Turistinformation: 026-24 00 00. Mån–Fre: 8–16

Högbo Bruk

Eldkvällar

7 december 2023

Avslutat evenemang

Woho, vad roligt vi hade! Det här är ett återkommande evenemang och vi är redan i full gång att planera inför nästa gång. Det nya programmet dyker upp här på sidan så fort det närmar sig. Till dess, låt dig inspireras av det senaste programmet här nedan! Vi syns väl nästa gång?

Eldshow, kvällsshopping och magiska aktiviteter

Alla datum: 30/11 & 7/12

Under två torsdagskvällar lyser bruket upp av hundratals marschaller, vackra eldar och mysiga aktiviteter. Hantverkare, butiker och matställen håller kvällsöppet. Varje kväll bjuds det på en spektakulär eldshow intill skimrande Högboån.

Välkommen att strosa runt på bruket i julens anda. Kanske hittar du den perfekta julklappen till någon du håller kär!

Tid & Plats

Tid: 16-20
Plats: Hela bruket

Entré & Parkering

Fri entré och parkering

Arrangör

Destination Högbo Bruk
Telefon: 026-24 00 00
E-post: info@hogbobruk.se

Program 2023

slöjdarnas Herrgård

I Gamla Herrgårdens tomteverkstad sitter många olika slöjdare som visar upp, lär ut och säljer sitt hantverk. Vissa tekniker får du prova på själv, till exempel hur man spinner garn på spinnrock. Upplev arbetsmetoder från århundraden tillbaka till moderna tekniker vi använder idag. Du som gillar handgjorda julklappar kommer att trivas här!

Plats: Gamla Herrgården
Datum: Båda kvällarna
Tid: 16–20

Handblåst glas & Prova på

Skapa, blåsa, snurra och dra fram vackra former ur den glödheta glasmassan – här snackar vi skimrande handgjorda julklappar! Vill du prova på att göra din alldeles egna handblåsta gåva till någon? Under eldkvällarna har du chansen att blåsa ditt eget dricksglas under vägledning av Jonathan. Eller bara strosa runt och handla vackert glas!

Det är drop in under kvällen. Du har möjlighet att prova på i mån av tid. Det färdiga glaset hämtas dagen efter när det har svalnat, eller önskad dag enligt överenskommelse.

Plats: Glashyttan
Datum: Båda kvällarna
Tid: 16–20

Prova på, drop in: 350 kr
Åldersgräns: Från 12 år

Eldshow

Gnistor, eldmoln och sprakande koreografier – missa inte eldkvällens mest dramatiska höjdpunkt! Infinite Moves har uppträtt världen över och nu kommer dom till Högbo för att lysa upp eldkvällarna i vintermörkret. Artisterna kombinerar eld med dans, musik och akrobatik. En trollbindande show som hänför hela familjen!

Varm choklad, kokkaffe, nutellabullar och chokladbollar från kl 17.30 vid eldshowen.

Plats: Vid Nya Herrgården
Datum: Båda kvällarna
Tid: 18

mathantverk från Högbo

Från växthus, friland, hagar och vaktelhus kommer våra hållbara råvaror. De förvandlas till goda livsmedel i brukets eget ysteri, charkuteri, bageri och grönsakskök. I den stora nybyggda Gårdshandeln dukar våra mathantverkare upp med provsmaker, god stämning och brödbak. Välkommen in och hitta just din härgjorda Högbo-favorit!

Plats: Gårdshandeln
Datum: Båda kvällarna
Tid: 16–20

Häst & vagn

Vad kan vara mer idylliskt än en tur med häst och vagn i den vackra bruksmiljön? Kusken och brukshästarna plockar upp dig och ditt sällskap vid Gamla Herrgården och tar er sedan med på en runda genom alléerna, bruksparken och förbi flera av byggnaderna från brukets storhetstid.

