Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Eldkvällar

Slöjdarnas herrgård – Årets slöjdare

Förgyllning

Minerva Artcraft förgyller och restaurerar allt från ramar och möbler till udda föremål med ädla metaller och guld. Under eldkvällarna visar Maria Conwalius upp sitt hantverk och förgyllda föremål.

Prova på Förgyllning med slagmetall

Du får testa att förgylla ett glas. Hantverket kräver ett mått av tålamod eftersom bladen är tunna, men alla kan klara av att förgylla ett glas. Glaset får du såklart ta med dig hem.

Datum: 30/11 & 7/12
Tid: 16–20
Pris, prova på: 80 kr

Yllebroderi

Med skaparglädje i fokus håller Monica Stålberg i en liten prova-på-upplevelse i broderi och sömnad. Känslan av att skapa något själv är roligt, avkopplande och givande på många sätt. Här får du testa att brodera med olika stygn på ylletyg. Färdiga varor finns också att köpa för dig som letar efter julklappar!

Datum: 30/11 & 7/12
Tid: 16–20
Pris, prova på: 65 kr

Maskinbroderi

Med maskin kan du brodera fina och avancerade motiv snabbt och enkelt, något som Anette Holm kommer att lära ut under eldkvällarna. Här får du chansen att brodera ditt eget (eller någon annans) namn på en handduk som du får med dig hem. Du får lära dig allt från att skapa texten i datorn till att få det broderat på frottétyget. Kan bli en riktigt personlig julklapp! Här hittar du också handdukar med olika julmotiv till försäljning.

Datum: 30/11 & 7/12
Tid: 16–20
Pris, prova på: 100 kr

Ullhantverk

Spångmurs spinner ull, väver band och visar nålbindning. Se när Louise Ström tar sig an den gamla spinnrocken – eller prova på själv om du vill. Det kostar ingenting! Spångmurs driver verksamhet inom hantverk, kultur, traditioner och utbildning.

Datum: 30/11 & 7/12
Tid: 16–20

lappteknik

Att skapa något vackert och användbart av små överblivna tygbitar är en urgammal tradition världen över. Med fyllning och baksida som hålls ihop med dekorativa sömmar, så kallad kviltning, får man värme men också hållbarhet och stabilitet.

Sandvikens egen lapptäcksförening Kviltkonvaljen syr täcken, kuddar, necessärer, dukar, väskor och allt möjligt. Välkommen att se hur sömnaden går till, kanske sitta ner och prova på en stund och såklart handla handgjorda julklappar!

Datum: 30/11 & 7/12
Tid: 16–20

Handsytt

Högbo Systuga syr, lagar, fixar och skapar av hjärtats lust! Här hittar du sömnadshantverk för hus och hem. Tomtar, kläder, kökstillbehör och mycket annat!

Datum: 30/11 & 7/12
Tid: 16–20

Diamantmålning

Inställt 7/12

Har du testat att skapa en bild av små skimrande pärlor? Under eldkvällarna kan du prova på diamantmålning, en perfekt hobby för dig som gillar att pyssla smått med händerna. Jazz Laing visar dig hur man fäster små diamantliknande pärlor i olika färger på en förlimmad duk. Prova på att skapa ett eget vykort med julmotiv som du får ta med dig hem – ett riktigt mysigt julpyssel för både stora och små!

Datum: 30/11 & 7/12
Tid: 16–20
Pris, prova på: 30 kr

sticka spetsmönster

Inställt 7/12

Att sticka är ett roligt och traditionellt hantverk, som alltid är extra mysigt just runt jul. Mia Persson lär dig att sticka ett vackert spetsmönster som kan bli både sockor, vantar och handledsvärmare. Du behöver kunna grunderna i stickning (aviga, räta och omslag) för att kunna delta. Tillsammans med Mia får du provsticka en bit av skaftet och sedan ta med dig provbiten och mönstret hem, så att du kan påbörja en ny stickning med eget garn. I mån av tid kan Mia även lära nybörjare grunderna i stickning!

Datum: 30/11 & 7/12
Tid: 16–20
Pris, prova på: 50 kr