Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

grillning & raststugor

I Högbos mysiga raststugor kan du ta paus i utflykten, kanske grilla en korv och känna dig som hemma en stund. Precis som på rastplatserna, fast med tak och möblemang.

En svart konformad byggnad i tallskog vid en strand

ÖPPETTIDER

Rastplatserna är alltid öppna.

Sigrids stuga

Alla dagar 7-16

Uddstugan

Alla dagar 7.30–15.30 (utom midsommarafton, julafton och nyårsafton). Kan hyras från kl 16.

Svartviksstugan

Ordinarie öppettider: Alla dagar 7.30–15.30 (utom midsommarafton, julafton och nyårsafton). Kan hyras från kl 16.

Kontakt

Växel: 026-24 00 00 (kl 8–16)

Ta en paus i Högbos öppna raststugor

På fritidsområdet finns det flera trevliga raststugor och rastplatser för dig som vill ta en vilopaus. Alla stugor är uppvärmda vintertid, handikappanpassade och har antingen toalett eller torrdass. Några av dem kan hyras kvällstid. Foto: Mattias Haräng.

Se raststugorna närmast bruket

Det finns vanligen ved på plats för att elda i den öppna eldstaden i raststugorna eller i grillen utanför (utom vissa perioder under sommaren då det är hög brandrisk). Veden fylls på regelbundet men kan ändå ta slut under dagen om det är stor åtgång.

Hur grillar man säkert? Läs här nedanför!

Bra att veta inför utflykten

var är rastplatsen?

Med vår digitala karta hittar du rastplatser långt ute i spenaten. Du kan också se vilken utrustning som finns på varje plats. Bra va?

Raststugor & BOmmar

Raststugorna är öppna för alla dagtid och det finns plats för flera sällskap i och utanför varje stuga. Vägbommen mot Svartviksstugan hålls stängd på kvällen och natten.

Allemansrätten

När du rör dig i naturen skyddas både dina och naturens rättigheter av allemansrätten. Den säger att du får vara i naturen så mycket du vill, förutsatt att du inte stör, förstör eller skräpar ner.

grilla säkert

Först av allt: Är det eldningsförbud? Ta reda på det med appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i mobilen eller kolla dagsläget på Länsstyrelsen Gävleborg. Länk till annan webbplats. Undvik också att elda om det blåser mycket.

Du får bara elda i de fasta grillplatserna. Det är inte tillåtet att ta med egen grill, engångsgrill eller att elda på marken på grund av risken för spridning.

När fyller vi på Ved?

Högbo Bruk bjuder på ved vid grillplatserna året om, förutom sommartid i lekparken på grund av brandrisken nära barn och djur. Vi fyller på övriga vedlådor dagligen, så länge det inte råder eldningsförbud. Men även påfyllda lådor kan ha tagit slut under dagen, så tänk på att det inte är någon garanti att det finns ved på plats. Ta gärna med dig grillkol för säkerhets skull.

Visste du att grillkol är säkrare än ved? Grillkol innehåller mindre vatten och sprätter därför inte lika mycket gnistor. Ta alltså med dig grillkol när du tänker grilla i lekparken under sommaren – det är mindre riskabelt än ved.

Trivselregler

Visa hänsyn och undvik att störa andra besökare med t.ex. hög musik.

Om någon väntar på sin tur vid grillarna, släpp fram dem så snart du är klar med din grillning.

Plocka upp skräp efter dig och lämna platsen ren och fin.

Rökning skadar omgivningen och barn är extra känsliga. Därför är det helt förbjudet att röka i Lekparken och Smådjursparken.

En grupp barn och vuxna tar en paus i ett rött vindskydd vid en grillplats.

raststugor på högbo bruk

Sigrids stuga

Alla dagar 7-16

I lekparken intill Smådjursparken ligger Sigrids Stuga, en rymlig och fräsch raststuga med värme och rinnande vatten. Toaletter och skötbord nås från utsidan och är öppna dygnet om.

Sigrids Stuga hyrs inte ut.

Svartviksstugan

Ordinarie öppettider: Alla dagar 7.30–15.30 (utom midsommarafton, julafton och nyårsafton). Kan hyras från kl 16.

En stor nybyggd stuga med översikt över Öjaren, belägen ca 3,5 km från Högbo Bruk. Handikappanpassad. Det går bra att ta bilen hela vägen fram till stugan.

Svartviksstugan har en öppen planlösning med två öppna eldstäder som avdelar det stora rummet. Den är uppvärmd vintertid. El finns i lokalen men inte rinnande vatten.

Hitta till Svartviksstugan med Naturkartan Gästrikland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uddstugan

Alla dagar 7.30–15.30 (utom midsommarafton, julafton och nyårsafton). Kan hyras från kl 16.

Mysig 1800-talsstuga med entréhall och två rum. Varje rum har en eldstad och flera bord med fasta bänkar. Stugan är uppvärmd vintertid. Utanför finns grillplats, vedlår, bord, soptunnor och dass.

Träkåtan

Alla dagar 7.30–15.30 (utom midsommarafton, julafton och nyårsafton). Kan hyras från kl 16.

Träkåtan ligger vid sjön Öjaren cirka tre kilometer från Högbo Bruk. Bord och bänkar är placerade runt den stora eldstaden som ligger i mitten av stugan. Hit kan man med fördel ta sig med kanot eller cykel på sommaren och skidor på vintern.

Fyll på picknickkorgen

En hund står vid en picknickfilt och tittar in i kameran.

Tomt i matsäcken? Inga problem!

Fyll på picknicken med lunchmat, mackor, sötsaker, frukt, kalla drycker eller kaffe på någon av serveringarna. Utbudet kan variera.

I Gårdshandeln hittar du också stekfärdiga korvar och hamburgare, stekost, dessertost, bröd och säsongens grönsaker.