Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

djuren i Sigrids Hage

Det bor många olika djur i Smådjursparken – djur som hoppar, busar, flaxar och snattrar. En del gillar att provsmaka saker och andra sniffar mjukt på din hand. Här kan du läsa mer om dem.

Två barn klappar en grå kanin tillsammans med en djurskötare.

ÖPPETTIDER

Mån–tors: 10–15
Fre–sön: 10–14.30
Lunchstängt alla dagar 12–13

Djuren kan ses ute i hagen hela dagarna.

Boka för grupper

Förbokning krävs för skolklasser och andra större grupper. Detta för att djur och besökare ska få ett fint möte utan trängsel och stress.

Bokning: 072-572 47 25

Kontakt

Smådjursparken: 072-572 47 25

Växel: 026-24 00 00 (kl 8–16)

Hedemoratupp

Sällskapsdjur, lantdjur och genbanksdjur

Kan man ha djur på banken? Ja, på sätt och vis. En genbank är ett sätt att ta hand om och bevara särskilda raser som man är rädd om. Det kan vara både växter och djur som annars riskerar att dö ut. I genbanken ser man till att djuren/växterna förökar sig så att arterna kan leva vidare.

I Smådjursparken har vi små grupper från utrotningshotade svenska lantraser som Gestrikefår, Mellerudskanin och Svensk blå anka. Här hos oss trivs de bra och du har chansen att bekanta dig med dem. När genbanksdjuren får små söta barn kan du träffa dem också!

De stora fyrbenta

Gestrikefåren Josra och Jill

Gestrikefår

Gestrikefåren är Gästriklands alldeles egen fårras. De har korta öron och små korta svansar, och de flesta har inga horn. Färgen varierar mycket och fåren är ofta brokiga eller fläckiga. Ullen är varm och fin.

Fåren blir ofta mycket tama och keliga.

Genbank: Högbos äldsta tacka, Josra, är född år 2004 och hennes mormor, Frida, är ett av ursprungsdjuren från upptäckten av denna rest av gestrikefåren. Hon är den enda ättlingen i ”Frida-linjen” och således väldigt genetiskt viktig. Idag har vi gamla Josra kvar, hennes dotter, Jill, och barnbarnet Selma.

Två grå getter ligger och solar på marken. 

dvärgget

Dvärggeten kommer från Västafrika och är en godhjärtad, lekfull och nyfiken figur. Den tycker om att äta grenar och löv, och den smakar gärna på allt möjligt för att se ifall det är ätbart.

Getter gillar att klättra och hoppa på stenar, träd och överallt de kommer åt.

En dvärgget kan upp till 50 cm i mankhöjd och 12 år gammal. Både getterna (honorna) och bockarna (hannarna) har horn.

Getter har väldigt speciella ögon med rektangulära pupiller. Det gör att getterna kan se snett bakom sig utan att vända på huvudet!

Två minigrisar står i en hög hö och vänder trynet mot kameran. 

Minigris

Minigris är samma art som tamsvin och vildsvin men i mindre format. De är nyfikna, intelligenta och har gott minne. Det gör att de har lätt att lära sig saker.

Minigrisar har väldigt bra luktsinne. De kan känna lukter som är mer än sju meter under marken! De har också god hörsel men ser inte särskilt bra.

En vuxen minigris är ungefär 40 cm hög över manken men är tung i förhållande till storleken. Minigrisar blir ofta 10–15 år gamla.

En vit alpacka tittar undrande in i kameran.

Alpacka

Alpackan kommer från bergen i Sydamerika. Den har väldigt stark och mjuk ull för att kunna hålla sig varm i det kalla klimatet.

En vuxen alpacka är cirka 1 meter i mankhöjd. De är väldigt friska och kan bli uppemot 25 år gamla.

Alpackor är väldigt intelligenta och kan lätt lära sig nya beteenden. De har ett rikt språk som låter nästan som en människa som talar med handen för munnen. De pratar också genom kroppsspråk och gör ljud med tungan som låter ”klick” och ”klunk”.

En brun ponny med vit man

Ponny

Ponnyn är en småväxt häst, mindre än 148 cm i mankhöjd. Det finns många olika ponnyraser. Det finns svarta, vita, bruna och vita ponnyer, och en del är prickiga eller fläckiga.

