Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Samlingar

Nötta vardagsföremål och stolta minnessaker – alla kan de transportera oss tillbaka i tiden för att möta sina dåvarande brukare och locka fram nya insikter. Välkommen till brukets föremålssamlingar!

Tavlor och en lampa på en hylla i ett förråd

Kontakt

Högbo Bruks AB

Växel: 026-24 00 00 (kl 8–16)

Föremål med historia

I Högbo Bruks samlingar hittar man föremål från brukets olika verksamheter, från 1700-talet och fram till tidigt 1900-tal. Här finns också minnen från gamla tiders Sandviken med omnejd: Märkliga manicker, konst och riktigt personliga små skatter. Och förstås en mängd helt vanliga redskap ur vardagen, nötta av tidens tand och människors arbete.

Dessa föremål och deras historia är en del av det kulturarv som Högbo Bruk förvaltar. Här finns föremål från lantbruk och skogsbruk, textilberedning och hantverk, hushåll i herrgård och stuga, textilier och konst och mycket mer. Även delar av Sandvikens Jernverks historiska samling och familjen Göranssons släktsamling finns i Högbo.

En del av samlingarna finns utställda runtom på bruket, bland annat i Gamla Herrgården, Gruvstugan, Högbo Qvarn och Gårdshandeln.

sök i samlingarna på kulturhotellet

Högbo Bruks kulturhotell är en del av vårt samlings­förvaltnings­system där kulturarvs­föremålen finns dokumenterade i text och bild. Du är mer än välkommen att se dig omkring i samlingarna. Här har vi publicerat många föremål som sällan eller kanske aldrig har visats offentligt tidigare, utöver många som redan visas på bruket. Kulturhotellet uppdateras löpande med fler föremål.

Du kan söka fritt i samlingarna och även leta dig fram med de nyckelord som finns. I de fall man vet vem som ägt föremålet tidigare eller varifrån det kommer finns detta angivet, liksom ifall föremålet hör till någon särskild samling.

Har du hittat ett fel eller vet du något mer? Skriv gärna din kommentar eller fråga i kommentarsfältet under varje enskilt föremål. Din kommentar syns inte publikt förrän en redaktör godkänner och publicerar den. Vill du inte att den ska publiceras alls går det bra att skriva det i texten.

Tänk på att bilder och texter är i många fall från brukets äldre arkiv eller arbetsmaterial och kvalitén kan variera. Texterna kan innehålla okända och oavsiktliga felaktigheter. Både text och bild är fria att använda i syfte att berätta om Högbo Bruk och/eller föremålet ifråga. Ange i så fall källa ”Högbo Bruks samlingar”. De får inte säljas vidare.

Gå på visning med Högbos guide

Dramatiska livsöden, dundrande framgångar och drömmar om ett bättre liv. Högbos historia handlar om de människor som byggde bruket av idag. Gå på visning med vår egen guide och hitta dina Högbo-rötter.

Tidsresa i Gamla Herrgården

Se rummen där historia utspelat sig, upptäck huvudpersonerna och hör berättelsen om hur järnbruket Högbo blev ett friluftsparadis.

Vandring på det historiska bruksområdet

Upptäck arvet efter järnbruk, lantbruk och herrskapsliv under hundratals år. Ta också chansen att fråga om det du är nyfiken på.