Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Glashyttan

Övre Hammaren, brukets äldsta byggnad, ligger precis där den stilla dammen forsar ner i Högboån. Här finns i dag glashyttan där färgstarkt, humoristiskt glashantverk samsas med Högbos gamla stångjärnshammare.

ÖPPETTIDER

Ons–fre 11–17, lör–sön 11–16

Kontakt

När glasblåsaren arbetar kan det vara svårt att ta telefonsamtal. Mejla därför in bokningar och beställningar. Ring helst bara vid generella frågor.

Det är alltid varmt i Högbo Bruks glashytta. Det är högt i tak, luften vibrerar av färger och glasugnen ger sommarvärme året om. Här arbetar glaskonstnären Jonathan Anderung i sin kombinerade utställningslokal och ateljé i Övre Hammaren, Högbo Bruks äldsta byggnad. Nyfikna besökare får ofta se honom skapa, blåsa, snurra och dra fram vackra former ur den glödande heta glasmassan.

Hyllorna i glashyttan är fulla av konstglas och bruksglas, både Jonathans egna verk och alster från olika samarbetspartners.

Vad kan man hitta i Glashyttan?

Hyttan har ett brett och organiskt sortiment. Vi erbjuder allt från dekor och konst till bruksföremål i olika prisklasser. Vissa föremål finns alltid i sortimentet, medan andra finns i begränsad upplaga eller endast under en säsong. Utbudet ska få anpassa sig och växa, och det ska alltid finnas något nytt att upptäcka.

Glashyttan vill erbjuda något för alla, till ett ärligt och schysst pris och med god och jämn kvalitét. Det som inte riktigt håller måtten säljs ibland som sekunda för ett lägre pris. Då kan det förekomma riktiga kap!

Glashyttan med butikshyllorna fyllda av vackert glas.

Gästande konstnärer

Ibland dyker gästande glaskonstnärer upp i hyttan med sina egna alster. Då kan en del av deras produkter dyka upp i glashyttans sortiment.

Passa gärna på att besöka hyttan när gästkonstnärer är på plats, för att få en bredare inblick i glasets alla konster och tekniker. Avancerad glaskonst bygger mycket på samarbete, då det rent tekniskt kan vara omöjligt för en ensam konstnär att framställa fantastiska konstellationer. Att se två glaskonstnärer skapa tillsammans är en helt annan sak!

Kurser & Upplevelser

Vill du lära dig eller testa glasblåsning? Vi erbjuder både glasblåsningskurser och upplevelser.

Dagskurser

För dig som vill lära dig glashantverket från grunden upp till avancerad nivå erbjuder vi dagskurser. Det är inte helt säkert att du lämnar hyttan med något magnifikt alster, men en hel del kunskap, färdigheter och personligt hantverk får du med dig.
Deltagare: 1-4 personer
Pris: 6.000 kr/dag (3+3 timmar)

Upplevelser

För dig som vill testa på glashantverket på ett enkelt och trevligt sätt. Vi ser till att du lyckas framställa det du vill tillverka. Du får en kort introduktion till material, teknik och glasets historia samt en praktisk instruktion i vad som ska göras. En glasupplevelse tar cirka 90 minuter. Det färdiga glaset kan hämtas efter avsvalnande, dagen efter eller enligt överenskommelse.

En person, fyra moment. En liten gjutning, blåsa ett dricksglas, blåsa en skål samt tillverka en brevpress/skulptur.
Pris: 2000 kr

Blåsa ett dricksglas, minst 4 personer
Pris: Från 2000 kr (500 kr/person)

Blåsa en skål, minst 3 personer
Pris: Från 2100 kr (700 kr/person)

Bokning sker endast via mejl

Konstglas värms upp i den glödheta glasugnen.

Presentkort

Vill du ge bort en prova-på-upplevelse, eller vet du inte riktigt vilken typ av glas personen tycker om? Då är ett presentkort den perfekta gåvan!

Du köper enkelt presentkortet via mejl, (för utskrift hemma) eller direkt i butik. Minsta summan för presentkort på butiksglas är 500 kr, och 2000 kr för en upplevelse. Presentkortet gäller i 12 månader. 

Reparationer & Specialbeställningar

Har du ett alldeles särskilt önskemål eller en trasig vas i behov av reparation? Kontakta glasblåsaren så ser han till att klura på om det går att lösa eller laga. Kanske kan ett trasigt glas återbrukas och bli någonting helt nytt om inte annat? Pris enligt offert.

Färdigblåsta vaser som står på en hylla, redo att köpas!

Vem är glasblåsaren?

Jonathan Anderung driver Glashyttan sedan september 2021. Han upptäckte glashantverket på Konstfack i Stockholm och blev förförd av glasets egenskaper och möjligheter.

– Jag gillar att utmana mig själv. Det venetianska glaset är särskilt spännande eftersom det är både är traditionellt och ofta väldigt avancerat i sin framställning, säger Jonathan.

– Jag leker, utforskar och kombinerar gärna olika tekniker och metoder för att utveckla mitt formspråk. Därför skapar jag en hel del konst som är glädjande humoristisk och sorgset dramatisk i sin natur. Till största del är konsten djupt grundad i mina känslor vid just den tidpunkten det blir till. Jag är diagnostiserad bipolär (manodepressiv) vilket jag öppet speglar i min konst. Jag ser det som en fördel att kunna känna och uttrycka mig på ett väldigt brett spektrum.

En byggnad med anor

Glashyttan ligger i Övre Hammaren, brukets äldsta byggnad från 1666. Här smiddes järn med vattenkraft under Högbo Bruks storhetstid. Miljön med de gamla stenväggarna, de höga fönstren mot ån och den stora stångjärnshammaren är väl värda ett besök.

Du som vill se hur det en gång såg ut här inne behöver bara lyfta blicken mot den enorma målningen som föreställer den tidens smeder vid sina enorma hammare.

Läs mer om gamla tiders Högbo

En gammal byggnad av sten och tegel speglas vackert i en stilla damm.
Inslagna presenter i paket

Handla i Högbo

När du gillar lokalt hantverk, vackra föremål som har formats av en kunnig hantverkare som du själv kan besöka och prata med – då vet du var du hittar oss.

Och du, Högbos goda mat är en klockren present till finsmakaren i ditt liv.

Här hittar du den unika presenten, den du inte kan motstå. Unna dig själv eller skäm bort någon du gillar.