Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Eldkvällar

30 november 2023

Eldshow, kvällsshopping och magiska aktiviteter

Alla datum: 30/11 & 7/12

 

Under tre torsdagskvällar lyser bruket upp av hundratals marschaller, vackra eldar och mysiga aktiviteter. Hantverkare, butiker och matställen håller kvällsöppet. Varje kväll bjuds det på en spektakulär eldshow intill skimrande Högboån.

Välkommen att strosa runt på bruket i julens anda. Kanske hittar du den unika julklappen till någon du håller kär.

Tid & Plats

Tid: 16-20
Plats: Hela bruket

Entré & Parkering

Fri entré och parkering

Arrangör

Destination Högbo Bruk
Telefon: 026-24 00 00
E-post: info@hogbobruk.se

Info om program

Det nya programmet dyker upp här på sidan så fort det närmar sig. Till dess, låt dig inspireras av det senaste programmet här nedan!

eldkväll 2022

slöjdarnas Herrgård

I Gamla Herrgårdens tomteverkstad sitter många olika slöjdare som visar upp, lär ut och säljer sitt hantverk. Vissa tekniker får du prova på själv, till exempel hur man spinner garn på spinnrock. Upplev arbetsmetoder från århundraden tillbaka till moderna tekniker vi använder idag. Du som gillar handgjorda julklappar kommer att trivas här!

Plats: Gamla Herrgården
Datum: Alla tre kvällar
Tid: 16–20

Handblåst glas & Prova på

Skapa, blåsa, snurra och dra fram vackra former ur den glödheta glasmassan – sånt pysslar glaskonstnären Jonathan med. Och här snackar vi skimrande julklappar! Vill du prova på att göra din alldeles egna handblåsta gåva till någon? Under eldkvällarna har du chansen. Blås ditt eget dricksglas under vägledning av Jonathan. Glaset hämtas dagen efter när det har svalnat.

Plats: Glashyttan
Datum: Alla tre kvällar
Tid: 16–20

Prova på: 350 kr
Åldersgräns: Från 12 år

Eldshow

Gnistor, eldmoln och sprakande koreografier – missa inte eldkvällens mest dramatiska höjdpunkt! Infinite Moves har uppträtt världen över och nu kommer dom till Högbo för att lysa upp eldkvällarna i vintermörkret. Artisterna kombinerar eld med dans, musik och akrobatik. En trollbindande show som hänför hela familjen!

Plats: Vid Nya Herrgården
Datum: Alla tre kvällar
Tid: 19.00

mathantverk från Högbo

Från växthus, friland, hagar och vaktelhus kommer våra hållbara råvaror. De förvandlas till goda livsmedel i brukets eget ysteri, charkuteri, bageri och grönsakskök. I den stora nybyggda Gårdshandeln dukar våra mathantverkare upp med provsmaker, god stämning och brödbak. Välkommen in och hitta just din härgjorda Högbo-favorit!

Plats: Gårdshandeln
Datum: Alla tre kvällar
Tid: 16–20

Häst & vagn

Vad kan vara mer idylliskt än en tur med häst och vagn i den vackra bruksmiljön? Kusken och brukshästarna plockar upp dig och ditt sällskap vid Gamla Herrgården och tar er sedan med på en runda genom alléerna, bruksparken och förbi flera av byggnaderna från brukets storhetstid.

Plats: Utanför Gamla Herrgården
Datum: 24/11 & 1/12 (inställt 17/11)
Tid: 17–19

Konsul Göransson guidar

Konsul Göransson föddes år 1819 i Gävle. Han var först i världen med att smida ut bessemerstål och revolutionerade ståltillverkningen världen över. Han startade ett nytt industriföretag ur järnbruket i Högbo, som idag är den världskända industrikoncernen Sandvik. Inte illa! Konsuln dog år 1900, men återuppstår faktiskt under eldkvällarna för att berätta sin historia i Gamla Herrgården.

Plats: Gamla Herrgården
Datum: Alla tre kvällar
Tid: 17–19

Konstkeramik & Julkuriosa

De verkar nästan levande och arga, drömmande eller pillemariska. Margaretas keramiska figurer är långt ifrån den traditionella brukskeramik som du kanske hade väntat dig på Högbos gamla järnbruk. Välkommen in i konstnärens egna lilla sagovärld! Utanför galleriet kan du även fynda trevlig julkuriosa. Lite som en finare loppis, fast med tema jul!

Plats: Keramikgalleriet
Datum: Alla tre kvällar
Tid: 16–20

Handgjort smide

Eld och järn, kraft och precision – i den gamla smedjan tillverkar SméJohan och hans kollega Niclas både konst och bruksföremål. Under eldkvällarna är smederna i full gång med att smida produkter till hus och hem efter olika teman, som passar extra bra som gåvor och julklappar. Under arbetets gång berättar och visar dom hur hantverket går till. Det är en häftigt att se en smed i sitt esse, så passa på att göra ett besök! Trevliga är dom också.

Plats: Smedjan
Datum: Alla tre kvällar
Tid: 16–20

Kroppsvård av Björk & Berries

På Björk & Berries hittar du Sveriges enda doftdesigncenter. Historiska parfymflaskor, vackra tvålar och en fascinerande doftorgel. I butiken är hyllorna fyllda av naturliga produkter för kropp, ansikte och hem. Veganskt och ekologiskt såklart. Självklart finns det extra fina julerbjudanden i butiken under eldkvällarna.

Plats: Björk & Berries
Datum: Alla tre kvällar
Tid: 16–20

Magiskt & ELdigt!

Se filmen om eldkvällarna i Högbo. Tryck gärna igång ljudet för extra feeling!