förändrar allt
Satsningen på Bessemermetoden 1856
Högbo Bruk får en grupp nya ägare varav den tongivande är konsul Göran Fredrik Göransson, en handlingskraftig affärsman från Gävle. Göransson ser en möjlighet att rusta upp Högbo Bruk och Edske masugn för att öka effektiviteten.
Under en resa till London 1856 får han möjlighet att köpa ett patent på Bessemermetoden, en ny metod som i teorin ska göra det möjligt att massframställa smidbart stål. Göransson köper också utrustningen som krävs och börjar genast experimentera med metoden i Edsken. Efter en del motgångar som närapå ruinerar honom lyckas Göransson år 1858 få metoden att fungera. Han blir först i världen att kunna massframställa smidbart stål och succén är ett faktum.
Det lilla järnbruket i Högbo blir snart för litet för produktionen. Ett större bruk byggs vid Storsjön, vid en obebyggd sandig vik som ska ge sitt namn åt både företaget och samhället som växer fram där. Göransson flyttar allt maskineri han kan tänkas behöva från Högbo till det nya bruket, tillsammans med flera timmerbyggnader och många arbetare.
De första åren går bra och orderböckerna är fulla. Plötsligt går bolagets störste finansiär i konkurs och drar med sig Göranssons järnverk året efter. När rekonstruktionen av bolaget väl är klar har Högbo Bruk och Edske masugn sålts till olika ägare. För första gången är de gamla bruken i Högbo och Edsken skilda åt. De sista bergsmännen i Högbo köps nu ut och förlorar till sist sina urgamla andelar i hammarsmidet.
Efter rekonstruktionen går det bättre för Göranssons nya företag, Sandvikens Jernverk, som senare blir industrikoncernen Sandvik. Den framväxande staden får heta Sandviken.
Lantbruk och nya tider
Trävaror, mjölk och ladugårdspigor 1868
Brukspatron August Lundeberg, som redan äger två närbelägna bruk, köper 1868 Högbo Bruk. Han utnyttjar de vidsträckta skogarna och använder Högbo som storlantbruk, mejeri och framför allt för att procucera trävaror. Under en tid är Hushållningssällskapets mejeriskola placerad i Högbo och man har ett par olika utbildningar för mejerskor och ladugårdspersonal.
Ett ångdrivet sågverk inrättas i den tomma Övre Hammaren och timmer flottas genom Högboån. Under den här tiden bor ingen herrskapsfamilj på Högbo Bruk, bruksägaren Lundeberg kommer bara på besök ibland. Herrgårdarna och stugorna bebos av brukets arbetare och används även som förvaringsutrymmen.
Bristen på underhåll gör att 1700-talsbyggnaderna börjar förfalla. Nedre Hammaren rivs i slutet av 1880-talet.
Magnuson moderniserar 1914
År 1914 byter Högbo Bruk ägare igen. Disponent Tord Magnuson från Sandvikens Jernverk köper bruket för sin hustrus skull. Elisabeth Magnuson är dotter till konsul Göransson och har många barndomsminnen från Högbo där hon växte upp.
Boendet blir ett problem som man löser genom att låta riva Plaanska huset, som är i sämst skick av herrgårdarna, och uppföra Nya Herrgården på samma plats år 1920. Man planerar att också bygga om Gamla Herrgården men första världskriget sätter stopp för projektet.
Tord Magnuson, i grunden ingenjör, ser till att bruket får egen elektricitet genom att installera turbiner vid dammarna, där vattenhjulen tidigare försett hammarsmedjorna med kraft. Turbinerna driver tröskverket och kvarnen samt belysningen i Nya Herrgården.
Elisabeth bjuder in ”alla till år och sinne unga” till midsommarfirande på Högbo Bruks gårdsplan 1915, det första kända allmänna midsommarfirandet i Högbos historia. Hon ser bland annat till att ordna badhus för barnen och låter den kyrkliga syföreningen använda Gamla Herrgården för sina möten. Under Magnusons har Högbo Bruk sin sista blomstringstid som privat egendom.
Cirkeln sluts 1945
Efter makarna Magnusons bortgång blir bruket ett sommarnöje för deras utflyttade barn. Arvingarna säljer bruket till Sandvikens stad 1945 och därmed är cirkeln sluten. Högbo återförenas med sitt gamla järnbruk och den växande befolkningen i staden välkomnas tillbaka till naturen och den sköna strömmen där allt en gång började.
