djur & Odlingar
Är Högbo Bruk en bondgård? Ja, på sätt och vis. Ljuden från hästhovar blandas med grymtande och bräkande från hagarna och de jordiga dofterna av nyskördat grönt. Välkommen till livet på landet!
Från förr till framtiden
Lantbruk ska vara hållbart och cirkulärt, tycker vi. Vår inställning är att varje steg ska vara miljöklokt, de olika delarna ska förstärka varann och inget som kan användas får gå till spillo. Då blir maten vi tillverkar och äter så klimatsmart och ekologisk som möjligt. Vi kallar den Made in Högbo.
I vårt eget ysteri, charkuteri, bageri och grönsakskök förädlar Högbo Gårdshandel råvarorna till goda livsmedel. Direkt från jord till bord – precis som förr i tiden!
Allt vi odlar i växthus och på friland är odlat med omsorg om natur och kvalitet. Det är självklart för oss att bara använda naturliga näringsämnen och metoder.
Gröna, sköna, ekologiska odlingar
Ärter, squash, späd sallat och så tomater ända upp i himlens höjd, det är vad som kan möta dig om du tittar in i något av Högbos stora växthus. På Frilandet växer en uppsjö av olika grönsaker, bär och blommor från vår till höst. Promenera gärna omkring här en stund och njut av grönskan.
Gödsel från fårhuset, kompost från trädgårdarna och kaffesump från hotellet bidrar till en näringsrik och doftande mylla. Allt som växer här är odlat i samklang med naturen och väl omhändertaget av brukets allra grönaste fingrar.
Odlingarna växlar med årstiderna och naturens egen rytm. Därför gör också det gröna utbudet i Gårdshandeln det.
Ansvarig för fjäderfän
Erica Wikström, 070-780 62 67
Höns, ankor och vaktlar
Ett ägg om dagen, det värper våra japanska vaktlar som har vacker fjäderskrud och lite struttiga steg. Äggen är pyttesmå och en riktig delikatess.
Även Hedemorahönsen och de svenska blå ankorna levererar goda ägg. Alla fjäderfän bor i Smådjursparken, där besökare gärna får hälsa på dem. Hönsen och ankorna går fritt ute i sina flockar tillsammans med de andra djuren. De små ömtåliga vaktlarna har en helt egen svit för sig själva, med stora fönster för insyn och utsikt.
Emellanåt hamnar äggen i äggkläckningsmaskinen i stället för i grytan. Det är både viktigt och roligt att få kläcka fram nya individer av våra fina lantraser. Läs mer om genbanksarbetet
Ansvarig för grisarna
Kenny Dannberg, 070-205 20 32
Grisar med knorr på svansen
I hagarna bakom Brukshotellet bökar 60–80 grisar med knorr på svansen. Här har de en damm att bada i, massor med lera och gott om utrymme i både skugga och sol. Grisarna är utomhus året om, då mår de som bäst.
Personalen som tar hand om grisarna ser till att de utfodras, mår bra och dessutom får i sig mumsiga matrester från kommunens skolor, våra egna odlingar och från Brukshotellets kök. Alla grisar lever ett naturligt och rofyllt liv innan de går till slakt.
Grisarna är av raserna Duroc och Lindrödssvin. Det är en korsning som vi märker ger vänliga och välmående grisar med gott kött. Och inte minst – fantastiskt söta prickiga kultingar! Hälsa gärna på gullgrisarna genom stängslet.
Ansvarig för fåren
Shania Longyard, 070-621 62 22
Får, lamm & vallhundar
Varje vår föds små ulliga, skuttiga lamm i fårhuset. När de blivit stora nog flyttar de och deras mammor ut i hagarna, där de betar och trivs hela sommaren. Under sommarhalvåret har fårskötarna uppemot 60 får att ta hand om. Årets lamm går till slakt efter en lugn och stressfri tillvaro.
Fåren i hagen är korsningar med bl.a. rasen Dorper. De ger fint kött och varma, dekorativa skinn där inget är det andra likt. Ullen är inte av särskilt god kvalitet men används med fördel på andra ställen i lantbruket, t.ex. mot ovälkomna rådjur.
Om du hör höga och komplicerade visslingar på bruket, då kan det vara dags för fåren att byta hage. Det är så fåraherden styr vallhunden som vänligt men bestämt ser till att fårflocken går åt rätt håll. Nästan som magi!
mat gjord med kärlek
Här på bruket har vi en hel livsmedelsproduktion från frö till kassa, från vaktelägg till ystningskar, och all kompetens som behövs på ett hållbart lantbruk.
I vårt eget ysteri, charkuteri, bageri och grönsakskök förädlas råvarorna till goda livsmedel. Här arbetar duktiga mathantverkare med att göra det bästa av alla råvaror. Kompetensen och recepten är en härlig mix av nya upptäckter och traditionella metoder från många av jordens hörn, precis som vi som jobbar här.
Har du sett våra bikupor? I varje bikupa finns ett flitigt, surrande bisamhälle med uppåt 80.000 honungsbin. De gör honung som är en ren naturprodukt. Bina bereder den av nektar och andra växtsafter som de samlar i omgivningen. I honung finns ungefär 180 olika substanser.
Pollineringen som bin och andra flygande insekter utför är avgörande för om det blir fina frukter och bär i skogen och trädgården. Ju fler fröanlag som pollineras i t.ex. en äppelblomma, desto större och saftigare blir äpplet. Fler friska och glada bin ger alltså mer och godare mat åt både människor och djur!
Låt bina vara i fred och undvik att gå nära kuporna. Tack!
Visste du det?
En bikupa ger mellan 20 och 50 kg honung till biodlaren. För att tillverka en tesked honung samlar bina nektar från uppemot 1500 blommor. Bina flyger upp till tre kilometer från kupan för att samla nektar. För 1 kg honung flyger bina sammanlagt cirka sju varv runt jorden.
Skogsarbetare på fyra ben
Visste du att Högbo Bruks AB sköter all skog som ägs av oss själva och av Sandvikens kommun? Skogen är miljöcertifierad och vi arbetar särskilt för att främja biologisk mångfald och ekologiskt värdefulla miljöer.
Skogarna är en stor tillgång för våra besökare. När vi behöver visa extra hänsyn till friluftslivet brukar våra hästar hjälpa till med transporterna.
Och du, hästarna är också duktiga på att skjutsa passagerare runt bruket i både gamla och nya vagnar.
promenera lantbruket runt
med högboguiden
I den digitala kartan Högboguiden hittar du en härlig promenadrunda som bär förbi grisarna, bina, fåren, växthusen, frilandet och en massa andra fina platser. Leden heter Djur & Odlingar.