Turistinformation: 026-24 00 00. Mån-Fre: 8–17

Högbo Bruk

grillning & raststugor

I Högbos mysiga raststugor kan du ta paus i utflykten, kanske grilla en korv och känna dig som hemma en stund. Precis som på rastplatserna, fast med tak och möblemang.

ÖPPETTIDER

Rastplatserna är alltid öppna.

Sigrids stuga: Alla dagar 7–16

Uddstugan och Svartviksstugan: Alla dagar 7.30–15.30 (utom midsommarafton, julafton och nyårsafton)

Ta en paus i Högbos öppna raststugor

På fritidsområdet finns det flera trevliga raststugor för dig som vill ta en vilopaus. Alla stugor är uppvärmda vintertid, handikappanpassade och har antingen toalett eller torrdass.

Det finns vanligen ved på plats för att elda i den öppna eldstaden eller i grillen utanför. Veden fylls på regelbundet men kan ändå ta slut under dagen om det är stor åtgång.

grilla säkert

Först av allt: Är det eldningsförbud? Ta reda på det med appen Brandrisk utelänk till annan webbplats i mobilen eller kolla Länsstyrelsen Gävleborg.länk till annan webbplats Undvik också att elda om det blåser mycket.

Du får bara elda i de fasta grillplatserna. Det är inte tillåtet att ta med egen grill, engångsgrill eller att elda på marken på grund av risken för spridning.

Ta med egen grillkol på sommaren

Visste du att grillkol är säkrare än ved? Grillkol innehåller mindre vatten och sprätter därför inte lika mycket gnistor. Därför lägger vi inte ut ved i lekparken under sommartid, där en brand skulle drabba de mest skyddslösa: barnen och djuren.

Ta alltså med dig eget grillkol när du tänker grilla i lekparken under sommaren.

Under höst, vinter och vår fyller vi på ved regelbundet (men inte på sommaren). Det kan ändå hända att veden tar slut under dagen. Det är alltså ingen garanti att det finns ved på plats. Ta gärna med dig grillkol för säkerhets skull.

Trivselregler

Visa hänsyn och undvik att störa andra besökare med t.ex. hög musik.

Om någon väntar på sin tur vid grillarna, släpp fram dem så snart du är klar med din grillning.

Plocka upp skräp efter dig och lämna platsen ren och fin.

Rökning skadar omgivningen och barn är extra känsliga. Därför är det helt förbjudet att röka i Lekparken och Smådjursparken.

Ett tiotal barn och vuxna tar en paus i det röda vindskyddet. Några vilar, några står vid grillen. I bakgrunden avtecknar sig trädstammar mot snön och den blå himlen.

var är rastplatsen?

Med vår digitala karta hittar du rastplatser långt ute i spenaten. Du kan också se vilken utrustning som finns på varje plats. Bra va?

Raststugorna

Raststugorna är öppna för alla dagtid och det finns plats för flera sällskap i och utanför varje stuga.

Vägbommarna vid vägarna till Svartviksstugan och Uddstugan hålls stängda på kvällen och natten.

Allemansrätten

När du rör dig i naturen skyddas både dina och naturens rättigheter av allemansrätten. Den säger att du får vara i naturen så mycket du vill, förutsatt att du inte stör, förstör eller skräpar ner.

raststugor på högbo bruk

Sigrids stuga

Öppen alla dagar 7–16

I lekparken intill Smådjursparken ligger Sigrids Stuga, en rymlig och fräsch raststuga med värme, rinnande vatten och toaletter.

Sigrids Stuga hyrs inte ut.

Svartviksstugan

Öppen alla dagar 7.30–15.30
utom midsommarafton, julafton och nyårsafton

En stor nybyggd stuga med översikt över Öjaren, belägen ca 3,5 km från Högbo Bruk. Helt nybyggd och handikappanpassad sedan år 2016. Det går bra att ta bilen hela vägen fram till stugan.

Svartviksstugan har en öppen planlösning med två öppna eldstäder som avdelar det stora rummet. Den är uppvärmd vintertid. El finns i lokalen men inte rinnande vatten.

Visa Svartviksstugan i Högboguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hyra Svartviksstugan

Svartviksstugan kan hyras kvällstid för utflykt, fest och äventyr! Den rymmer 56 personer.

Svartviksstugan hyrs ut av Högbo Bruks AB.

Uddstugan

Öppen alla dagar 7.30–15.30
utom midsommarafton, julafton och nyårsafton

Mysig 1800-talsstuga med entréhall och två rum. Varje rum har en eldstad och flera bord med fasta bänkar. Stugan är uppvärmd vintertid. Utanför finns grillplats, vedlår, bord, soptunnor och dass.

Hyra Uddstugan

Uddstugan kan hyras kvällstid för utflykt, fest och äventyr! Den rymmer 30 personer och har perfekt läge på gångavstånd från bruket längs en upplyst gångbana.

I anslutning till Uddstugan finns det ett vildmarksbad med vedeldade badtunnor och bastu.