Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Häst & vagn

Hästar är en självklar del av vardagen på bruket. De gör allt från att köra nygifta par i bröllopsvagn till att släpa träd i skogen och klippa gräs. Alltid med samma goda humör. Det är hästkrafter, det!

Bokning

Jonas Lindh, kusk
Tel: 070-939 06 33
vardagar kl 7–16

Kontakt

Växel: 026-24 00 00 (kl 8–16)

Åk en tur med häst och vagn

Högbo Bruk är nästan som vackrast sett från en hästvagn. Du som besöker Högbo får gärna boka en tur runt bruket med de svenska brukshästarna Isa och Fänrik och kusken Jonas.

Den större vardagsvagnen har plats för upp till 15 vuxna. Ramp för rullstol finns till vagnen som rymmer upp till åtta personer.

Med våra vackra antika vagnar får du en härlig fläkt av historisk lyx. De nätta 1800-talsvagnarna för två personer passar perfekt för dig som vill åka med stil till bröllop och andra högtidsdagar här i Högbo.

En antik täckt vagn med kusk i hög hatt

Vintertid kör vi släde när det är rätt väglag. Den stora släden rymmer nio passagerare. Här sitter du varmt och mjukt på fällar och filtar. Det lilla sällskapet får gärna välja en av våra antika slädar.

(Traditionell bjällerklang ingår i alla slädturer.)

Två hästar drar en stor låg släde på en snötäckt väg. 

Priser & Bokning

Boka gärna häst och vagn för en åktur på Högbo Bruk. Vill du höra om brukets sevärdheter och historia längs vägen? Prata med kusken!

Privatpersoner

Vardagar 8.00–15.00
735 kr första timmen, därefter 365 kr/påbörjad timme

Vardagar från kl. 15.00 och helger
945 kr första timmen, därefter 475 kr/påbörjad timme

Bröllopsvagn
5.250 kr för upp till 3 timmar

Företag

Kontakta oss för offert.

Jonas Lindh, kusk
Tel: 070-939 06 33
vardagar kl 7–16

En brun häst drar en vagn med kusk genom en sommargrön alle. 

Hästarna i arbetet

Vi använder hästarna i vardagsarbetet så mycket vi kan. Det är ett miljövänligt och traditionsbevarande sätt att arbeta och de vackra nordsvenskarna skänker glädje till omgivningen som en maskin inte kan.

Högbo Bruk har två egna nordsvenska brukshästar som, utöver att köra besökare i vagn, har många olika arbetsuppgifter. De utför till exempel gräsklippning, sladdning av grusgångar, ris och kompostkörning.

Hästarna är också till stor hjälp i skogsarbetet genom att dra laster på svåråtkomliga platser. På bilden hjälper Fänrik och kusken Jonas till att röja vid ett mountainbike-spår.

En häst drar en timmerstock i skogen

Mera Högbo Bruk

Vagnsmuseet

Vagnar, slädar och andra åkdon ur brukets historia kan du se i det lilla vagnsmuseet.

Gårdshandelns Öppettider

Alla dagar 10–17
Se avvikelser

Antika vagnar står uppställda i ett vitmålat gammalt stall