Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Musik vid kolmilan

27 augusti 2022

Avslutat evenemang

Woho, vad roligt vi hade! Det här är ett återkommande evenemang och arrangören är redan i full gång att planera inför nästa gång. Det nya programmet dyker upp här på sidan så fort det närmar sig. Till dess, låt dig inspireras av det senaste programmet här nedan! Vi syns väl nästa gång?

En helmusikalisk afton i gränslandet mellan visa, jazz och evergreens

Välkommen till en kväll i kolmilans sken som bjuder på allt från traditionella visor av Dan Andersson, Bellman och Taube till evergreens och jazzstandards.

Musikaliska värdar är Åke Hillström, Mathias Liljeholm och Magnus Wallinder som är veteraner i detta sammanhang.

2022 gästas de av sångerskan Annsofi Wigert, bördig från Sandvikens kommun och med musikaliska rötter i jazzen, samt kontrabasisten Nisse Palm som också har sina rötter i jazzen. Båda är artister med en musikalisk bredd utöver det vanliga. Denna musikaliska blandning banar vägen för en riktigt mysig kväll!

Tid & Plats

Tid: 19.30
Plats: Vid kolmilan

Entré & Parkering

Fri entré. Parkering 20 kr

Arrangör

Högbo Bruk
E-post: info@hogbobruk.se

Porträtt av fem musiker med sina instrument

Från vänster: Mathias Liljeholm, Nisse Palm, Åke Hillström, Annsofi Wigert och Magnus Wallinder.

I kolmilan blev trä till värdefullt kol

I en kolmila hettas trä långsamt upp och omvandlas till träkol under ett täcke av t.ex. kolstybb, sand eller torv så att elden endast får begränsad lufttillförsel.

Under långa tider användes slutprodukten träkol till järntillverkning för att kunna uppnå tillräckligt höga temperaturer vid smältning och smide. Både kolningen och transporten av kolet var av stor betydelse för Högbo och resten av landet. Det gav arbete och inkomst till småbrukare och torpare.

Högbo Bruk håller traditionen levande. Varje år i augusti gör vi en kolmila i samband med Högbodagen.

Detta händer i högbo