Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Valborg med Tommy Nilsson

30 april 2024

Avslutat evenemang

Woho, vad roligt vi hade! Det här är ett återkommande evenemang och vi är redan i full gång att planera inför nästa gång. Det nya programmet dyker upp här på sidan så fort det närmar sig. Till dess, låt dig inspireras av det senaste programmet här nedan! Vi syns väl nästa gång?

Fira in våren med kör, kase och Tommy Nilsson

Välkommen på ett riktigt mysigt valborgsmässofirande i Högbo! På programmet står körsång, vårtal, majkase och konsert med Tommy Nilsson!

Kvällen inleds med att kasen tänds. Servering finns från kl 18. Hammarkören sjunger in våren, följt av tal från en avgångselev på Bessemerskolan. Avslutningsvis kliver Tommy Nilsson och Sven-Gunnar Petersson upp på scenen i skymningen och förgyller vår afton! Program hittar du längre ner på sidan.

Allt detta till en sprakande stor majkase, god mat från serveringarna och härlig stämning från publiken! Välkommen på en av brukets äldsta och finaste högtider vid sjön. Tillsammans firar vi att vintern rasat ut och att våren är på väg!

Tid & Plats

Tid: 18.15–20.30. Scen­program startar cirka kl 19.
Plats: Vid Gruvstugan

Entré & Parkering

Fri entré, 20 kr parkering

Arrangör

Högbo Bruk
Telefon: 026-24 00 00
E-post: info@hogbobruk.se

Artisten Tommy Nilsson

Tommy Nilsson

Tommy Nilsson är en av Sveriges mest älskade artister, vars mångåriga karriär har berört generationer. Med en karismatisk närvaro och ett kraftfullt röstregister har han dominerat scenen med en blandning av rock och pop. Nilsson började sin bana inom hårdrocken innan han som soloartist på 1980-talet blev en nationell ikon, känt för sina emotionella ballader och minnesvärda melodier. Han har belönats med en Rockbjörn som bästa manliga artist och vann Melodifestivalen 1989 med låten ”En dag”.

Utöver hans musikaliska framgångar har Tommy visat en anmärkningsvärd mångsidighet genom att vara bland annat sångare, skådespelare och låtskrivare. Hans deltagande i reklamkampanjer och förmåga att förnya sig själv har hållit honom relevant i musikindustrin över åren. Vi ser nu fram emot att njuta av Tommy Nilssons djupgående musikalitet vid hans besök här hos oss!

Program 2024

Valborg med majkase och folk som samlats runt elden.

Majkase

I Högbo följer vi den svenska traditionen att tända en stor kase för att fira att vintern rasat ut och att våren är på väg. Vi välkomnar maj månad med öppna famnar och samlas runt elden för att se riset från vinterns tuffa tid brinna.

I år tänder vi kasen redan klockan 18.15 och kan glädjas åt den hela kvällen.

Hammarkören står samlad på scenen och sjunger för publiken.

Vårkören

Vad vore valborg i all sin glans, om inte vårens körsång fanns? Vi är stolta att presentera den enastående Hammarkören, en given valborgstradition här i Högbo. Hammarkören har sjungit in våren ända sedan 1997 och alltid inlett kvällens firande med sina vackra stämmor.

Mikrofon riktad mot vårblommorna på gräsmattan.

TALARE

Sedan mer än tio år tillbaka har vi haft den stora äran att lyssna till ett inspirerande vårtal från en av avgångseleverna på Bessemerskolan.

Årets talare är 18-åriga Thea Häggström som går ekonomiprogrammet

Artisten Tommy Nilsson

KOnsert med Tommy Nilsson

Äntligen har vi fått veta vem den hemliga artisten är! I år är det ingen mindre än Tommy Nilsson som kliver upp på scenen i skymningen och bjuder på årets valborgshow. Med sig har han den otroligt skicklige pianisten Sven-Gunnar Petersson som ackompanjerar honom.

Tommy och Sven-Gunnar blir kvällens sista akt på scen, direkt efter körsång, tal och majkase, som därmed sätter punkt för vintern och välkomna våren!

