Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Gruvstugan

I den charmiga 1800-talsstugan vid friluftsområdet är det nybryggt kaffe, hembakt fikabröd och matiga mackor som står i fokus. Plus svalkande glass på sommaren och värmande soppor när skidsäsongen drar igång!ÖPPETTIDER

Mån–fre 10–15.
Stängt v.27–v.31

Kontakt

Goda luncher & Hembakt fika

Mättande mackor

Goda smörgåsar med fräsch grönska och ost, leverpastej eller köttbullar står man sig bra på. Eller varför inte en smaskig räkmacka till lunch?

En varm kopp i solskenet

Mys med en kopp kaffe eller te vid den idylliska övre dammen.

Agnetas goda kakor

Man vet aldrig vad som väntar på kakfatet i Gruvstugan eftersom Agneta bakar det som inspirerar för dagen. Det enda man vet säkert är att det är nybakat och jättegott!

En brun hund i koppel vid dörren till Gruvstugan

Hembakt och hemtrevligt

Gruvstugan är utan tvekan en av brukets mest hemtrevliga platser. När man kliver över tröskeln till den lilla stugan känns det som att komma hem till en god vän. Man vill direkt sparka av sig skorna, vila fotsulorna mot det knarrande trägolvet och värma händerna mot brasan.

Ta med hunden till övervåningen

På övervåningen får din hund vara med. Perfekt för dig som vill ha din fyrbenta vän med på fikastunden.

Säsongerna på Gruvstugan

Ett stort fat bullar

sommarsvalka med fika och glass

Sommaren innebär kortare dagar på Gruvstugan med massor av glass och gott fika.

Under sommarsäsongen är Gruvstugan öppen endast vardagar.

Soppa och smörgås framför den öppna spisen.

Vintervärme med soppa vid öppna spisen

På vintern är det högsäsong för både Gruvstugan och vasaloppsmotionärerna. Hit kommer skidåkare från hela Sverige för att värma sig med en skål soppa efter en slitig dag i skidspåren.

Under skidsäsongen är Gruvstugan öppen dagligen. Se öppettider.

En stuga med historia

En sommarklädd kvinna som håller ett stort fat bullar.

Älskad fikaplats i generationer

Högbo Bruk blev Sandvikensbornas nya utflyktsmål på 1950-talet. Då började man anlägga promenadstigar, skidspår och rastplatser. I den stora timmerstugan vid Övre Hammaren öppnades en raststuga som man kallade Gruvstugan.

Här har flera generationer Sandvikenbor ätit sin picknick efter vinterns skidutflykter och värmt sig vid den öppna spisen. När så Gruvstugan blev kafé fick man också möjlighet att tanka kaffe, saft och glass på sommaren.

Så om du anar något särskilt i väggarna så är det förmodligen skratten och trivseln från tusentals mätta sällskap som dröjer sig kvar.

Inramad textilmålning med blomslingor.

Smedernas bostad som blev tullstuga

Hammarsmederna var bland de viktigaste yrkesmännen i järnbruket. Under 1800-talet hade smederna som arbetade i Övre Hammaren sina bostäder i dagens Gruvstugan.

Det var också tullstuga i byggnaden. Den bästa vägen till Gävle från inlandet gick nämligen över Högbo Bruk. När resande ville passera fick de vackert betala vägtull till bruksägaren för att bommen skulle öppnas. Alternativet var att ta en backigare väg längre söderut som man inte gärna körde med häst och tungt lastad vagn.

Allmogeutställning

Textilmålningar och vackra välbevarade hushållsredskap från omnejden finns utställda i Gruvstugan. Stanna upp och fundera ett ögonblick över föremålen och de människor som en gång i tiden använde dem. De kanske till och med bodde där du sitter nu?