Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

mountainbike

Det spelar ingen roll om du kallar det MTB, stigcykling eller ett riktigt skönt motionspass. På med cykelkläder, hjälm och ett taggat humör, och ge dig ut på Sveriges skönaste mountainbikeåkning!

En cyklist närmar sig på en smal skogsstig

ÖPPETTIDER

Alltid öppet!

Kontakt

Sportcentralen:
Mån–fre 9–17
Lör, sön & helgdag 9–16

Jobbigt, lortigt – magiskt!

När det sprätter i benen av energi och att susa fram genom skogarna känns som ett måste, då väntar Högbo MTB Arena på dig. Cykla långt, kort, högt eller brett. På arenan hittar du rätt bana, vare sig du tränar inför ett lopp, söker utmaningar eller bara vill ha den allra bästa sjöutsikten.

Högbos banor är nivåanpassade utifrån svårighetsgrad – blå för nybörjaren, röda för dig som har cyklat ett tag och de svarta är riktigt utmanande och passar elit och elitmotionär. På teknikområdet har du möjlighet att öva på egen hand innan du ger dig ut i skogen, men du kan också boka träning med en av brukets kunniga instruktörer.

BANOR för alla i högbo MTB-ARENA

MTB-banor och kartor

Högbo MTB Arena har 17 banor som passar allt från nybörjaren till elitåkaren. Flera av banorna är nivåanpassade med blå, röd och svart svårighetsgrad.

Vasabanan är speciellt framtagen för dig som tränar inför Cykelvasan och du kan välja mellan flera olika längder. Intill stadion finns även ett antal olika teknikstationer och kortare banor.

Spårstatus

Vill du veta vilka banor som är öppna, och hur skicket på dessa är just nu? Läs mer på MTB-Arenans spårstatus-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Närbild av cyklist på stenig skogsmark

Trimtex challenge

Trimtex-banan är den mest tekniska av Högbo Outdoor-banorna och erkänt svår. Den har inte så många höjdmeter men de tekniska partierna gör den till en riktig prövning. Du som vill förbättra din tid med ytterligare några sekunder får jobba på och köra smart!

Du deltar genom att cykla Trimtexbanan med gps-klocka och registrera din tid på appen Strava. Du kan registrera så många varv du vill under tävlingsperioden. Snabbaste i damklass respektive herrklass vinner Trimtex-priset.

Datum: 1 maj–30 september 2024

Cykla i Gästrikland

Ta cykeln – nästan överallt!

Planerar du en bikepacking-tur med MTB och ryggsäck på natursköna småvägar? Eller en mysig cykelsemester med familjen i bilfri miljö?

Säg hej till Biking Gästrikland!

Biking Gästrikland knyter ihop lokala mountainbike-arenor, upplevelser och boenden till en enda stor cykel­destination – perfekt för dig som vill cykla mellan Gästriklands olika besöksmål.

Arbetet med att ansluta ännu fler leder och destinationer till nätverket pågår. (MTB-älskande Högbo Bruk är förstås med i referensgruppen för projektet.)

Leder, cykeldestinationer och turförslag hittar du på projektets hemsida.

En skyltad cykelled genom en solig skog. Foto Lars Fredriksson

Cykla säkert

Tre enkla regler

  1. Använd hjälm för din egen säkerhet.
  2. Använd ringklocka. Har du ingen kan du få låna en gratis i Brukshotellets reception.
  3. Visa hänsyn. Skogarna runt Högbo är till för alla.

Tänk också på att alltid cykla i låg fart i närheten av andra och där det inte är markerade spår.

Närbild av en hand som håller ett cykelhandtag med handbroms. 

Var får man inte cykla?

Alla cykelspår är markerade med MTB-spårskyltar. Det är inte tillåtet att cykla i övriga motionsspår eller på bingoslingan (promenadspåret runt sjön).

Du som kör e-MTB kan inte cykla spåren Vasa 30 och 45. Detta eftersom spåren delvis går över utanför Högbo Bruks mark.

En cyklist stoppar ner Högbo Outdoors cykelkarta i bakfickan.

teknikträning

Du som vill finslipa cyklingen kan boka en privatlektion hos Sportcentralen.

Hyr utrustning

Nyservade cyklar i olika storlekar för både vuxna och barn. Välj mellan olika dämpningar och fatbikes. Hjälm ingår så klart.

Gillar du bra spår?

Vi uppskattar om du bidrar med en frivillig spåravgift för att hjälpa oss att hålla mountainbikespåren i bästa möjliga skick året om!

Betala på Sportcentralen eller via:
Swish: 1232697928
Postgiro: 2 23 84-2
Bankgiro: 788-7102

Häng med Högbo Outdoor i vardagen!

Med Högbo Outdoor går det undan och här är alltid något nytt på gång. Häng med oss på Facebook så missar du inte när vi förbättrar i spåren eller hittar på något annat kul ute i Högboskogarna!