Ponnyer är oftast snälla och vänliga men kan vara lättskrämda. Då vill de springa iväg eller sparkas. Därför går ponnyerna inte fritt tillsammans med de andra djuren utan i sin egen hage.

Ponnyerna promenerar ofta på bruket tillsammans med sina skötare. Då får du gärna stanna och klappa dem – ifall ponnyerna själva vill!

Lantras-kaniner

En svart kaning med vita tecken sitter i solskenet och tittar fundersamt mot fotografen. 

Mellerudskanin

Mellerudskaninen är en lugn och trevlig kanin. Den är nyfiken och social. Pälsen är kort och svartvit och öronen står oftast upp.

Alla Mellerudskaniner kommer från en liten grupp lantraskaniner som hittades i Mellerud 2001.

Genbank: Mellerudskaninen är en till antalet liten ras. Det finns ca 250–300 djur i genbanken. Kaninerna listas i nummer 1–300 där nummer 1 är mest genetiskt viktig. Vår avelshane, Billaberget Komet, har ovanliga gener som bör spridas mer. Han är därför högt rankad.

En vit kanin med bruna ögon och bruna tecken runt ögon och nos sitter intill en hög granris och tuggar på något. 

Gotlandskanin

Gotlandskaninen är energisk, nyfiken och intresserad av sin omgivning. De har kort päls med tät underull och kan ha många olika färger. Öronen är för det mesta spetsiga men det förekommer Gotlandskaniner med hängöron.

Genbank: Gotlandskaninen är en variant av gammal svensk lantraskanin. På 1970-talet uppmärksammades att flera lantraskaniner hade överlevt på Gotland, och med dessa individer påbörjades avel för att rädda den gamla lantrasen.

Fjäderfä

Hedemoratupp

Hedemorahöns

Hedemorahöns är en gammal svensk lantras med varm och tät fjäderdräkt. Hönsen har låg kam och mycket fjädrar på låren. Det gör att de håller värmen och tål vinterkyla extra bra. Några har fjädrar på hela benen, men det är ovanligare.

Hedemorahönsen kan vara svarta, vita, blå eller beiga i olika kombinationer. Kam, näbb och ben har ofta inslag av svart eller blått.

Hedemorahöns är ofta lugna och orädda. De kan bli upp till tio år gamla.

Genbank: År 1982 hittades en genetiskt intakt grupp hedemorahöns i Dalarna. Alla nuvarande genbanksdjur härstammar från denna besättning. Rasen hedemorahöns bevaras nu oförädlad i genbank av Svenska Lanthönsklubben.

En vit och en gråblå anka med blå näbbar, inomhus på spånbädd och med en gran i bakgrunden.

Svensk blå anka

Svenska blå ankor varierar i färg mellan blått, grått, svart och vitt. Man kan lätt se skillnad på hannar och honor av svensk blå anka. Honorna har blågrön till svart näbb medan hannarna har ljust gulgröna näbbar.

Ankorna är bra på att värpa ägg men dåliga på att ruva dem och ta hand om ällingar (ankbebisar).

Genbank: Den svenska blå ankrasen härstammar från blå ankor som samlades in längs västkusten i början av 1900-talet.

En vit vaktel och ett tiotal små prickiga vaktelägg

Japansk vaktel

Vakteln är en liten lättskött och vänlig fågel. En vaktel blir 18 cm lång och kan leva i två år.

Den varierar i färg mellan vit, grå, gulbeige, rödbrun och brun. Vissa är prickiga över hela ryggen och andra är bara lite fläckiga.

Vaktlar lägger pyttesmå prickiga ägg som är väldigt goda.

Våra vaktlar har ett eget hus inne i Smådjursparken. Där har de skydd mot de stora djuren. Du kan titta in till dem genom de stora fönstren.

promenera lantbruket runt
med högboguiden

I den digitala kartan Högboguiden hittar du en härlig promenadrunda som bär förbi grisarna, bina, fåren, växthusen, frilandet och en massa andra fina platser. Leden heter Djur & Odlingar.

Ha en mysig höstdag med familjen