Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Vandra och löpa

Att enkelt och smidigt ta sig ut i naturen är en lyx och en njutning som alla ska ha möjlighet att ta del av. Hos oss är det nära och enkelt. Det gillar vi!

ÖPPETTIDER

Naturen är alltid öppen. Belysningen i spåren är tänd till kl 22.

Kontakt

Sportcentralen:
Mån–fre 9–17
Lör, sön & helgdag 9–16

Gå, jogga, spring – njut!

För dig som föredrar att ta dig fram helt utan utrustning, finns många härliga spår och banor att välja bland. Flackt, kuperat eller med en utsikt att minnas. Välkommen att gå, jogga eller springa genom Högbos magiska natur och Högbo Trail-Arena.

Gå direkt till: Löpning, Trailrunning, Vandring eller Inlines och rullskidor.

Är du tävlingssugen? Missa inte Hittaut med orientering och Promenadbingo.

Motionsspår av alla slag

Löpning

Markerade löpspår finns från 2,5 till 15 km med ett bra, löpvänligt underlag av packat grus. Löpspåren är desamma som skidspåren vintertid och har samma markeringar.

Dagspår: 6,5 • 8 • 10 • 12 • 15
Elbelysta spår t.o.m. kl 22: 2,5 • 4 • 5 • 7,5
Det finns både flacka och kuperade spår. Löpspåren utgår från Spårcentralen vid Sportcentralen.

Trailrunning

Fyra trailrunningbanor på Högbo Bruk ligger redo för motionärer, idrottare och andra springlystna. Här kan du jogga eller springa på naturligt underlag i Högbos skogar, i olika terräng och på en hel del sankmark. Banorna är på 3,5, 5,5, 8,3 och 10,6 km och svårigheten varierar från lättlöpt till tunglöpt.

Trailrunningbanorna är tydligt markerade för att springa både i dagsljus och i mörker så att du hittar rätt i skogen. I dagsljus följer du vita cirklar på träden och vitmålade stakkäppar och i mörkret med pannlampa följer du blåa reflexer.

Banorna startar bortom Sportcentralen.

Vandring

Högbo Bruk har många möjligheter till vandring i de härliga Gästrikeskogarna. Dammsjön Runt på 3,5 km är en kort men njutbar energikick där du går på stigar och Bingoslingan 3,7 km, som också går runt sjön, bjuder på enklare underlag.

Gästrikeleden på ca 26 mil går genom Högbo och inbjuder till skön vandring. Den 2,7 mil långa Fäbodleden går från Högbo Bruk och västerut till Kungsberget. Den kortare Högboleden på 9 km sträcker sig från Högbo Bruk till Resecentrum i Sandviken.

Se dessa vandringsleder och många fler på Naturkartan Gästrikland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Åk inlines och rullskidor

Asfaltsspåret är brett och bra för dig som tränar med hjul (men utan cykel). Här kan du köra t.ex. inlines, rullskidor, skateboard, rullator och rullstol. Det finns möjlighet att hyra utrustning och boka teknikträning på Sportcentralen.

Tre slingor finns att kombinera: 1420 m, 760 m och 670 m.

Närbild på rullskidor på en smal asfaltsväg med grönska runtom

Spela promenadbingo

En skön bensträckare tillsammans med en bingobricka – har du turen med dig? Promenadbingot går längs den 3,7 km långa grusvägen runt sjön. Det är lätt tillgängligt även med rullstol eller barnvagn. Längs vägen hittar du 14 bingotavlor som ger dig chans att sätta nya kryss på din bingobricka. Bingotavlorna är placerade på lyktstolparna längs vägen för att synas även under mörka kvällar.

Du kan också spela cykelbingo på det natursköna och lättcyklade spåret Tompa.

Bingobrickor köper du i Kiosken. Där hämtar du också ut eventuella vinster. Lycka till!

hittaut med Orientering

Hittaut med orientering

Ta med Hittaut-kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser.

När årets karta öppnar i Hittaut-appen är det fritt fram att börja leta. Karta på papper hämtar du på Sportcentralen, Högbo Brukshotell och i kiosken. Hittar du alla checkpoints?

Datum: 20 april–5 november

Hittaut på Högbo Bruk arrangeras av OK Hammaren och andra lokala orienterings­klubbar. Läs mer och hämta appen på www.hittaut.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Häng med Högbo Outdoor i vardagen!

Med Högbo Outdoor går det undan och här är alltid något nytt på gång. Häng med oss på Facebook så missar du inte när vi förbättrar i spåren eller hittar på något annat kul ute i Högboskogarna!

Ta en paus i högbos öppna raststugor