Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Maten från Högbo

Ett löfte om goda smakupplevelser baserade på ytterst medvetna råvaruval, ur kvalitetsmässigt, ekologiskt och socialt avseende. Närodlat så klart! Det är vad vårt varumärke Made in Högbo innebär.

Två prickiga griskultingar bökar runt i en skogsdunge.

smaka här

Prisbelönta Högbo Brukshotell och mysiga Högbo Qvarn vill gärna servera dig äkta Högbo-mat.

Du kan också köpa med dig närproducerade matvaror från Gårdshandeln.

Ett hemodlat projekt

Berättelsen om Made in Högbo tog sin början när två problem plötsligt hittade en gemensam lösning. Högbo Brukshotell Länk till annan webbplats. sökte efter en leverantör av närproducerade, ekologiska råvaror samtidigt som en grupp odlingskunniga nysvenskar behövde sysselsättning och språkträning.

Här klickade något till och en idé tog form. På Högbo Bruk fanns möjlighet att ordna växthus och en vilja att prova något nytt. Och snart började det spira och växa för fullt på bruket. Nyplockade grönsaker hittade sin väg in i hotellets matsal i takt med att svenskan flödade allt lättare runt odlingarna.

Projektet ledde fram till varumärket Made in Högbo som blev en stor framgång. Här skapades grunden till Högbo Gårdshandel, ett riktigt hemodlat företag som står stadigt med båda fötterna i den bördiga Högbomyllan.

Men hur gick det för de odlingskunniga nysvenskarna som var med från början? Jo, många jobbar fortfarande kvar och hör nu till brukets mest rutinerade och uppskattade medarbetare.

Fyra personer av olika härkomst står tillsammans bland höga tomatplantor.

Drömmen om den nära maten

I Högbo Brukshotells restaurang Länk till annan webbplats. är maten baserad på närproducerade råvaror som odlats och förädlats på bruksområdet.

- Mat är viktigt på många sätt. Känslan av att äta något som inte bara är gott och vackert, utan också producerat på ett hållbart sätt. Vår dröm är en meny baserad enbart på råvaror från det egna närområdet, berättar Högbo Brukshotell.

Vinnande mathantverk

Tolv medaljer har vi hittills vunnit i SM i Mathantverk. 2020 fick vi en bronsmedalj.

Brons: Arabisk ost
Motivering: En ost med tydlig sälta som är ett mellanting mellan salladsost och stekost. Kan tilltala en bred kundgrupp!

Och 2019 fick vi hela fyra medaljer:

Guld: Rullsylta lamm
Motivering: En fräsch estetiskt tilltalande produkt skapad med en helhetstanke. En smak- och hantverksmässig fullträff!

Guld: Högbo stekost
Motivering: En balanserad och karaktärsfylld ost med snygg form och smidig konsistens. En klar vinnare för stekost-juryn!

Silver: Brukets kittost
Motivering: En ost med mycket fin fruktig, sötaktigt rostig smak och arom.

Silver: Hiertas
Motivering: En ost med vackert blommande yta och balanserad doft och smak.

Högbo Gårdshandels matbil

Högbos foodtruck

Vi rullar titt som tätt ut vår grymma foodtruck på gatorna i och runt Sandviken. Här säljer Högbo Gårdshandel sina goda närproducerade matvaror från brukets egna odlingar och hagar. Välj bland fina ostar, utsökta charkuterier och dagsfärska bröd och grönsaker. Vår foodtruck står nästan alltid på plats i Högbo när det hålls större evenemang, och inte sällan serveras varmrätter var vi än är.

Här nedan hittar du information om vår nästa planerade försäljning. Finns det ingen information nedan har vi ännu inget nytt planerat datum.