Plats: Utanför Gamla Herrgården
Datum: Båda kvällarna
Tid: 16–18

Konsul Göransson guidar

Konsul Göransson föddes år 1819 i Gävle. Han var först i världen med att smida ut bessemerstål och revolutionerade ståltillverkningen världen över. Han startade ett nytt industriföretag ur järnbruket i Högbo, som idag är den världskända industrikoncernen Sandvik. Inte illa! Konsuln dog år 1900, men återuppstår faktiskt under eldkvällarna för att berätta sin historia i Gamla Herrgården.

Plats: Gamla Herrgården
Datum: Båda kvällarna
Tid: 16–18

stort pepparkakshus & Keramik

I Keramikgalleriet hittar du inte bara uttrycksfulla porträtt och figurer i keramik, under eldkvällarna kan du dessutom spana in konstnären Margareta Perssons enorma pepparkakshus som hon byggt under vintern – över två meter högt, brett och djupt! På bild ser vi ett av dom hus hon tidigare byggt till Länsmuseet i Gävle. Välkommen in i konstnärens egna lilla sagovärld i Keramikgalleriet. Utanför kan du även fynda trevlig julkuriosa. Lite som en finare loppis, fast med tema jul!

Plats: Keramikgalleriet
Datum: Båda kvällarna
Tid: 16–20

Handgjort smide

Eld och järn, kraft och precision – i den gamla smedjan tillverkar SméJohan och hans kollega Niclas både konst och bruksföremål. Under eldkvällarna är smederna i full gång med att smida produkter till hus och hem efter olika teman, som passar extra bra som gåvor och julklappar. Under arbetets gång berättar och visar dom hur hantverket går till. Det är en häftigt att se en smed i sitt esse, så passa på att göra ett besök! Trevliga är dom också.

Plats: Smedjan
Datum: Båda kvällarna
Tid: 16–20

Björk & Berries dofter

På Björk & Berries hittar du Sveriges enda doftdesigncenter. Historiska parfymflaskor, vackra tvålar och en fascinerande doftorgel. I butiken är hyllorna fyllda av naturliga produkter för kropp, ansikte och hem. Veganskt och ekologiskt såklart. Självklart finns det extra fina julerbjudanden i butiken under eldkvällarna, till exempel på doften White Forest som representerar vintern i Sverige.

Plats: Björk & Berries
Datum: Båda kvällarna
Tid: 16–20

Mat & fika

Under eldkvällarna kommer Pinetree Events att servera kolbullar med fläsk eller kantareller i närheten av Gamla Herrgården – nystekta på öppen eld! Gruvstugan har hembakt fikabröd och matiga julmackor inne i värmen. Gårdshandeln grillar kielbasa – en rustik och smakrik korv med briochebröd, syrad rödkål och majonnäs. Kaffe finns på alla platser! Vid eldshowen slår Pinetree upp ett extra torgstånd en stund från kl 17.30 med varm dryck och enklare fika till publiken.

Julbord

På Högbo Qvarn serveras det årliga julbordet som kan förbokas på Qvarns hemsida. Högbo Brukshotell serverar i vanlig ordning fantastiska middagar, men även en julig fyrarätters middag som är bokningsbar på hotellets hemsida.

Evenemangskarta

Här hittar du en bra karta med alla programpunkter. Även toaletter och matställen finns med. Klicka på kartan för en större version och spara gärna ner den i mobilen!

Magiskt & ELdigt!

Se filmen om eldkvällarna i Högbo. Tryck gärna igång ljudet för extra feeling!

Detta händer i högbo

Hur vill du bo i Högbo?

Hotellrum med dubbelsäng, två stora fönster, ljusa väggar och trämönstrat golv.

Toppservice och med riktigt god mat för aktiva livsnjutare. Mysigt och lyxigt i rum eller svit!

Vandrarhemmet, en enplans gul byggnad, i höstskrud

Trivsamt, enkelt och med stora sällskapsytor och förråd. Maten fixar du själv.

Cyklister och semesterfirare rör sig runt en rad uppställda husbilar vid ett skogsbryn.

I husbil eller husvagn, på din egen kudde med allt du behöver hemifrån. Borta bra och hemma bäst!