Serveringar

Nygrillade hamburgare

korv, Burgare & våffla

Högbo Qvarn slår upp torgstånd och tänder grillen för att servera härproducerad korv med bröd och hamburgare. Det blir även gjutjärnsstekta våfflor!

Smörgås och kakor

fika, mackor & toasts

Kom in i värmen och njut av hembakt fikabröd, matiga mackor, goda toasts och kokt korv. Gruvstugan ligger precis intill stora scenen och här får du dessutom ta med hunden in.

En bil för matförsäljning, prydd med ett tecknat landskap

Kebab & falafel

Högbo Gårdshandel rullar ut sin foodtruck och serverar Högbo-delikatesser så som kebab med bröd och falafel gjord på svensk ärta.

Närbild på stekpanna över öppen låga i nattmörker

Kolbullar

Njut av nystekta kolbullar över öppen eld! Pinetree Events är på plats under valborgsfirandet och steker både traditionella kolbullar med fläsk och veggoalternativ.

En rymlig uteservering under tak intill en gräsmatta där flaggor markerar golfhål. 

pulled pork och pannkakor

Högbo Golfkrog gör entré och i deras torgstånd kan du hitta pulled pork i pitabröd med sallad och BBQ-sås, pannkakor med grädde och sylt till barnen och olika drycker.

Parkera med husbil/husvagn

Under evenemanget kommer det att finnas en tillfällig parkering för dig med husbil eller husvagn. Det är då inte tillåtet att stå på Högbo Bruks ordinarie parkeringsytor med husbil eller husvagn. Gäller både dag- och nattgäster. Parkeringsvakterna på området hjälper dig till rätta.

Om du har en förbokad ställplats kan du bortse från denna information.

Extra tillfälliga ställplatser under valborgsfirandet finns på golfparkeringen och bokas och betalas som vanligt via vårt bokningssystem. Parkeringen ligger i utkanten av Högbo Bruks område, bara ett stenkast från evenemanget. Följ skyltningen som dyker upp längs landsvägen nära bruket.

Nattparkering på golfparkeringen är
öppen för Valborgsfirandet: 30/4–1/5
Pris:150 kr/natt

 

Mystisk skog med små mystiska varelser vars ögon lyser.

Varför tänder man eldar på valborg?

Vargar, häxor och hemska oknytt ur folktron var verklighet för många förr i tiden. När våren kom var det nödvändigt att skrämma bort dessa farliga väsen från byarna och omgivningarna. Och vad var då bättre än att tända ett rejält bål och föra så mycket oväsen man bara kunde? Sen kunde man släppa ut djuren på bete i trygg förvissning om att gråben, huldran och trollet inte vågade sig i närheten.

Även ett helgon har bidragit till valborgstraditionen. I Tyskland utvecklades firandet av helgonet Valborg till en kult under medeltiden. På den magiska natten till 1 maj tände man då stora bål för att hålla häxor och annat djävulstyg på avstånd.

I dag är vi ganska överens om att övernaturliga väsen inte utgör något större hot. I stället samlas vi i värmen från majkasen och gläds åt traditionen och gemenskapen. Men natten till 1 maj är fortfarande stämningsfull och magisk, åtminstone i våra hjärtan.

Förbjudet med smällare & Raketer

Tänk på att det inte är tillåtet för privatpersoner att använda smällare eller raketer på området Högbo Bruk. Det är viktigt att följa reglerna då det troligtvis kommer att vara extra många smällrädda hundar i Högbo under valborg eftersom det stora fyrverkeriet är borttaget.

Detta händer i högbo

Hur vill du bo i Högbo?

Hotellrum med dubbelsäng, två stora fönster, ljusa väggar och trämönstrat golv.

Toppservice och med riktigt god mat för aktiva livsnjutare. Mysigt och lyxigt i rum eller svit!

Vandrarhemmet, en enplans gul byggnad, i höstskrud

Trivsamt, enkelt och med stora sällskapsytor och förråd. Maten fixar du själv.

Cyklister och semesterfirare rör sig runt en rad uppställda husbilar vid ett skogsbryn.

I husbil eller husvagn, på din egen kudde med allt du behöver hemifrån. Borta bra och hemma bäst!