Bruket blir besöksmål
Borgmästaren och hans vision
Karl-Erik Nygren, Sandvikens första och enda kommunalborgmästare, ser ett växande behov i sin nyblivna stad. Staden behöver mark, vattenförsörjningen måste säkras och befolkningen behöver ett friluftsområde. Nygren löser flera problem samtidigt när han ser till att staden köper Högbo Bruk. Samtidigt får han möjlighet att rädda det historiska området som är stadens vagga. Bruket ska bli ett natur- och kulturreservat.
Nu påbörjas arbetet med att förvandla området till ett lockande besöksmål. Brukets karaktärsbyggnader renoveras en efter en. Övre Hammaren blir järnbruksmuseum med redskap och maskiner från forna dagar. I kvarnen ordnas en utställning med lantbruksredskap och andra verktyg. Det gamla stallet blir vagnsmuseum. De första friluftsspåren dras genom Högboskogarna och Sandvikenborna trivs i sitt nya fritidsparadis.
Under 1950-talet renoverar man Gamla Herrgården och överraskas av takmålningar och andra kulturskatter som hittas under projektets gång. År 1958 firas 100-årsminnet av konsul Göranssons framgång med Bessemerprocessen. På Högbo Bruk inviger man ett minnesmärke över det första smidet av bessemerstål vid platsen där Nedre Hammaren stod. Resan mot att bli ett av Gästriklands främsta besöksmål har börjat.
Vad hände sen? Var med och berätta!
Högbo Bruk fortsätter att vara det levande fritidsområde och kulturreservat som Karl-Erik Nygren ville skapa. Hit är alla välkomna för att må bra till kropp och själ, njuta av tillvaron och känna historiens vingslag.
Under andra halvan av 1900-talet erbjuder Högbo Bruk allt mer. De första promenadvägarna byggs ut och får sällskap av skidspår, motionsspår och kanotleder. Flera äldre vägar och stigar i Högboskogarna räddas från att växa igen och får istället ett andra liv tack vare fritidsområdet. Ännu fler möjligheter, bland annat golfbana, simskola och pulkabacke, dyker upp med tiden och snart är bruket ett riktigt motions- och friluftsparadis.
Det gamla midsommarfirandet får snart samsas med mer underhållning. Valborgsfirande, Högbodagarna med traditionellt hantverk, konserter, museer, teaterföreställningar, tävlingar, spelmansstämmor, utställningar och annat roligt lockar stor publik. Popscenen på 1960-talet blir en särskilt minnesvärd epok, då tidens stora artister och band spelar i Högbo. Spelningarna med Jimi Hendrix, Lill-Babs och Cliff Richards på Dansbanan lockar fortfarande fram kära minnen hos många i Sandviken.
Herrgårdarna, de röda timmerhusen och den slingrande ån med sina vattenspeglar har inte bara ett historiskt värde utan är också en del av brukets verksamhet idag. Bakom tjocka stenväggar och faluröda timmerknutar huserar nu en mängd företag som tillsammans fyller bruket med gästfrihet, service och aktiviteter. Tack vare det är många av de historiska byggnaderna öppna för besök!
Gamla Herrgården har allt sedan den stora renoveringen 1958 varit ett museum över Högbos och Sandvikens historia. Här finns bland annat bevarade takmålningar och tapeter från herrskapslivet på 1700- och 1800-talet. Även Sandvikens Jernverk, senare Sandvik, och konsul Göransson har lämnat avtryck här. En samling porträtt och personliga föremål från Göranssonska släkten finns att se, samt ett återskapat järnbrukskontor med en mängd autentiska föremål från järnverket runt sekelskiftet 1900.
Välkommen att upptäcka Högbo Bruk i dåtid och nutid!
Historien fortsätter att skriva sig och det finns mycket mer att berätta. Det ska vi göra. Vad är du nyfiken på? Har du något att berätta eller en bild att visa? Mejla oss gärna på info@hogbobruk.se
Högbo Bruks framväxt
Av Gösta Sandin
En gedigen beskrivning av brukets bakgrund och historia samt sammanfattningar av utveckling och nya projekt ända fram till 1990-talet.
Gästrikland och järnet
Av Gillis Andersson
En lättillgänglig djupdykning i Gästriklands järnhistoria med historik över de 27 olika bruken som funnits här. Särskilt fokus på Högbo Bruk, Hans Hierta, konsul Göransson och Sandvik.