Gruvstugan
I den charmiga 1800-talsstugan vid friluftsområdet är det nybryggt kaffe, hembakt fikabröd och matiga mackor som står i fokus. Plus svalkande glass på sommaren och värmande soppor när skidsäsongen drar igång!
ÖPPETTIDER
Mån–fre 10–15
Lör–sön 11–16
Kontakt
Tel: 070-320 71 19
Adress: Hans Hiertas väg 19
E-post: gruvstuganhogbo@gmail.com
Sociala medier: Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Goda luncher & Hembakt fika
Mättande mackor
Goda smörgåsar med fräsch grönska och ost, leverpastej eller köttbullar står man sig bra på. Eller varför inte en smaskig räkmacka till lunch?
Agnetas goda kakor
Man vet aldrig vad som väntar på kakfatet i Gruvstugan eftersom Agneta bakar det som inspirerar för dagen. Det enda man vet säkert är att det är nybakat och jättegott!
Hembakt och hemtrevligt
Gruvstugan är utan tvekan en av brukets mest hemtrevliga platser. När man kliver över tröskeln till den lilla stugan känns det som att komma hem till en god vän. Man vill direkt sparka av sig skorna, vila fotsulorna mot det knarrande trägolvet och värma händerna mot brasan.
Ta med hunden till övervåningen
På övervåningen får din hund vara med. Perfekt för dig som vill ha din fyrbenta vän med på fikastunden.
Säsongerna på Gruvstugan
sommarsvalka med fika och glass
Sommaren innebär kortare dagar på Gruvstugan med massor av glass och gott fika.
Under sommarsäsongen är Gruvstugan öppen endast vardagar.
Vintervärme med soppa vid öppna spisen
På vintern är det högsäsong för både Gruvstugan och vasaloppsmotionärerna. Hit kommer skidåkare från hela Sverige för att värma sig med en skål soppa efter en slitig dag i skidspåren.
Under skidsäsongen är Gruvstugan öppen dagligen. Se öppettider.
En stuga med historia
Älskad fikaplats i generationer
Högbo Bruk blev Sandvikensbornas nya utflyktsmål på 1950-talet. Då började man anlägga promenadstigar, skidspår och rastplatser. I den stora timmerstugan vid Övre Hammaren öppnades en raststuga som man kallade Gruvstugan.
Här har flera generationer Sandvikenbor ätit sin picknick efter vinterns skidutflykter och värmt sig vid den öppna spisen. När så Gruvstugan blev kafé fick man också möjlighet att tanka kaffe, saft och glass på sommaren.
Så om du anar något särskilt i väggarna så är det förmodligen skratten och trivseln från tusentals mätta sällskap som dröjer sig kvar.
Smedernas bostad som blev tullstuga
Hammarsmederna var bland de viktigaste yrkesmännen i järnbruket. Under 1800-talet hade smederna som arbetade i Övre Hammaren sina bostäder i dagens Gruvstugan.
Det var också tullstuga i byggnaden. Den bästa vägen till Gävle från inlandet gick nämligen över Högbo Bruk. När resande ville passera fick de vackert betala vägtull till bruksägaren för att bommen skulle öppnas. Alternativet var att ta en backigare väg längre söderut som man inte gärna körde med häst och tungt lastad vagn.
Allmogeutställning
Textilmålningar och vackra välbevarade hushållsredskap från omnejden finns utställda i Gruvstugan. Stanna upp och fundera ett ögonblick över föremålen och de människor som en gång i tiden använde dem. De kanske till och med bodde där du sitter nu?